Zelfgemaakte verse pasta

Zelfgemaakte verse pasta

Heb je wel eens zelfgemaakte verse pasta gegeten? Zo niet, dan zou ik het echt eens een poging geven. Je kan ook verse pasta in de supermarkt kopen, maar die kan toch niet helemaal tippen aan de zelfgemaakte verse pasta.

Toegegeven het is wel een werkje waar je een tijdje mee zoet bent. Maar ik vind het heerlijk om op zaterdag of zondag de keuken in de duiken en mij helemaal over te geven aan het pastadeeg. Ik maak ongeveer 1x per maand een voorraad verse pasta die ik vervolgens invries. Ik maak altijd wat spaghetti, verschillende tortelinni’s, ravioli en lasagnebladen. Zo heb ik altijd een voorraadje verse pasta in de vriezer.

Je hebt niet perse een pastamachine nodig om lekkere pasta te maken. ravioli en lasagnebladen kan je ook zonder pastamachine maken, spaghetti zou ook moeten lukken, met een scherp pizzames kan je dunne sliertjes snijden, maar ik denk dat dit toch makkelijker is met een pastamachine.

Zelfgemaakte verse pasta

Ik heb mijn pastamachine vorig jaar voor de kerst gekocht. Ik wilde toen zelf ravioli met wildzwijnvulling maken. Dit is gelukt en het was echt super lekker! Maar wat een gedoe zeg, ik had beter even kunnen oefenen van te voren haha. Maar we zijn nu bijna een jaar verder en ik heb nu goed de slag te pakken, het kost nu al veel minder tijd en de pasta ziet er veel beter uit.

Leestip: Italiaanse ovenschotel

Zelfgemaakte verse pasta hoe dan?

Als je een beetje handig bent in de keuken dan is zelf pasta maken een fluitje van een cent. In dit recept gebruik ik gewone bloem, dit gebruik ik als ik geen semolina meer in huis heb. Maar de echte Italiaanse pasta wordt gemaakt van semola, vaak alleen semola en soms gemixt met gewoon bloem. Semola is niet makkelijk te krijgen in een supermarkt vandaar dat ik jullie een recept meegeef met gewoon bloem. Kan je wel makkelijk aan semola komen (bijvoorbeeld bij een molen), gebruik dan zeker semola in plaats van bloem. De rest van het recept kan je gewoon aanhouden.

Wil je meer pasta maken omdat je het bijvoorbeeld wilt invriezen?
Ik houd altijd de formule 100 gram bloem/semola en 1 ei. Dus 200 gram bloem/semola = 2 eieren, 300 gram bloem = 3 eieren etc.

De olijfolie zou ik niet snel aanpassen. voor 400 gram bloem/semola is 1 theelepel meer dan voldoende. Ga je richting de 800 gram omdat je het wil invriezen of voor veel mensen pasta gaat maken, dan zou ik een theelepeltje extra doen.

Zelfgemaakte verse pasta

Zelfgemaakte verse pasta

Voorbereidingstijd20 minuten
Totale tijd50 minuten
Gang: Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Lasagne, pasta, spaghetti
Opbrengst: 4 personen
Auteur: Puur Koken

Equipment

 • Pastamachine of deegroller

Materials

 • 400 gram bloem of semola + wat extra om te bestuiven
 • 4 eieren
 • 1 theelepel olijfolie

Instructies

 • Zeef de bloem/semola op het werkblad en maak een kuil in het midden
 • Klop de eieren los met de olie en giet het mengsel in het kuiltje
 • Begin nu van buiten naar binnen de bloem met de eieren te mengen
 • Als alles gemengd is kan je beginnen met kneden. Doe dit goed want hierdoor krijg je betere pasta. Kneed zeker 5 minuten tot het deeg glad en soepel is.
 • Maak een bol van je pastadeeg en smeer het in met een beetje olijfolie.
 • Wikkel de bol deeg in vershoudfolie en laat zeker een half uur rusten. Het rusten is erg belangrijk, dus verkort deze tijd niet!
 • Bestuif je pastamachine of je werkblad met wat bloem
 • Zet je pastamachine op de grootste stand en draai je deeg er doorheen. Doe dit 3x op deze stand en zet de stand daarna kleiner. Doe iedere stand 3x en blijf herhalen tot de laagste stand. Daarna is je pasta dun genoeg.
 • Gebruik je een deegroller rol je pastadeeg dan uit tot een dunne lap
 • Vouw deze flap in drieën en rol nogmaals uit tot een dunne flap van 1-2 mm dik
 • Snijd hierna het deeg in de pastasoort die je wilt (lasagnebladen, ravioli etc)
(Visited 276 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept