Beef Wellington

Beef Wellington

Langzaam naderen we de feestdagen weer en daarom wil ik jullie deze Beef Wellington niet onthouden.
Ik begrijp heel goed dat iedereen de broekriem wat meer moet aanhalen en dat ossenhaas geen goedkoop stukje vlees is. Daarom maakt ik al eerder deze budget proof Beef Wellington, ook heel erg lekker.

De kerstdagen waren de afgelopen 2 jaar niet heel bijzonder. Door corona konden we geen mensen uitnodigen (in Duitsland waren de regels super streng). En vorig jaar zaten wij met kerst in New York en nam ik een fijn (not) souveniertje mee….corona. Dus ook vorig jaar waren we maar met z’n tweetjes.

In ons vorige huis hadden we een hele grote eetkamer waar een grote eettafel stond. Onze eetkamer is nu een stuk kleiner waardoor we niet zoveel mensen kunnen uitnodigen. Daar hebben we besloten om een paar vrienden en de broer van mijn man uit te nodigen. Je hebt niet veel mensen nodig om het ook daadwerkelijk gezellig te maken. Ze blijven ook allemaal slapen, dus we kunnen wijn drinken tot er bij neervallen ;-).

Beef Wellington

Beef wellington op het menu

Ondanks dat ook wij de broekriem wat meer moeten aanhalen wil ik met de kerst maximaal uitpakken en dus deze Beef Wellington op tafel zetten.
Het plan is om een 4-gangenmenu te maken, maar wat ik er verder nog bij ga maken…geen idee.

Het is een groot nadeel als je eters krijgt die niks lusten, maar als ze alles lusten is het ook erg lastig, want ja dan zijn er zoveel keuzes en wat ga je dan maken? Ik hoop dat ik ze met deze Beef Wellington in ieder geval heel erg blij ga maken.

Geen makkelijk recept

Ik besef mij dat dit recept wellicht niet voor iedereen is weggelegd. Het is naast een kostbaar stukje vlees ook vrij ingewikkeld om het te maken en het vlees perfect rosé te krijgen.
Maar oefening baart kunst (ik zorg dat ik een alternatief, al zijn het gehaktballen, achter de hand heb). Ik heb het nu een paar keer gemaakt en de Beef Wellington zag er steeds beter uit. Nu durf ik wel te zeggen dat mijn Beef Wellington altijd perfect is, maar dat heeft even wat tijd gekost.
De eerste keer liet het bladerdeeg helemaal los, de tweede keer had ik hem te lang in de oven laten zitten waardoor de ossenhaas helemaal gaar was geworden (Yak). Maar het ging steeds beter en beter en nu ben ik niet meer bang om Beef Wellington te maken. Wil je hem met kerst op tafel zetten oefen dan gerust met een wat goedkoper stukje vlees, zo weet je zeker dat je bladerdeeg niet los zal laten of je vlees te gaar wordt.

Beef Wellington

 

Beef wellington hoe maken we het

Nogmaals het is niet gemakkelijk, maar ik vind het tof als je het toch gaat proberen.

Geen zin om de drukte van de supermarkt op te zoeken zo vlak voor de feestdagen? Bij Jumbo.com bestel je je boodschappen eenvoudig online.

Beef Wellington

Totale tijd1 uur 30 minuten
Gang: Bijgerecht
Trefwoord: Beef Wellington, Kerst, Ossenhaas
Opbrengst: 4 personen

Equipment

  • Braadslede
  • Aluminiumfolie

Materials

  • 600 gram ossenhaas
  • 25 gram boter
  • 4 sjalotjes gesnipperd
  • 250 gram champignons schoongeveegd en fijngehakt
  • 2 theelepels tijm
  • 100 gram hamreepjes
  • 1 pakje bladerdeeg 10 plakjes
  • 1 eetlepel melk

Instructies

  • Dep het vlees heel goed droog met keukenpapier
  • Bestrooi het vlees rondom met zout en peper
  • Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin (niet gaar)
  • Neem het vlees uit de pan en laat goed afkoelen
  • Fruit de sjalotjes en champignons in het bakvet en voeg na 2 minuten de tijm toe
  • Bak tot het meeste vocht verdampt is
  • Leg de plakjes bladerdeeg in een rij (5 plakjes lang en 2 plakjes breed). Rol het nu uit tot een lange lap waar je vlees helemaal in past.
  • Leg wat ham en paddenstoelenmengsel op het bladerdeeg en leg daar bovenop het vlees. Leg op het vlees de rest van de ham en paddenstoelenmengsel
  • Vouw het bladerdeeg om het vlees heen en zorg dat er nergens een kiertje zit.
  • Maak een klein gat aan de bovenkant in het bladerdeeg. Dan kan de stoom ontsnappen.
  • Zet nu de Beef Wellington voor minimaal anderhalf uur in de koelkast
  • Haal het een uur voor je het gaat bereiden uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht).
  • Klopt de eidooier los met de melk (het eiwit gebruiken we niet)
  • Leg de Beef Wellington in een braadslede en bak deze in ca. 40 minuten bruin.
  • Haal het vlees uit de oven en laat ca. 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Hierna kan je het vlees aansnijden.

En viel het mee? Of had je toch wat opstartproblemen om een lekkere Beef Wellington te maken? Echt oefening baart kunst, hoe vaker je het gaat maken hoe beter het zal lukken.

(Visited 238 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept