Het is bijna zover dat we eindelijk weer zelf zuurkool kunnen maken. Als je dat nog nooit gedaan hebt zou je het eens moeten proberen, het is erg leuk en makkelijk om te doen en zoveel lekkerder dan de zuurkool uit een zakje bij de supermarkt. En je hoeft er niet een professioneel zuurkoolvat voor te hebben. Een donkere emmer die je luchtdicht kan afsluiten en een paar zware stenen in een vuilniszak is voldoende. En een donkere, koele ruimte is ook belangrijk, anders zal je zuurkool mislukken.
De witte kolen zijn bijna rijp om er zuurkool van te maken, ik denk nog 2 weekjes en dan kunnen ze van het land gehaald worden om zuurkool van te maken.
Wij hebben een goed zuurkoolvat met een waterslot hiervoor gekocht en extra verzwaringsstenen. Het is heel belangrijk dat de kool luchtdicht en onder druk tot zuurkool gemaakt kan worden. Ook zijn wij de gelukkige bezitters van een huis die volledig onderkelderd is en daar hebben wij dus de perfecte temperatuur om de kool rustig zuurkool te laten worden. Het hele proces neemt zo’n 6 weken in beslag, daarna kan je de eerste zuurkool uit eigen vat eten.
Wanneer ik de zuurkool ga maken zal ik jullie stap voor stap meenemen en het recept delen.
Oh spannend om zelf zuurkool te gaan maken. Ben wel benieuwd of goed werkt!
Wij doen het al een paar jaar, het is zo simpel naar zo lekker.