Zuurkool, daar mag je mij echt het hele jaar blij mee maken. Ook dit jaar hebben wij in onze moestuin weer 44 witte kolen geplant en als ze het allemaal zo goed blijven doen als nu, dan hebben we straks weer ruim 50 liter zuurkool waar we het hele jaar weer heerlijk van kunnen eten en wat we weg kunnen geven aan vrienden, familie en buren. Onze eigen zuurkool is een stuk milder dan de zuurkool uit de supermarkt en zelfs vrienden die geen zuurkool lusten vinden onze zuurkool echt heel erg lekker. Dus compliment aan deze kok zou ik zeggen haha. Wat ik anders doe dan hoe ze de zuurkool in de supermarkt maken? Ik heb geen idee, waarschijnlijk is liefde het toverwoord haha, want zelf zuurkool maken is absoluut niet moeilijk, maar wel een flinke klus. Met z’n tweetjes zijn wij ruim een halve dag bezig om 44 kolen weg te werken en in de zuurkoolpotten te doen. Dus mocht je in oktober/november niks te doen hebben…je mag komen helpen met zuurkool maken, in ruil voor een heerlijk zakje verse zuurkool (klaar in december) ;-).
Wil je ook zelf zuurkool maken? Het is niet moeilijk, lees hier maar. Wij hebben een traditionele zuurkoolpot, maar deze zijn vrij prijzig in aanschaf je kan ook een plastic zuurkoolvat kopen, deze zijn wat vriendelijker voor je portemonnee en werken ook goed.
Zuurkool, wat is het en waar komt het vandaan?
Zuurkool is een traditioneel gerecht dat zijn oorsprong heeft in Centraal-Europa, met name in landen zoals Duitsland en Nederland. De geschiedenis ervan gaat terug tot meer dan duizend jaar geleden, toen mensen in die regio’s ontdekten hoe ze kool konden fermenteren als methode om het te bewaren gedurende de lange wintermaanden.
Het fermentatieproces van zuurkool is vrij eenvoudig. Witte kool wordt fijngesneden en vervolgens gemengd met zout. Dit mengsel wordt in een vat gestopt en stevig aangedrukt, zodat er geen lucht meer bij kan. Door de aanwezige bacteriën begint het fermentatieproces, waarbij de natuurlijke suikers in de kool worden omgezet in melkzuur. Dit proces zorgt ervoor dat de kool knapperig wordt en een zure smaak krijgt, vandaar de naam “zuurkool”.
Oorspronkelijk werd zuurkool gemaakt als een manier om kool te bewaren voor consumptie tijdens de wintermaanden, toen verse groenten schaars waren. Door het fermentatieproces bleef zuurkool lang houdbaar en kon het gedurende de wintermaanden als voedselbron dienen.
Het gerecht werd al snel populair in heel Europa en verspreidde zich via handelsroutes naar andere delen van de wereld. In de loop der jaren heeft zuurkool vele variaties ondergaan, met toevoegingen van verschillende kruiden, specerijen en zelfs andere groenten zoals wortelen of appels.
Tegenwoordig wordt zuurkool niet alleen gewaardeerd vanwege zijn lange houdbaarheid, maar ook vanwege zijn unieke smaak en voedingswaarde. Het is een rijke bron van vitamine C en probiotica, wat bijdraagt aan een gezonde darmflora.
In Nederland wordt zuurkool vaak geserveerd als bijgerecht bij aardappelen en vlees, vooral tijdens de wintermaanden. Het is ook een belangrijk ingrediënt in traditionele gerechten zoals stamppot zuurkool.
Ovenschotel met zuurkool, krieltjes en spek
Ovenschotel zuurkool, krieltjes en spek
Equipment
- Ovenschotel
Materials
- 4 uien gesnipperd
- 200 gram gerookte spekreepjes
- 1 theelepel komijn
- 1000 gram zuurkool
- Peper en zout naar smaak
- 2 eetlepels mosterd ik nam Dijon mosterd
- 1 theelepel suiker
- 500 gram krieltjes grote in kwarten, kleintjes door de helft gesneden
- 150 gram geraspte Gruyere kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Laat de zuurkool goed uitlekken
- Kook de gesneden krieltjes
- Bak de spekjes en als deze vet los beginnen te laten voeg je de uien toe
- Laat dit 10 minuten bakken en voeg de komijn toe, bak nog 1 minuut
- Snijd de uitgelekte zuurkool nog even een keer door met je mes
- Doe de zuurkool bij de uien en de spekjes en roer even goed door tot alles goed gemengd is
- Breng op smaak met peper en zout en voeg de mosterd en de suiker toe, roer ook dit goed door
- Giet de krieltjes af en verdeel deze over de ovenschaal
- Leg hierop de spek, uien en zuurkool en strooi de kaas erover
- Bak de ovenschotel 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Eet smakelijk!