Guacamole

Dips voor bij de borrel

Langzaamaan komen bij ons de verjaardagen en feestdagen weer in zicht. En dus ben ik al bezig om verschillende lekkere hapjes te maken. Uit deze hapjes kies ik er straks 5 of 6 die op tafel gaan komen. Naast hapjes bak ik ook altijd zelf broodjes en daar horen natuurlijk lekkere dips en smeersels bij. Vroeger dacht ik altijd lekker makkelijk en kocht ik kant en klare aioli of een broodsalade, maar ik ben eens achterop de verpakking gaan kijken en ben me rot geschrokken wat voor troep er allemaal in zit. Dus ben ik zelf gaan experimenteren en uiteindelijk kwam ik op deze 6 heerlijke dips voor bij de borrel.

Leestip: complete borrelexperience

Honing-mosterd dip

Wie is er niet gek op honing-mosterd sausjes? Ik maak dit sausje vaak om kaas in te dippen, maar het is ook erg lekker om op een broodje te smeren.

Wat heb je nodig?

  • 50 gram mosterd (ik neem altijd Dyon of Franse mosterd)
  • 50 gram Belgische mayonaise (deze is voller van smaak)
  • 100 gram creme fraiche
  • 30 gram honing
  • 1/2 eetlepel citroensap
  • 1 flinke eetlepel dille (vers of gedroogd)

Hoe maak je het?

Heel simpel doe alles bij elkaar in een kommetje, roer door elkaar en klaar.
Wanneer ik het gebruik om kaas te dippen, laat ik de crème fraiche eruit en verminder ik de mayonaise naar zo’n 20 gram.

Honing-mosterd dips voor bij de borrel

Yoghurt dip

De tweede dip is een heerlijke yoghurt dip. Deze maak ik zeer regelmatig en gebruik het ook voor doordeweeks op een cracker. Eigenlijk is dit een kruidenboter maar dan van yoghurt :-).

Wat heb je nodig?

  • 300 gram Griekse yoghurt
  • 3 eetlepels verse bieslook
  • 1 klein teentje knoflook
  • 1 eetlepel dille
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel peterselie

Hoe maak je het?

Doe alles in een kommetje en roer goed door elkaar, klaar is kees.

Yoghurt dips voor bij de borrel

Pestodip met parmazaanse kaas

Wat heb je nodig?

Je kan de pesto uit een potje kopen, maar het is ook erg eenvoudig en erg lekker om deze zelf te maken. Het kost je bijna geen extra tijd.

Nodig voor de pesto:

  • 30 gram basilicumblaadjes
  • 40 gram pijnboompitjes
  • 40 gram parmazaanse kaas
  • 1 teen knoflook
  • 90 ml olijfolie

Hoe maak je de pesto?

  • Rooster de pijnboompitjes even, dan geven ze meer smaak af
  • Doe alles behalve de olijfolie in een foodprocessor
  • Hak alles fijn en voeg daarna beetje voor beetje de olijfolie toe
  • Wanneer je pesto smeuïg is dan is het klaar

Wat heb je verder nodig voor de dip?

  • 200 gram roomkaas
  • 1 eetlepel van je pesto (bewaar de rest in een afgesloten potje in de koelkast)
  • 20 gram Parmezaanse kaas

Hoe maak je het?

Doe alles in de foodprocessor en mix het goed door elkaar

Pesto dips voor bij de borrel

Guacamole

Deze verdwijnt altijd als eerste van tafel. Ik kan er een grote bak van maken, als ik twee keer met mijn ogen knipper is de bak leeg.

Wat je nodig?

  • 1 tomaat
  • 2 avocado’s
  • 2 eetlepels creme fraiche
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 uitje
  • 1/2 rode peper

Hoe maak je het?

  • Haal de zaadjes uit de tomaat (dit maakt je guacamole waterig)
  • Halveer de avocado’s en verwijder pit
  • Doe alle ingrediënten in een foodprocessor en mix goed door elkaar

 

Guacamole dips voor bij de borrel

Feta dip

Deze heerlijke romige dip is ook echt een favoriet bij ons thuis. Regelmatig zet ik hem in het weekend op tafel.

Wat heb je nodig?

  • 200 gram feta (neem goede feta)
  • 100 gram kwark
  • 5 gram Italiaanse kruiden
  • 1 lente-uitje in dunne ringen
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 teen knoflook

Hoe maak je het?

Doe alle ingrediënten in een foodprocessor en mix goed door elkaar

Feta dips voor bij de borrel

Ai0li

En de laatste alweer. van aioli had ik tot 3 jaar geleden nog nooit gehoord. Tot ik bij mijn broer en schoonzus was en zij dit op tafel zette. Ik was meteen verkocht en kocht het bijna ieder weekend. Tot ik er achter kwam dat het ook heel simpel is om zelf te maken.

Wat heb je nodig?

  • 100 gram mayonaise
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 tenen knoflook
  • Beetje dille (vind je dit niet lekker laat het dan zeker weg, want in het originele recept hoort het er niet in, maar wij vinden dit erg lekker)

Hoe maak je het?

Doe alle ingrediënten behalve de knoflook in een kommetje en roer goed door elkaar. Perse knoflook erboven uit en roer dit goed door.

Wanneer je dit in de koelkast bewaard zorg dan dat je het kommetje of bakje goed kunt afsluiten, anders zal je hele koelkast naar knoflook ruiken (spreekt uit ervaring haha).

Aioli

Ik hoop dat jullie iets aan deze dips voor bij de borrel hebben en jullie dit weekend gaan genieten van al deze lekkere dips. Laat vooral weten wat je er van vond. Ik ben ook aan verschillende broodsalades aan het maken, dus binnenkort kan je naast dips voor bij de borrel ook heerlijke broodsalades bij de borrel serveren.
En heb je geen zin om boodschappen te doen? Je besteld alles heel eenvoudig en snel via Jumbo.com.

 

 

 

(Visited 67 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *