Moestuinieren

Moestuinieren, hoe begin je?

Moestuinieren is echt super leuk, maar hoe begin je nu eigenlijk een moestuin? Wil je het hele jaar kunnen eten uit je eigen moestuin? Of wil je voor de lol wat slaplantjes in je tuin?

Moestuinieren is geduld hebben

Heb geduld en ren niet gelijk naar de eerste de best tuinwinkel om zaadjes en/of plantjes te halen.
Teken eerst je moestuin uit, wat wil je waar hebben en nog belangrijker welke planten kunnen goed naast elkaar en welke planten moet je absoluut niet naast elkaar zetten.

moestuinieren

Vriendjes en vijanden

Niet alle groente kan je zomaar klakkeloos naast elkaar zitten. Er zijn groente die elkaar versterken en daardoor een grotere opbrengt geven, maar er zijn ook vijanden, als je die naast elkaar zet dan krijg je niet of nauwelijks opbrengt.
Wat echt twee heel dikke vrienden zijn is prei/ui en wortelen. Wortelen kunnen enorm veel last hebben van de wortelvlieg, plaats je aan de ene kant van je wortelen een stukje met prei en aan de andere kant een stukje met ui dan zal je geen last hebben van dit ongedierte. De wortelvlieg heeft namelijk een gruwelijk hekel aan de geur van ui en prei.

Wat ook goed werkt is tussen je rijen met tuinbonen dille inzaaien. Dit voorkomt luizen in je tuinbonen.

Ik heb hieronder een aantal groente gezet met hun vriendjes en vijanden, als je gaat googlen op het soort groente die je wilt zaaien, kom je vanzelf ook de vriendjes en vijanden tegen. Dus mocht jouw groenten niet in het rijtje staan, zoek dan even via google de groente op.

Groente Vriendjes Vijanden
Aardappelen Afrikaantjes,  bonen, dille, koolrabi, spruiten, spinazie, suikermais, knoflook, koolsoorten Tomaat, framboos, zonnebloem, pompoen, ui, selderij, prei, courgette, komkommer, wortel, erwten
Aardbeien Peterselie, ui, prei, sla, spinazie, koolsoorten, tomaat, tijm, veldsla, knoflook Broccoli, spuiten, bloemkool, komkommer
Andijvie Venkel, prei, tomaat, koolsoorten, stokbonen Geen vijanden bekend
Bietjes Karwij, dille, ui, knoflook, koolrabi, komkommer, koolsoorten mais, stokbonen, aardappels
Bloemkool Selderij, bonen, dille, oregano tomaat, erwten, aardbeien, aardappels
Bonen Tomaat, suikermais, aubergine, erwten, selderij, komkommer, pompoen, aardappel bieslook, venkel, knoflook, prei, ui, sjalot
Broccoli selderij, salie, dille, rozemarijn Bieslook, oregano, tomaat, aardbeien
Courgette ui, mais, stokbonen, sla komkommer, aardappel
Erwten Aardappels, wortelen, suikermais, bonen, bieten, komkommer, dille, venkel, koolrabi, sla, pompoen, selderij, spinazie, radijs ui, knoflook, prei, sjalot, bloemkool, tomaat
Komkommer bieten, bonen, prei, kool, dille, venkel, knoflook, ui erwt, suikermais, spinazie aardbei, courgette, aardappel, koolrabi, radijs, rammenas, tomaat
Pompoen Suikermais, zonnebloem, radijs, sla, erwt Aardappel, salie
Prei ui, andijvie, selderij, bieten, veldsla, tomaten, wortels, koolrabi, sla aardbei bonen, erwten, radijs
Sla bieten, rabarber, suikermais, tomaten, koolsoorten, komkommer, koolrabi, prei, ui, erwt, pompoen, aardbei, radijs, wortels peterselie, pastinaak, selderij
Spinazie Selderij, fruitbomen, aardappel, koolrabi, tomaat, rabarber, aardappel Snijbiet, radijs, rode biet
Spruitjes Aardappel, salie, tijm Rozemarijn, aardbei, tomaat
Suikermais Zonnebloem, radijs, pompoen, aardappel, pastinaak, erwt, sla, komkommer, bonen, aubergine Selderij, rode biet
Tomaten Selderij, andijvie, knoflook, prei, sla, radijs, spinazie, suikermais, bieslook ui, rozemarijn, aardappel, erwt, pastinaak, komkommer, venkel, dille, bloemkool, spuitjes, broccoli, augurk
Uien Bieten, veldsla, komkommer, koolrabi, sla, pastinaak, courgette prei, peterselie, erwt, aardappel, tomaat
Wortelen Knoflook, kolen, bieslook, witlof, prei, ui, erwten, radijs, sla, tomaat, rozemarijn rode biet

moestuinieren

Plan maken voor moestuinieren

Wil je beginnen met moestuinieren maak dan eerst een moestuinplan. Teken je moestuin (dit hoeft niet heel precies) en maak vakken waar je wat wilt hebben, op deze manier kan je gelijk goed kijken naar de vriendjes en vijanden van de verschillende groenten.
Wij pakken altijd een a4tje en tekenen daar globaal in schaal de moestuin op. Dan tekenen we het pad die door de moestuin loopt en vanuit daar gaan we beginnen met indelen.

Nog een belangrijk detail, veel groente kan je niet twee jaar op dezelfde plek verbouwen, wil je bijvoorbeeld elk jaar aardappelen uit je eigen tuin, dat moet je deze aardappelen elk jaar in een ander stukje van je moestuin planten.
Daarom is dat moestuinplan ook zo belangrijk. Wat wij de laatste jaren doen onze moestuin tekenen op een a4tje met daarin de verschillende vakken voor groente, de verschillende soorten groenten schrijven we op losse strookjes papier en als we de definitieve indeling hebben plakken we deze strookjes met een stukje plakband vast op het a4tje. Op deze manier kan je elk jaar makkelijk schuiven met je groente en kan je goed zien waar je het jaar daarvoor je groenten hebt gepland. Zo zorg je ervoor dat je de vriendjes en vijanden bij- of uit elkaar zet, dat je groeten niet elk jaar op dezelfde plek zet en houd je overzicht.


Moestuinieren


Seizoen voor moestuinieren

Wat is nu het beste seizoen om te beginnen met je moestuin? Wij beginnen altijd half april met onze moestuin. Tuinbonen en kapucijners zaai ik in februari al op in huis, die kunnen wel iets kou hebben en dus kunnen die ook als eerste naar buiten.
Ik hou altijd deze moestuinkalender bij de hand en kijk hier welke groente ik wanneer het beste kan inzaaien.

Groente als tomaat, komkommer, paprika, zaai ik ook altijd binnen op (meestal in maart) we hebben een kasje waar ze altijd lekker warm staan, maar toch zet ik deze pas naar buiten wanneer ijsheiligen (dit jaar van 11 t/m 15 mei) geweest zijn.

Op de zakjes met zaadjes staat ook altijd wanneer wat gezaaid kan worden, maar toch heb ik al een paar keer gemerkt dat dit vaak niet klopt. Daarom hou ik altijd de moestuinkalender bij de hand, wanneer je zaait volgens deze kalender ben je nooit te vroeg of te laat met het zaaien van je groenten.

Moestuinieren

Beschermen van je gewassen

Niks zo vervelend als half opgesnoepte kropjes sla. Slakken zijn een grote doorn in het oog voor elke moestuin. Ga je Googlen dan kom je verschillende tips tegen, blikjes met bier ingraven, zout strooien, gebroken schelpen neerleggen enz. Geloof mij wij hebben dit allemaal geprobeerd, maar er was er geen eentje bij die daadwerkelijk goed heeft geholpen. Wat voor ons nog het beste werkt zijn slakkenkorrels van Ecostyle. Deze slakkenkorrels kan je ook rustig in je tuin strooien als je huisdieren hebt, de korrels zijn niet giftig of gevaarlijk voor andere huisdieren. Deze korrels werken bij ons nog het beste, als we hier vroeg mee beginnen (wanneer de blaadjes nog jong en fris zijn) dan vinden we geen enkele slak in onze moestuin, aanrader dus.

Moestuinieren

Voor onze kersenboom gebruik ik het insectennet van Biogroei, dit net drapeer ik over de kersenboom heen zodra de eerste kersen erin komen, vogels komen er op die manier niet bij en laten onze kersen met rust. Ik ga nog een uitgebreid artikel schrijven over dit insectennet, dit doe ik zodra de eerste kersen in de boom komen, de boom is vorige maand verplaatst dus ik hoop dat er kersen inkomen dit jaar. Maar het net is ook heel goed te gebruiken tegen bladluis. De tuinboon is altijd gegarandeerd prijs voor de bovenluis, dus mochten we geen kersen krijgen dit jaar ga ik het net gebruiken bij de tuinbonen.

Beginnen

Ik hoop dat wij ook snel met onze nieuwe moestuin kunnen beginnen. We hadden eerst een moestuin een stukje rijden bij ons huis vandaan. Nu hebben we een hele grote tuin (800m2) waar we een groot gedeelte van gaan gebruiken als moestuin. Alleen zo net naar een verhuizing hebben we niet heel veel zin om dingen te doen, er moeten nog dozen uitgepakt worden enz. Toch hoop ik dat mijn man binnenkort zin heeft om een gedeelte van de tuin om te spitten tot moestuin, we zijn al vrij laat en zullen niet alles meer kunnen zaaien, maar het zou wel leuk zijn om nog iets te kunnen oogsten dit jaar.

Veel succes als je gaat beginnen met moestuinieren en laat mij af en toe eens iets zien van jullie oogst.

Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *