Gehaktballetjes

Gehaktballetjes met honing en knoflook

Al vaker heb ik jullie verteld over de gehaktballetjes en wat daarmee gebeurd zodra ze op tafel staan bij een verjaardag. Die balletjes zijn op voor ik er erg in heb en wil ik zelf ook een balletjes dan moet ik er in de keuken al een paar in mijn mond stoppen, anders krijg ik gewoon niks haha.

Erg in trek zijn deze gehaktballetjes in tomatensaus en deze Indische gehaktballetjes. Maar voor de verjaardag van mijn man volgende maand ga ik eens een ander balletjes op tafel zetten. Ze zijn door ons zelf goedgekeurd, dus ik ben heel benieuwd wat familie en vrienden ervan gaan vinden. Maar als ik ze een beetje goed inschat, dan zijn ook deze balletjes op voor ik er zelf van kan eten ;-).

tomatenketchup

 

Voor dit recept heb je ketchup nodig. Wist je dat in een gemiddelde fles tomatenketchup uit de winkel maar liefst 40(!) suiker klontjes zitten. Toen ik dat eenmaal wist heb ik geen ketchup meer in de winkel gekocht maar ben ik het zelf gaan maken. Zelf je ketchup maken is leuk voor een regenachtige zondagmiddag, met het recept op deze site maak je ongeveer 350-400 ml. Omdat er geen rotzooi aan te pas komt is deze ketchup een stuk minder lang houdbaar dan de ketchup uit de winkel. Bewaar hem niet langer dan 5 dagen in de koelkast. Eet je niet zoveel ketchup, je kan ook het recept aanpassen, maar je kan de ketchup ook bewaren in de vriezer. Bijvoorbeeld in een ijsblokjes vorm, zo kan je eenvoudig eruit halen wat je nodig hebt en de rest doe je weer terug de vriezer in.

De ketchup op deze website bevat geen geraffineerde suikers, enkel de suikers uit de tomaten. Wanneer je het maakt wanneer de tomaten op hun best zijn (juli-augustus) krijg je een heerlijk zoete en volle tomatenketchup. Probeer het maar eens, ik ben heel benieuwd wat je ervan zult vinden.

Gehaktballetjes

Terug naar de gehaktballetjes.
Ook voor gehaktballetjes gebruik ik maar al te graag de slowcooker, in tegenstelling van wat veel mensen denken komt je gehaktballetje er heerlijk bruin uit en is het heel erg sappig.

Gehaktballetjes met honing en knoflook

Voorbereidingstijd15 minuten
Active Time3 uur
Totale tijd3 uur 15 minuten
Gang: Borrelhapje
Trefwoord: gehaktballetjes, Slowcooker
Opbrengst: 25 balletjes

Materials

Voor de gehaktballetjes

  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 1 ei
  • paneermeel
  • 1 theelepel sambal
  • 1 theelepel 5-spices kruiden
  • 2 eetlepels ketjap
  • ½ eetlepel sojasaus
  • zout en peper

Voor het sausje

  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 100 gram honing
  • 50 ml ketchup
  • 3 tenen knoflook uitgeperst
  • 1 kleine ui heel fijn gesnipperd
  • 3 lente-uitjes in fijne ringetjes
  • 2 theleepels witte rijstazijn

Instructies

  • Doe alles onder het kopje gehakt in een kom en meng het goed door elkaar
  • Maak er gehaktballetjes ter grote van een walnoot van
  • Deze stap kan je eventueel ook overslaan.
    Smelt wat boter in een braadpan en bak de balletjes rondom bruin
  • Leg de gehaktballetjes in de slowcooker en zet op low
  • Meng in een pannetjes alles ingrediënten voor het sausje, verwarm tot de suiker is gesmolten en roer goed door elkaar.
  • Voeg dit sausje toe aan de gehaktballetjes
  • Laat de slowcooker voor 3 uur op low staan

 

 

In dit artikel staan affilate links, door via deze links een aankoop te doen krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Het kost jullie niks extra’s.

(Visited 1.524 times, 3 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept