Salade Caprese

Salade Caprese

Het echte zomergevoel krijg ik toch wel van een lekkere bord pasta met een heerlijke salade caprese. Dat is toch wel de zon op je bord.
Toch beperk ik mij eigenlijk alleen het maken van een salade caprese als wij op vakantie in Italië zijn. De reden daarvoor is dat ik in Nederland geen enkele lekkere tomaat kan vinden. Ze zijn klein, waterig en hebben geen smaak. De tomaten in Italië daarentegen zijn groot en vol van smaak.

De groente- en fruitteler waar wij onze groente en fruit halen komt wel aardig in de buurt bij de smaak van Italië, maar toch is het voor deze fijnproever niet goed genoeg.
Daarom blijft deze salade een speciale vakantiesalade die ik steevast de tweede dag op de camping samen met een grote pan pasta klaarmaak.

Welke tomaat geschikt voor salade caprese?

In Nederland hoef je eigenlijk niet eens te zoeken naar de juiste tomaat, want die ga je niet vinden. Ik gebruik altijd de Pomodori tomaat voor deze salade. He zal je nu zeggen, die hebben ze in Nederland toch ook gewoon? Dat klopt, maar proef deze tomaat maar eens en vergelijk deze dan maar eens met een zelfde Pomodori tomaat uit Italië, een wereld van verschil.

Salade caprese

Mijn man zegt altijd, maar als je de tomaat uit Italië niet kent dan is het toch niet zo erg dat je van de Nederlandse tomaat een salade maakt? En daar heeft hij helemaal gelijk in. Dus ik zou zeggen, gewoon lekker maken die salade met Nederlandse Pomodori tomaten. Maar wel een waarschuwing, als je eenmaal in Italië de tomaten hebt geproefd wil je nooit meer tomaten uit Nederland haha.

Hetzelfde geldt een beetje (beetje heel erg) voor de mozzarella. Deze halen wij bij ons in de buurt bij een waterbuffel boerderij, deze mozzarella smaakt zoveel beter dan de smaakloze mozzarella uit de supermarkt, dat je na deze geproefd te hebben echt nooit meer mozzarella uit de supermarkt wilt.
Het is zeker de moeite waard om te kijken of er bij jou in de buurt een waterbuffel boerderij zit waar ze verse mozzarella verkopen. Sowieso is het een goed idee je boodschappen wat meer bij de lokale boerderijen te halen ;-).

Salade caprese

Hoe maak je deze salade?

Normaal gebruik ik een heel handig recepten template, maar dit recept is zo simpel en je hebt er zo weinig voor nodig dat ik het gewoon ga uitschrijven.

Ingrediënten voor 4 personen

 • 4 Pomodori tomaten
 • 2 Bollen mozzarella
 • Basilicum (neem zoveel als je lekker vindt)
 • Extra vergine olijfolie (deze bestellen wij altijd in Italië, deze heeft zoveel meer smaak)
 • Eventueel wat pijnboompitjes

Hoe maak je het?

 • Snijd de tomaten in dikke plakken
 • Snijd de mozzarella in plakken
 • Scheur de blaadjes basilicum van de takjes
 • Leg nu om en om een plak tomaat, mozzarella en basilicum op een bord
 • Doe een paar blaadjes basilicum in een hoge beker en voeg hier ongeveer 20-30 ml olijfolie aan toe
 • Ga er met de staafmixer doorheen, klaar is je basilicum olie
 • Sprenkel deze olie over je salade caprese
 • Rooster wat pijnboompitjes en strooi deze over de salade heen.
 • Maal er nog wat zout en peper overheen en klaar is je salade caprese.

Salade caprese

(Visited 47 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *