Chicken and waffles

Chicken and waffles

Toen wij in New York waren heb ik me helemaal gek gegeten aan de chicken and waffles. Overal stonden foodtrucks waar je deze heerlijke lekkernij kon eten. De eerste keer dacht ik nog, nah wat is dit nou voor combinatie? Maar eenmaal gegeten was ik helemaal verkocht. Dus besloot ik ze thuis ook met regelmaat te gaan maken. Helaas haalde corona deze plannen onderuit. Ik ben 3 maanden heel ziek geweest van corona en op dit moment (8 maanden later) nog steeds herstellende. Maar we gaan de goede kant weer op, al laat mijn conditie nog steeds te wensen over. Maar goed met regelmatig sporten en fysio zou ik aan het eind van dit jaar weer op mijn oude niveau moeten zitten.

Chicken and waffles

Maar goed chicken and waffles dus. De combinatie lijkt echt niet lekker, maar geloof mij dit ga je lekker vinden! Ik maak het regelmatig als lunchgerecht op zondag of ik maak kleinere wafels voor bij de borrel op zaterdagavond. Je kan er heel veel kanten mee op. Ik ben van plan om ze dit jaar met mijn verjaardag op tafel te zetten, ben heel benieuwd naar de reacties van onze gasten.

Wat zijn chicken and waffles?

Zoals de naam al zegt zijn chicken and waffles wafels met kip en daar overheen een lekker sausje of ahornsiroop. Echt vooral de combinatie met ahornsiroop is heerlijk! Ik bak ook altijd wat plakjes bacon uit en doe die tussen de wafel en de kip, daar overheen de siroop….ik zit nu al te kwijlen.

Chicken and waffles is een echt Amerikaans gerecht, ga je eten bij een Amerikaanse diner dan staat dit ongetwijfeld op het menu. Vaak kan je kiezen welk sausje of welke siroop/stroop je er overheen wilt en hoe je je kip wilt (krokant of gewoon normaal, pittig gekruid of niet).

Maar nu natuurlijk de grote vraag, hoe maak je dit heerlijke gerecht nu thuis?

Chicken and waffles

Chicken and waffles

Gang: Borrelhapje, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Chicken, sirup, waffles
Opbrengst: 8 porties

Equipment

  • wafelijzer
  • frituurpan

Materials

  • 8 kippendijen zonder bot
  • olie om te frituren
  • ahornsiroop

Voor het kruidenkorstje

  • 380 gram bloem
  • 40 gram maizena
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 2 theelepels zout
  • 2 theelepels zwarte peper

Voor de marinade

  • 480 mililiter karnemelk
  • 1 eetlepel zout
  • ½ eetlepel knoflookpoeder
  • ½ eetlepel uienpoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder

Voor de wafels

  • 250 mililiter halfvolle melk
  • 250 mililiter water
  • 350 gram bloem
  • 14 gram droge gist
  • 16 gram vanillesuiker
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 2 eieren
  • ½ theelepel zout
  • olie om in te vetten

Instructies

  • Doe alle ingredienten voor de marinade in een kom en leg hier de kippendijen in.
  • Marineer voor minimaal 1 uur marineren (een hele nacht is nog lekkerder)
  • Verwarm de olie om te frituren tot 180 graden
  • Meng ondertussen alle ingrediënten voor het korstje door elkaar
  • Als de olie de juiste temperatuur heeft bereikt haal je de kippendijen 1 voor 1 door het mengsel voor het krokante korstje en daarna laat je het voorzichtig in de pan met olie glijden. Bak niet meer dan 3 kippendijen tegelijk, anders gaat ze tegen elkaar aan plakken
  • Bak de kip goudbruin en knapperig, dit duurt ongeveer 8 minuten
  • Haal de kip uit de pan en laat even op een bord met keukenpapiertje uitlekken en iets afkoelen
  • Als de kip afgekoeld is kan je het in reepjes snijden

wafels maken

  • Terwijl je kip staat af te koelen kan je de wafels maken
  • Verwarm de melk en het water in een steelpan tot lauwwarm. Meng de bloem, gist en vanillesuiker in een grote kom. Schenk de melk er al roerend met een garde bij en meng tot een glad beslag.
  • Smelt de boter in de steelpan. Zet het vuur uit als de boter half is gesmolten.. Splits de eieren. Voeg de dooiers en het zout toe aan het beslag. Meng met een garde de gesmolten boter erdoor.
  • Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een mixer met schone gardes stijf. Spatel door het beslag. Dek af met een schone theedoek en laat op een warme plek 45 minuten rijzen.
  • Verhit het wafelijzer. Vet de platen in met de olie. Schep met een soeplepel beslag op de onderste platen. Sluit het ijzer en bak de 2 wafels in 4 min. goudbruin en gaar.

Wafels opbouwen

  • Haal de warme wafel uit het wafelijzer en leg dit op een bord
  • Leg de in plakjes gesneden kip op de wafel
  • Schenk er een beetje ahornsiroop overheen
  • Wil je het echt lekker maken bak dan ook wat bacon uit en leg deze tussen de wafel en de kip
(Visited 32 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept