Wij zijn gek op gehaktballen, bij gekookte aardappelen en groente, bij pasta, bij sla, op brood. We eten het jammer genoeg niet erg vaak en dat is best jammer.
Gehaktballen met champignon roomsaus
We hadden in de vakantie zin om wat te snacken maar hadden eigenlijk niks in huis (we hadden nog geen boodschappen gedaan). In de vriezer vond ik nog wat gehakt en in de koelkast lagen champignons die op moesten. Dus besloot ik het gehakt te ontdooien en heerlijke gehaktballen met champignon roomsaus te maken. Ik zeg
gehaktballen, maar het werden kleine gehaktballetjes die we bij de borrel konden opeten. Omdat het nog geen 12 uur was besloot ik de slowcooker aan het werk te zetten zodat we later in de middag met een lekker glas wijn konden genieten van deze gehaktballetjes en nog wat andere tapas.
Gehaktballetjes zijn bij ons altijd erg populair. Ik maak ze graag op verjaardagen voor op de borrelplank en wissel dan graag af met kruiden en sausjes. Ook maak ik regelmatig wat gehaktballetjes voor onze borreltijd op zaterdagavond of zondagmiddag, heerlijk met een film of goed boek op de bank of aan de eettafel terwijl we een spelletjes spelen. Daar lekker een goed glas wijn bij en uiteraard een borrelplank gevuld met allerlei lekkers. Mijn kan je niet gelukkiger krijgen dan met deze momenten.
Check hier voor meer lekkere slowcooker recepten
Favorieten gehaktballetjes
Ik kreeg een paar keer de vraag, als je maar 1 soort gehaktballetjes zou mogen maken welke zouden dat dan zijn? Ik heb hier een tijd over nagedacht en ik denk dat ik dan ga voor de gehaktballetjes met stroganoffsaus (dit recept ga ik nog met jullie delen). Ook op verjaardagen of als er visite komt zijn deze balletjes reuze populair. Ik kan er dan ook niet genoeg van maken want ze zijn altijd binnen no time op. Houden jullie van gehaktballetjes?
Als ik moet kiezen voor gehaktballetjes met alleen kruiden dan vind ik de gehaktballetjes met mijn zelfgemaakte gehaktkruiden het allerlekkerste.
Lees/kooptip: Slowcooker e-book boordevol heerlijke recepten
Hoe maak je gehaktballen met champignon roomsaus?
Gehaktballetjes met champignon roomsaus
Equipment
- Slowcooker
Materials
Voor de saus
- 20 gram boter
- 100 gram uien heel fijn gesnipperd
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- 200 gram champignons in plakjes gesneden
- Zout en peper naar smaak
- 250 ml groentebouillon
- 1 eetlepel Worcestershiresaus
- 200 gram creme fraiche
- 1 eetlepel bloem
Voor de gehaktballetjes
- 500 gram half om half gehakt
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel zout
- peper naar smaak
- 1 ei
- 40 gram paneermeel
- 4 eetlepels melk
Instructies
- Verhit de boter in een grote pan en fruit de uien en knoflook vijf minuten op laag vuur.
- Voeg dan de champignons toe en bak op een iets hoger vuur tot het vocht verdampt is - maar de groenten mogen niet bruin te worden. Breng op smaak met zout en peper.
- Meng ondertussen alle ingrediënten voor de gehaktballen door elkaar. Maak er met natte handen balletjes van ter grootte van een walnoot van en leg ze in de slowcooker.
- Voeg de bouillon en worcestershiresaus toe aan het champignon-ui mengsel en breng op smaak. Breng het geheel aan de kook en giet over de gehaktballetjes in de slowcooker.
- Doe het deksel erop en kook op low gedurende 3 uur of tot de gehaktballetjes gaar zijn
- Roer langzaam 6 eetlepels van het overgebleven kookvocht door de crème fraiche. Doe dit lepel voor lepel.
- Meng de bloem met een beetje koud water.Voeg het zure room- en bloemmengsel toe aan de slowcooker, roer door en zet op high tot de vloeistof een beetje indikt. Dit duurde bij mij ongeveer 10-15 minuten.
- Je kan het als tapas gerechtje in leuke bakjes op tafel zetten. Maar het is ook erg lekker bij gekookte aardappeltjes of aardappelpuree met groente of bij pasta.