Full English breakfast

Full English Breakfast

Ik mis Engeland. Heel simpel: ik mis het leven daar, de sfeer, de mensen, en misschien vooral het eten. En als er iets is dat ik het allermeest mis, dan is het wel het full English breakfast. Niet zomaar een ontbijt, nee, een ontbijt dat bijna een kleine ceremonie is als je er eenmaal middenin zit. Het is de ochtend waarop alles even kan wachten, waarop calorieën en gezond verstand even niet tellen, en waarop je gewoon geniet van pure Engelse comfortfood.

Elke keer dat we naar Engeland gaan, kijk ik al weken van tevoren uit naar die ene ochtend. Die ochtend dat we naar de pub gaan voor ons ontbijt. Niet omdat het eten daar altijd gastronomisch perfect is, maar omdat het gewoon klopt. De sfeer, het geluid van de pub die langzaam volstroomt met mensen die net zo vroeg opstaan als wij, en natuurlijk het aroma van vers gebakken spek en worst dat je neusgaten vult. Het is een traditie geworden sinds we in Engeland woonden en nu, zelfs op afstand, voelt het alsof er een stukje van dat leven in ons hart blijft bestaan.

We doen het niet elke dag. Heel eerlijk, onze aderen zouden ons niet dankbaar zijn als we dat wel deden. Een full English breakfast is geen lichte maaltijd. Het is een krachtpatser van een ontbijt, vol vet, proteïne en koolhydraten. Maar dat maakt het juist zo onweerstaanbaar.

Mijn man heeft altijd één favoriet onderdeel: bloedworst. Voor hem kan een full English ontbijt nooit compleet zijn zonder die donkere, stevige worst. Ik daarentegen kan er maar moeilijk naar kijken. Alleen al het idee van die worst maakt me een beetje misselijk. Dus die laat ik maar mooi aan hem over. Ik kies liever voor de andere ingrediënten die het ontbijt ook zo heerlijk maken: knapperig spek, gepocheerde of gebakken eieren, worstjes, gegrilde tomaten, champignons, baked beans en soms zelfs een toastje of twee om alles mee op te vegen.

En natuurlijk, er is altijd die discussie over wat eerst op je bord moet. Mijn man begint vaak met de worst, alsof hij een soort ceremonie uitvoert, terwijl ik langzaam mijn eigen perfecte combinatie samenstel. Er is iets heel geruststellends aan dat ritueel. Het voelt alsof de tijd even stilstaat en we samen genieten van een ontbijt dat groter is dan de som van de afzonderlijke ingrediënten.

Deze december gaan we weer twee weken naar Engeland. En ja, we hebben het al gepland: de pub om de hoek wordt ons doel. We kijken er al weken naar uit. Het is een klein stukje van ons leven waar we naar hunkeren. En het grappige is dat we nu al uitkijken naar de tweede ochtend die we daar zullen doorbrengen. Niet de eerste, want de eerste ochtend is vaak een beetje chaotisch na de reis, maar de tweede ochtend is heilig. Die is volledig gewijd aan ons Engelse ontbijt.

Laten we het eens hebben over wat er eigenlijk op een full English breakfast hoort te staan, want er is veel meer dan je denkt. De klassieke ingrediënten zijn:

  • Gebakken of gepocheerde eieren

  • Spek

  • Worstjes

  • Bloedworst/black pudding (voor de liefhebbers, dus mijn man)

  • Gebakken champignons

  • Gegrilde tomaten

  • Baked beans

  • Toast of geroosterd brood

  • Hash browns

Het mooie van het ontbijt is dat het zo veelzijdig is. Je kunt het aanpassen aan je eigen smaak en nog steeds het gevoel hebben dat je iets typisch Engels eet. Persoonlijk laat ik de bloedworst dus weg en concentreer ik me op alles wat knapperig, sappig en troostend is.

Bereidingstijden per onderdeel

  • Worstjes: 10–12 minuten

  • Spek: 6–8 minuten

  • Champignons: 5–7 minuten

  • Tomaten: 3–4 minuten

  • Eieren: 3–5 minuten (afhankelijk van bereidingswijze)

  • Baked beans: 3–5 minuten

  • Brood roosteren: 2–3 minuten

Full English breakfast

Full English breakfast

Servings: 2 personen
Author: Puur Koken

Equipment

  • Grote koekenpan of grillpan
  • Koekenpan voor bakken eieren

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 4 varkensworstjes
  • 4 plakjes bacon
  • 200 gram champignons gehalveerd
  • 10 cherrytomaten gehalveerd
  • 200 gram bakes beans of witte bonen in tomatensaus
  • sneetjes brood naar wens
  • boter om in te bakken
  • peper en zout naar smaak

Instructies

  • Verhit een beetje boter in een grote koekenpan. Leg de worstjes erin en bak ze rondom bruin en gaar (10–12 minuten). Draai ze regelmatig om zodat ze gelijkmatig kleuren.
  • Leg het spek naast de worstjes. Bak 6–8 minuten tot het lekker krokant is.
  • Gebruik in een andere pan met een klein beetje olie. Voeg de champignons toe en bak ze 5–7 minuten tot ze goudbruin en zacht zijn. Haal uit de pan en leg in een kommetje met wat aluminiumfolie om niet af te koelen
  • Halveer de tomaatjes en bak ze 3–4 minuten aan de snijkant zodat ze licht karamelliseren.
  • Bak de eieren in ongeveer 5 minuten (laat de dooier heel)
  • Doe de beans in een klein steelpannetje en verwarm 3–5 minuten op laag vuur.
  • Rooster het brood tot het goudbruin is.
  • Leg alles op het bord zoals jij dat lekker vindt. Begin met de ei- en spekcomponenten, voeg de worstjes toe, leg de champignons en tomaten erbij en schep een portie baked beans. Rooster het brood apart en serveer ernaast.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Tips voor het ultieme ontbijtgevoel

  • Maak het gezellig: zet twee kopjes thee of koffie klaar en neem de tijd.

  • Voeg kleine extras toe zoals hash browns (ik ben er niet zo heel gek op, wel als avondeten maar niet als ontbijt) of een beetje verse peterselie.

  • Vergeet de sausjes niet! Veel Engelsen houden van HP-saus bij hun ontbijt (ik hou meer van ketchup, wel de enige echte natuurlijk ;-))

Het leukste aan dit ontbijt is dat je het samen eet, zonder haast, met een beetje humor en plezier. Mijn man begint altijd met de worst, ik concentreer me op spek en eieren, en samen genieten we van alles wat op het bord ligt. Het voelt bijna alsof de tijd even stilstaat.

Elke keer dat ik aan het full English breakfast denk, voel ik een soort heimwee naar Engeland. Het is niet alleen het eten, maar ook de sfeer, de rituelen en de herinneringen die erbij horen. En nu, met de twee weken die we binnenkort weer in Engeland doorbrengen, kan ik bijna niet wachten tot die tweede ochtend. Onze ontbijt-ochtend bij de pub, waar we samen terugkeren naar iets dat groter voelt dan gewoon een maaltijd.

Een stukje geschiedenis van het full English breakfast

Het full English breakfast is ontstaan in de 19e eeuw. Destijds hadden boeren, arbeiders en landarbeiders in Engeland behoefte aan een stevig ontbijt om de dag door te komen. Ze aten alles wat beschikbaar was: eieren van de kippen in de tuin, spek en worst van hun eigen vee, brood van het lokale bakkerijtje en groenten uit de moestuin. Het idee was simpel: veel energie in één maaltijd.

In de loop van de tijd werd het ontbijt een sociale gebeurtenis. Cafés en pubs begonnen het ontbijt te serveren, en het full English breakfast kreeg de reputatie van een stevige, complete maaltijd die zowel voedzaam als gezellig was. Tegenwoordig vind je het in pubs over heel Engeland, vooral op zaterdag- en zondagochtend, en het is geliefd bij zowel locals als toeristen.

Een full English breakfast is dus meer dan een ontbijt. Het is een traditie, een herinnering, en een klein stukje geluk op je bord.

In deze post vind je affiliate links. Dat betekent dat als jij via zo’n link een product koopt, ik een kleine commissie ontvang – zonder dat het jou iets extra’s kost! Zo help je mij om meer heerlijke recepten en keukengeheimen met je te blijven delen. 

Bedankt voor je support en eet smakelijk! 

(Visited 88 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories