1x per week staat er bij ons pasta op het menu, ik probeer regelmatig te variëren maar favoriet is hier toch wel de pasta met bolognese saus.
Tot voor kort maakte ik deze altijd in een gewone pan, maar ik kwam er achter dat het ook heel goed werkt om deze saus in de slowcooker te maken. Doordat het langzaam pruttelt krijgt de saus zoveel meer smaak, dan wanneer je het in een gewone pan maakt.
Wanneer de bolognese saus op het menu staat en ik de volgende dag moet werken, dan snijd en bak ik de avond van de voren vast de groente en het gehakt. Dit laat ik afkoelen en zet het dan in de koelkast.
De volgende morgen hoef ik het alleen maar uit de koelkast te halen en in de slowcooker te doen en vervolgens de laatste ingrediënten erbij te doen. Daarna gaat het op low terwijl ik naar het werk ga, de eerste die vervolgens thuis komt kookt de pasta en dan kunnen we snel aan tafel.
Heb je geen slowcooker, maar lijkt deze bolognese saus je wel erg lekker? Je kunt het uiteraard ook in een gewone pan maken.
Leestip: Zelf pasta maken
Oorsprong bolognese saus
Bolognese saus uit Bologna…of toch niet?
Bologna wil namelijk niks te maken hebben met de saus die bij bolognese saus noemen. Het wordt zelfs niet geserveerd en sommige restaurants hebben zelfs op de kaart of op een bordje in het restaurant ‘no Bolognese sauce’ staan.
Waarschijnlijk is de bolognese saus zoals wij die kennen een verbastering op de Ragu alla bolognese sauce. Dit is het traditionele recept die zijn oorsprong vindt in de 19e eeuw in de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna.
De bolgenese saus wordt ook niet gegeten met spaghetti. Spaghetti is veel te slap voor deze zware vlees saus en wordt traditioneel gegeten met tagliatelle of een andere eier pasta. Wisten jullie dat kaas uit den boze is bij de traditionele bolognese saus?
In 1982 werd het traditionele recept beschermd door de Accademia Italiana della Cucina. Maar het leed was toen al geschied.
met of zonder wijn
Ik vind het heerlijk om wat wijn toe te voegen aan de bolgenese saus, dit haalt de smaken nog meer op. Maar in dit recept laat ik het weg zodat ook kinderen het mee kunnen eten.
Wil je wel wijn toevoegen? Ik doe in dit recept ongeveer 150-200 ml, eigenlijk weeg ik het nooit af maar doe ik het erbij en kijk en proef ik of het voldoende is. Ik gebruik altijd een krachtige rode wijn.
Bolognese saus uit de slowcooker
Equipment
- Slowcooker
Materials
- 500 gram rundergehakt
- boter om in te bakken
- 2 stengels bleekselderij in stukjes gesneden
- 2 middelgrote wortels geschild en in stukjes gesneden
- 1 grote ui gesnipperd
- 4 teentjes knoflook fijn gehakt
- 2 eetlepels Italiaanse kruiden
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 laurierblad
- 150 gram champignons in kwarten gesneden
- 1 eetlepel balsamico azijn
- 1 runderbouillon blokje
- 450 gram tomatenblokjes uit blik
- 500 ml passata
- 70 gram tomatenpuree
- zout en peper
Instructies
- Verhit de boter in een koekenpan en bak het gehakt rul en bruin
- Doe het gehakt in de slowcooker
- Verhit eventueel nog een kleine beetje boter in de koekenpan en bak alle groente aan. Doe ook de groente in de slowcooker
- Voeg de kruiden toe en roer alles goed door
- Voeg de pasata, tomatenblokjes, tomatenpuree, balsamico azijn en het bouillonblokje toe en roer het goed door. In deze stap kan je ook eventueel de wijn toevoegen.
- Zet de slowcooker voor minimaal 8 uur op low, maar hoe langer het op staat hoe lekkerder het zal worden
- Proef tussendoor even of je nog wat zout en peper moet toevoegen
In dit artikel staan affiliate links, door via deze link een product te kopen krijg ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s.
[…] is bijvoorbeeld deze bolognese saus uit de slowcooker echt een […]
Deze lijkt me erg lekker en wil ik zeker gaan proberen..