Banoffee

Banoffee-taart

De geur van gebakken koekjesdeeg en boter vult de keuken. De oven staat nog zachtjes na te gloeien, buiten vallen de eerste herfstbladeren en binnen brandt de houtkachel. Ik heb mijn sokken uitgetrokken en voel het zachte tapijt onder mijn voeten. De dag is langzaam, de tijd lijkt even stil te staan. Op het aanrecht rust een banoffee taart die nog net iets te warm is om aan te snijden. De stoom van de verse karamel kringelt omhoog en ik besluit dat dit het perfecte moment is om te genieten. Een moment voor mijzelf, zonder haast, zonder lijstjes of telefoontjes. Alleen ik, een kop thee, en een taart die ruikt naar comfort in zijn puurste vorm.

Banoffee taart is niet zomaar een dessert. Het is een combinatie van smaken die bijna onwaarschijnlijk goed samengaan: knapperige koekbodem, romige karamel, rijpe bananen en een wolk van slagroom. Het is het soort taart dat niet pretendeert chique te zijn, maar juist uitnodigt tot loslaten. Je hoeft geen chef te zijn om haar te maken, maar je moet wel bereid zijn om even stil te staan. Want hoewel ze eenvoudig oogt, vraagt ze aandacht – en dat is precies wat haar zo bijzonder maakt.

De oorsprong van de banoffee taart

De banoffee taart – of banoffee pie, zoals de Britten haar noemen – heeft haar wortels in Engeland, waar ze in de jaren zeventig ontstond. Het verhaal begint in een klein restaurant in East Sussex: The Hungry Monk. Dit restaurant, dat later legendarisch zou worden, stond onder leiding van chef-kok Ian Dowding en eigenaar Nigel Mackenzie. Zij werkten samen aan een dessert dat eenvoudig te maken was, maar toch indruk zou maken op hun gasten.

Dowding experimenteerde met verschillende versies van een toffee-taart, geïnspireerd op een Amerikaans recept voor “Blum’s Coffee Toffee Pie”, een taart met een toffeevulling gemaakt van gecondenseerde melk. Alleen wilde Dowding iets toevoegen dat het dessert net dat beetje extra zou geven – een frisse tegenhanger voor de rijke karamelsmaak. Hij probeerde verschillende vruchten: appels, mandarijnen, perziken… maar niets werkte écht goed. Tot op een dag de bananen op tafel kwamen.

Toen hij een laag verse bananen toevoegde aan de romige karamel, was het alsof de puzzelstukjes op hun plek vielen. De combinatie was verrassend harmonieus: de zoetheid van de banaan vulde de diepte van de karamel aan, terwijl de luchtige slagroom erboven het geheel in balans bracht. De naam ontstond vanzelf: een samentrekking van “banana” en “toffee” werd “banoffee”.

De taart sloeg onmiddellijk aan bij de gasten van The Hungry Monk. Ze werd het paradepaardje van het menu en kreeg snel bekendheid in heel Engeland. Zelfs Margaret Thatcher zou een groot liefhebber van banoffee pie zijn geweest, en het dessert kreeg een bijna cultachtige status. De eenvoud van het recept maakte het toegankelijk voor thuiskoks, terwijl de rijke smaak het ook geschikt maakte voor feestelijke gelegenheden.

In de decennia daarna verspreidde de taart zich over de hele wereld. Ze dook op in cafés van Dublin tot Sydney, in kookboeken en op menukaarten van hippe koffiezaken. Elk land gaf er zijn eigen draai aan: in de Verenigde Staten zie je vaak een versie met een korst van graham crackers, in Nederland gebruiken we graag bastognekoeken, en in Italië wordt ze soms geserveerd met mascarpone in plaats van slagroom.

Maar wat de versie ook is, de ziel van de banoffee taart blijft onveranderd. Ze is een ode aan huiselijkheid, aan dat gevoel van warmte dat je krijgt wanneer buiten de wind waait en binnen de geur van karamel hangt. Het is een dessert dat nooit schreeuwerig is, maar zachtjes zegt: “neem even de tijd.”

De banoffee taart symboliseert bovendien een mooi stukje culinaire geschiedenis: de kunst van eenvoud. In een tijd waarin veel gerechten complexer en experimenteler werden, bewees deze taart dat de beste combinaties soms uit de meest voor de hand liggende ingrediënten ontstaan.

En misschien is dat waarom ze tot op de dag van vandaag populair blijft. Omdat ze herinnert aan een tijd waarin koken nog vooral ging om plezier, om het delen van een stukje warmte en om het vieren van kleine momenten.

Een herinnering aan Engeland

Mijn eerste banoffee taart at ik niet in mijn eigen keuken, maar in Engeland, tijdens een weekend bij een vriendin in Somerset. Onze mannen waren allebei voor hun werk langere tijd weg, en we besloten elkaar op te zoeken – twee vrouwen, een oud huisje op het platteland en een weekend zonder verplichtingen.

Het was herfst, precies zo’n weekend waarop de lucht ruikt naar nat gras en houtrook. Ik reed met onze Landrover over de smalle Engelse weggetjes naar haar toe, waar ze al op stond te wachten met een dikke sjaal om en een brede glimlach. In haar kleine keuken stond een oude Aga, die constant warmte uitstraalde. Ze had banoffee pie voor me gemaakt, “the proper English way”, zei ze trots.

Ik weet nog dat ik de eerste hap nam en even stil werd. De smaak was nieuw, maar tegelijkertijd vertrouwd – alsof ik iets proefde wat ik altijd al had gekend. De karamel was zacht en diep, de banaan friszoet, de slagroom luchtig en koel. We dronken sterke thee, lachten om oude verhalen, en het leek alsof de tijd even niet bestond.

’s Avonds zaten we bij het vuur, met dekens over onze schoot en een laatste stukje taart op een klein bordje. Buiten waaide de wind over de heuvels, binnen kraakte het hout in de kachel. Het was een weekend van eenvoud, vriendschap en rust.

Sindsdien is banoffee taart voor mij niet zomaar een recept. Elke keer dat ik haar maak, denk ik aan haar. Aan dat huis vol boeken, aan de geur van natte aarde na de regen, aan de manier waarop ze mijn thee altijd iets te sterk zet. Ik mis haar verschrikkelijk, maar binnenkort zie ik haar gelukkig weer. Nog maar een paar weken, dan rijden we naar Engeland. En ik weet nu al dat we samen in diezelfde keuken zullen staan, met bloem aan onze handen, lachend, pratend, en natuurlijk: met banoffee taart in de oven.

Het ritueel van bakken en genieten

Er is iets kalmerends aan het maken van een banoffee taart. De stappen zijn eenvoudig, maar vragen om een zekere rust. Het smelten van de boter, het zachtjes roeren in de pan met karamel tot het precies dik genoeg is – het zijn handelingen die vertragen.

Vandaag is het zo’n dag waarop ik die vertraging zoek. Buiten is het grauw, de regen tikt tegen het raam en ik heb geen haast. De keuken is mijn cocon, het zachte tapijt in de woonkamer mijn toevluchtsoord. Terwijl de bodem afkoelt, warm ik mijn handen aan een mok thee. De geur van houtvuur vult de ruimte. Even niets hoeven, alleen wachten tot de karamel is afgekoeld en de slagroom stijfgeklopt kan worden.

Wanneer ik de taart uiteindelijk uit de koelkast haal, zie ik hoe de lagen elkaar hebben gevonden. De bodem is stevig en kruimelig, de karamel glanst als vloeibaar goud, en de bananen liggen er vredig bovenop. De slagroom bedekt alles met een donzige deken. Ik snijd een punt en neem plaats op de grond, voor de kachel. Het zachte tapijt onder mijn voeten, een vork in mijn hand, en een moment van pure tevredenheid.

Banoffee

Banoffee-taart

Totale tijd: 3 uur
Servings: 10 personen
Author: Puur Koken

Equipment

  • Steelpan met dikke bodem
  • Hittebestendige spatel
  • Kom en garde
  • Snijplank en mes
  • Kleine steelpan voor de boter
  • Weegschaal en maatbeker

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 250 gram bloem
  • 125 gram koude boter in blokjes gesneden
  • 75 gram poedersuiker
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel koud water
  • snufje zout

Voor de karamelvulling

  • 100 gram boter
  • 100 gram donkere basterdsuiker
  • 1 blikje gecondenseerde melk ongeveer 400 gram

Voor de topping

  • 3-4 rijpe bananen
  • 250 ml slagroom
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • pure chocolade schilfers, extra karamel en/of cacaopoeder

Instructies

Het deeg maken

  • Meng de bloem, poedersuiker en een snufje zout in een kom. Voeg de koude boter toe en wrijf met je vingertoppen tot een kruimelig mengsel ontstaat. Voeg de eidooier en het water toe en kneed snel tot een samenhangend deeg. Vorm een schijf, wikkel in folie en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkblad tot ongeveer 3 millimeter dikte. Bekleed de taartvorm ermee, prik met een vork gaatjes in de bodem en leg er bakpapier en blindbakvulling op.
  • Bak 15 minuten blind, verwijder dan de vulling en het papier, en bak nog eens 10 minuten tot de bodem goudbruin is. Laat volledig afkoelen.

Karamel maken

  • Smelt in een steelpan de boter en de suiker op laag vuur tot de suiker is opgelost. Voeg dan de gecondenseerde melk toe en blijf roeren terwijl het zachtjes pruttelt. Na ongeveer 8 tot 10 minuten is het mengsel dik en goudbruin. Giet de karamel over de afgekoelde taartbodem en laat afkoelen tot kamertemperatuur (bewaar eventueel wat karamel voor de topping) Zet vervolgens minstens twee uur in de koelkast.

De topping

  • Snijd de bananen in plakjes en leg ze in cirkels over de karamellaag. Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en verdeel deze over de bananen. Werk af met chocoladeschilfers, karamel en/of een beetje cacaopoeder.
  • Laat de taart nog een halfuurtje opstijven in de koelkast voordat je serveert.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een moment van rust

Wat ik het mooiste vind aan banoffee taart is dat ze niet alleen een dessert is, maar een ervaring. Elke stap in het proces heeft iets troostends. Wanneer je het deeg kneedt, is het alsof je iets ouds loslaat. Wanneer de karamel borrelt, vult de lucht zich met warmte. En als de taart eindelijk klaar is, nodigt ze je uit om te gaan zitten, om echt te proeven.

Er zijn van die dagen waarop de wereld te snel lijkt te draaien. Op die dagen bak ik. Niet omdat ik honger heb, maar omdat het me helpt om te vertragen. Ik steek de houtkachel aan, trek mijn trui wat dichter om me heen en laat de regen tikken tegen het raam. Terwijl ik de eerste hap van de banoffee taart neem, proef ik niet alleen banaan en karamel, maar ook rust.

Een laatste hap

De taart is bijna op. De laatste kruimels liggen op het bord en ik leun achterover in mijn stoel. Buiten is het donker geworden; alleen het zachte licht van de houtkachel danst nog over de muren. Het zachte tapijt onder mijn voeten voelt als een wolk. Ik heb geen haast om op te staan.

Banoffee taart is meer dan een dessert. Het is een herinnering aan de kunst van traagheid, aan de schoonheid van eenvoudige dingen. Ze leert je dat je niet veel nodig hebt om iets bijzonders te maken: een paar ingrediënten, een beetje tijd en een moment van aandacht.

Wanneer ik de laatste hap neem, denk ik aan Engeland, en aan dat weekend waarop alles begon. Misschien is dat wat deze taart voor mij zo bijzonder maakt: dat ze niet alleen smaakt naar karamel en banaan, maar ook naar vriendschap, naar herinnering, en naar het vooruitzicht van weerzien.

En zo is banoffee taart niet alleen een recept, maar een klein stukje poëzie. Een herinnering in lagen: deeg, karamel, banaan, slagroom — en rust.

(Visited 39 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories