Gehaktbrood uit de slowcooker

Gehaktbrood

Als ik iets toch waanzinnig lekker vind dan is het wel gehaktbrood. Je kan er echt oneindig mee variëren en eigenlijk kan het nooit mislukken (tenzij je het laat aanbranden natuurlijk). Eerder maakte ik mijn gehaktbrood altijd klaar in de oven, maar toen ik een recept voor de slowcooker tegen kwam ben ik die gaan maken. De eerste keer hield ik mij netjes aan het recept, maar inmiddels ben ik helemaal los gegaan en gebruik ik dit recept alleen nog als basis.

Omdat het in de slowcooker gaat, kan je het ‘s morgens voor je naar je werk gaat of wanneer je een dagje weggaat al klaarmaken, het enige wat je nodig hebt is een grote kom om alles te mengen en uiteraard een snijplank en mes en om alles te snijden, maar verder heb je geen extra pannen nodig dan alleen je slowcooker. Je snijd alles, gooit het bij elkaar in de kom, maakt er een mooi “broodje” van en legt het in de slowcooker, slowcooker op low en je kan de rest van de dag doen waar je zin in hebt, je hebt er totaal geen omkijken meer naar.

Groot voordeel

Dat vind ik toch echt wel een heel groot voordeel van een slowcooker. Ik krijg regelmatig de vraag waarom ik zo gek ben op mijn slowcooker, dat is echt het pure gemak wat het brengt. Dat het eten er ook nog eens super lekker en mals uitkomt is natuurlijk ook mooi meegenomen. Ik hoor ook regelmatig dat mensen er hun groente en aardappels ‘s morgens in doen, naar hun werk gaan en dan ‘s avonds alleen nog maar vlees hoeven te bakken. Dit doe ik niet, ik heb het een keer geprobeerd maar ik vond de aardappels en groente echt te ver doorgekookt en niks viezer dan te ver doorgekookte groente. Tot nu toe gebruik ik de slowcooker voor stoofvlees, pulled pork, soepen en dit gehaktbrood. In de winter wil ik ook wel eens een stamppot erin maken, maar dat doe ik alleen als we thuis zijn en ik zeker weet dat de groente niet tot snot gekookt worden.
Je schijnt zelfs cake in de slowcooker te kunnen maken, ik weet niet of dat echt lekker gaat worden maar ik ga het wel een keer uitproberen.

De Lidl heeft vaak voor weinig een slowcooker in hun webshop staan (no spon), deze is perfect om mee te beginnen. Ik kreeg mijn slowcooker een paar jaar geleden als kerstgeschenk van mijn baas, nooit geweten dat het echt mijn grote liefde zou gaan worden… de slowcooker dan, niet mijn baas. Maar echt als mijn slowcooker ooit kapot gaat komt er echt direct een nieuwe, ik kan en wil echt niet meer zonder.

Proefkonijnen

Een paar maanden geleden heb ik wat collega’s uitgenodigd om te komen eten. Manlief wilde wel eens de mening van een ander op zijn spareribs en ik wilde wel eens de mening van een ander op dit gehaktbrood. Dus hebben we mijn collega’s als proefkonijnen gebruikt en stond mijn man de hele dag achter de bbq de spareribs klaar te maken en zetten ik de slowcooker aan het werk voor het gehaktbrood. Ik heb mijn collega’s van beide niet zien eten maar zien vreten haha, ze vonden het ontzettend lekker. Als zelfs een collega zegt dat ze eigenlijk niet van spareribs houdt maar deze wel heel erg lekker vindt, dan weet je dat je het goed hebt gedaan.

Ik kreeg ook de vraag of dit gehaktbrood in de oven kan. Ja ik denk wel dat dat kan alleen krijg je dan een heel ander gehaktbrood dan wanneer het uit de slowcooker komt. Ik durf ook niet te zeggen op welke temperatuur en hoe lang het dan in de oven zou moeten. Maar als je dit wilt uitproberen laat het mij vooral weten en ook hoe het smaakte.

Wat heb je dan allemaal nodig?

Alle kruiden kocht ik bij Van Beekum Specerijen.

Ingrediënten:

  • 1 kilo half om half gehakt
  • 3 uien
  • 7 tenen knoflook
  • 1 paprika
  • 1 ei
  • 150 gram geraspte kaas
  • 8 plakjes ontbijtspek
  • Ketjap Manis
  • 2 theelepels sambal
  • paneermeel
  • 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • 3 eetlepels currysaus
  • 2 eetlepels honing

How to make:

  1. Doe het gehakt in een kom en voeg een ei, beetje paneermeel, sambal, kruiden, geraspte kaas en een scheutje ketjap toe
  2. Snijd de paprika en kleine stukjes, snipper 1 ui fijn, pers 5 teentjes uit en voeg toe aan het gehakt
  3. Snijd het ontbijtspek in fijne reepjes, voeg dit ook toe aan het gehakt samen met de kaas
  4. Meng alles met vochtige handen goed door elkaar
  5. Wanneer je gehakt te nat is voeg dan nog wat paneermeel toe, vind je het te droog voeg dan wat extra ketjap toe
  6. Leg het gehakt op een snijplank en vorm er een mooi “broodje” van
  7. Snijd de overige uien in halve ringen en leg deze onderin de slowcooker, leg hier bovenop het gehaktbrood
  8. Meng de curry, beetje ketjap en honing door elkaar en pers er 2 teentjes knoflook bovenuit.
  9. Roer alles goed door elkaar en smeer hier het gehaktbrood mee in
  10. Zet de slowcooker op low voor ongeveer 6 uur
  11. Wanneer je thuis blijft kan je regelmatig je gehaktbrood bestrijken met het curry-honingmengsel, ben je niet thuis dan kan je het er ook in één keer overheen gieten en uitstrijken.

Na 6 uur in de slowcooker ruikt je huis heerlijk en is je gehaktbrood klaar. Wij eten er vaak een lekkere salade bij met rozemarijn aardappeltjes uit de oven. Maar het is ook lekker bij een bordje patat of bij gekookte groente met aardappels. Jij bent de baas dus jij bepaald!

Ik ben heel benieuwd wat jullie van dit gehaktbrood vinden. En wanneer je hem in de oven maakt hoor ik graag of dit ook goed is gelukt. Twijfel je nog over het aanschaffen van een slowcooker, niet doen… je gaat er echt heel veel plezier aan beleven. Binnenkort komen er nog meer recepten uit de slowcooker online, dus hou je van makkelijk en wil je niet de hele dag in de keuken staan schaf echt een slowcooker aan.

Eet smakelijk!!

(Visited 14.286 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

49 comments