Crème brûlée

Crème brûlée

Staat er op een menukaart crème brûlée? Dan hoef ik de rest van de menukaart al niet eens meer te zien, tenzij er op deze menukaart ook Eton mess of pavlova staat. Dan wordt het een lange avond want dan kan ik dus echt niet kiezen. Ik heb zelfs eens gevraagd in een restaurant of ik alle drie kon krijgen maar dan in wat kleinere vormen en dat was geen enkel probleem. De kok kon er wel om lachten en maakte voor mij een heerlijk nagerecht bestaande uit mijn drie favoriete desserts :-).

Wat is Crème brûlée?

Dat is heel erg lekker haha. Al lange tijd stond op de planning om het recept te delen, maar toen de memorycard van mijn fotocamera in maart besloot om alle foto’s op magische wijze te laten verdwijnen, verdween dit naar de achtergrond. Crème brûlée is niet een dessert die je even tussen neus en lippen doormaakt, je moet er echt even de tijd voor nemen en die tijd had ik simpelweg niet. Maar tijdens de vakantie was het eindelijk tijd om weer eens heerlijke Crème brûlée te maken.

Crème brûlée betekent letterlijk gebrande room en ik denk dat deze benaming heel erg goed past bij dit gerecht. Het is een custard die afgewerkt wordt met een suikerlaagje waar je vervolgens met een brander overheen gaat zodat dit laagje karameliseert. De custard van Crème brûlée bestaat uit eieren, room en suiker. Niet te veel van eten dus, want het is een echte caloriebom, maar af en toe mag je jezelf best eens verwennen. De custard wordt op smaak gebracht met vanille. Dit is de traditionele versie, maar in naast vanille kan  je er ook cacao, kaneel, koffie of fruit aan toevoegen. Zolang je de vanille maar toevoegt anders is het geen Crème brûlée meer ;-).

Waar komt het vandaan?

De meningen over waar Crème brûlée vandaan komt lopen nogal uiteen. Zowel de Engelse, als de Fransen en de Spanjaarden claimen dat zij dit hebben uitgevonden. En tot op de dag van vandaag is het nog steeds een raadsel wie er gelijk heeft. Maar in Spanje was dit toetje in de 18e eeuw al bekend, maar dan onder de naam crème Catalana. Maar de Engelse zeggen dat hun burnt Cream al bestaat sinds de 17e eeuw. Maar pas in de 19e eeuw werd Crème brûlée op de kaart gezet in Frankrijk en hierna werd het heel snel geliefd en populair over de hele wereld. Dus ja wie het heeft bedacht? Ik ben bang dat we daar nooit achter zullen komen.

Hoe maak je het?

Crème brûlée

Voorbereidingstijd15 minuten
Active Time35 minuten
Totale tijd50 minuten
Gang: dessert
Opbrengst: 4 personen
Auteur: Puur Koken

Equipment

  • Crème brûlée bakjes
  • Crème brûlée brander

Materials

  • 500 ml slagroom
  • 75 ml volle melk
  • 1 vanillepeul
  • 5 grote eieren je hebt alleen de eigelen nodig
  • 50 gram rietsuiker plus extra voor de topping

Instructies

  • Verwarm de oven tot 180 graden. Plaats vier ovenschaaltjes van 175 ml in een diepe braadslede van minstens 7,5 cm diep zodat je een bakplaat goed boven op de braadslede kunt leggen zonder dat deze de bakjes aanraakt.
  • Giet de slagroom in een pan met de melk.
  • Leg het vanillestokje op een plank en snijd in de lengte door het midden met een scherp mes om het in tweeën te splitsen. Gebruik de punt van het mes om alle kleine zaadjes in het roommengsel te schrapen. Doe het vanillestokje er ook bij en zet het roommengsel apart.
  • Doe de eierdooiers en suiker in een kom en klop gedurende 1 minuut met een elektrische mixer tot ze lichter van kleur en een beetje luchtig zijn.
  • Zet de pan met de room op een middelhoog vuur en breng bijna aan de kook. Zodra je belletjes ziet verschijnen rond de rand, haal je de pan van het vuur.
  • Giet de hete room bij de losgeklopte eidooiers, terwijl je goed roert met een garde.
  • Zet een fijne zeef boven een grote kom en giet het hete mengsel erdoor om het te zeven, waarbij je op het einde eventuele verdwaalde stukjes vanillepeul eruit zeeft.
  • Schep met een grote lepel al het schuim dat boven op het roommengsel zit eraf (dit zullen meerdere lepels zijn) en gooi weg. Roer het mengsel daarna nog even door.
  • Giet genoeg heet water in de braadslede tot de ovenschaaltjes tot ongeveer 1.5 cm onder de rand onder water staan. Giet de warme room in de vormpjes, zorg dat je ze tot aan de bovenkant vult - het is makkelijker om het laatste beetje erin te lepelen zodat het niet overloopt.
  • Zet ze in de oven en leg een bakpapier over de bovenkant van het blik zodat het goed boven de schaaltjes zit en ze volledig bedekt zijn. maar bedek niet het hele blik, laat een kleine opening aan één kant zodat de lucht kan circuleren.
  • Bak gedurende 30-35 minuten tot het mengsel stevig maar nog wel zacht is. Om dit te controleren, wiebel je voorzichtig met de braadslede, als de crème brûlées gaar zijn, zullen ze een beetje wiebelen in het midden van de crème brûlées. Laat ze niet te stevig worden.
  • Haal de vormpjes uit de braadslede met ovenwanten en zet ze op een rooster om een paar minuten af te koelen, zet ze dan in de koelkast om volledig af te koelen. Dit kan een nacht zonder de textuur aan te tasten.
  • Wanneer je klaar bent om te serveren, veeg je de bovenste rand van de schaaltjes schoon, strooi je 1½ theelepel rietsuiker over elk ovenschaaltje en smeer je het uit met de achterkant van een lepel om het volledig te bedekken.
  • Gebruik een brander om de suiker te karamelliseren. Houd de vlam vlak boven de suiker en blijf hem rond en rond bewegen tot hij gekarameliseerd is. Serveer als de brûlée stevig is, of binnen een uur of twee.

In deze blog staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s. 

(Visited 413 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories