Langzaam gaan we weer naar kerst toe, al vind ik de tijd op dit moment echt super snel gaan. Maar dat heb ik meestal na de zomervakantie, zo ben je nog op vakantie en zo is het ineens kerst. Dus ik deel al heel graag een heerlijke kerstrecept met jullie, namelijk deze heerlijke kerstcrumble.
Kerst 2023
Dit jaar krijgen wij eerste kerstdag lieve vrienden op bezoek en uiteraard eten zij een hapje met ons mee. Het menu heb ik nog niet helemaal in mijn hoofd, maar deze heerlijke kerstcrumble kan zomaar eens een winnaar zijn voor het nagerecht.
Tweede kerstdag zijn we met z’n tweetjes en denk ik dat ik de hertenstoof ga maken met rode kool. Wat er op verder op het menu komt te staan…nog geen idee haha. Wanneer ik het menu helemaal compleet heb zal ik deze met jullie delen inclusief recepten.
Cranberries
In dit recept gaan bevroren cranberries, nu lijkt het altijd wel of iedereen met kerst cranberries gaat eten, dus mijn tip wanneer je dit nagerecht wil maken, koop nu alvast cranberries, dan weet je zeker dat je niet misgrijpt vlak voor kerst en je op stel en sprong nog een nieuw nagerecht moet bedenken. Ik gebruik cranberries ook graag in een smoothie, dus er ligt hier altijd wel een zak met cranberries in de vriezer, maar vlak voor kerst koop ik altijd 1 of 2 zakjes extra zodat ik zeker niet misgrijp in mijn vriezer wanneer ik ze nodig heb. Mocht je misgrijpen kan je ook verse cranberries gebruiken, kook deze wel even zodat ze wat zachter zijn, anders krijg je ze niet gaar in dit recept.
Hoe maak je deze kerstcrumble
Deze kerstcrumble kan je al heel goed van te voren maken, op deze manier hoef je hem alleen nog maar in de oven te schuiven. wij eten er graag een bolletje vanille- of slagroomijs bij.
Kerstcrumble
Equipment
- Ovenschaal van 22 cm
Materials
- 1 kilo appels (ik nam Elstar) geschild, klokhuizen verwijderd en in kleine blokjes gesneden
- 150 gram bevroren cranberries
- 1 theelepel gemalen kaneel
- ½ theelepel koek- en speculaaskruiden
- 75 gram kristalsuiker
Voor de crumble
- 125 gram bloem
- 100 gram koude boter ongezout
- 50 gram kristalsuiker
- ½ theelepel koek- en speculaaskruiden
Instructies
- Verwarm de oven op 180 graden. Doe de appels, cranberries, kruiden en suiker in een ovenschaal van 22 cm en meng dit goed door elkaar.
- Voor de crumble wrijf je de bloem en boter samen met je vingertoppen tot je een soort broodkruimels krijgt. Meng de suiker en de koek- en speculaaskruiden erdoor. Strooi de crumble in een gelijkmatige laag over het fruit en bak 35-40 minuten tot de bovenkant goudkleurig is en de randen bubbelen. Laat iets afkoelen en serveer warm.
- Merry Christmas!