Gehaktballetjes in tomatensaus

Gehaktballetjes in tomatensaus uit de slowcooker

kruiden kopen

Gehaktballetjes in tomatensaus maak ik eigenlijk altijd als hapje op een verjaardag of als er visite komt en we wat lekkers op tafel willen hebben.
Het ligt er een beetje aan hoeveel mensen er komen, maar over het algemeen gebruik ik een kilo gehakt en heb ik best veel ballen, maar twee keer met mijn ogen knipperen en ze zijn op. Vaak moet ik “vechten” om ook nog een balletje te krijgen haha.

Lees ook eens dit recept voor gehaktballetjes in tomatensaus 

Italiaans of Spaans

Zijn de balletjes nu Italiaans of Spaans? Als wij in Spanje zijn gaan we altijd naar een tapasrestaurantje en daar staat ook gehaktballetjes in tomatensaus op het menu. Maar gaan we naar Italië dan staan ze daar ook vaak op het menu bij de ‘anti pasti’ gerechten.
De smaken van beide gehaktballetjes zijn ook echt heel anders. Zijn ze in Spanje lekker kruidig zijn ze in Italië wat zoeter van smaak.
Maar goed wat maakt het uit waar ze vandaag komen, beide varianten zijn allebei heel erg lekker.

Als ik mijn gehaktballetjes aan een land zou moeten koppelen dan ga ik toch voor Spanje. Deze gehaktballetjes zijn lekker kruidig van smaak.

Gehaktballetjes in tomatensaus

Oorsprong gehaktballetjes in tomatensaus

Ik kreeg een aantal leuke reactie van mensen die het tof vonden dat ik de geschiedenis van het gerecht uitzocht. Aangezien ik gek ben op geschiedenis (Romeins en Middeleeuws) en ook gek ben op de geschiedenis van ons eten vind ik het absoluut geen straf om dit uit te zoeken. Dus heb ik ook de geschiedenis opgezocht van deze gehaktballetjes.

Het was in dit geval best lastig om een stukje geschiedenis te vinden. Er is niet zoveel geschiedenis geschreven over deze gehaktballetjes in tomatensaus en ook is het onbekend waar nu eigenlijk de oorsprong ligt. Zoals het er nu naar uit ziet ligt de oorsprong bij de Perzen die het op hun beurt weer hebben doorgegeven aan de Arabieren. Vervolgens zijn de balletjes via Noord-Afrika, Spanje en Griekenland bij ons beland.

Maar voor wij het bij ons op bord kwam aten de Spanjaarden allang albondigas en de Grieken aten al een tijdje Soutzoukakia en ook de Italianen aten al een tijdje hun versie van gehaktballetjes in tomatensaus namelijk polpetto al sugo di pomodoro.

Uiteraard zit er wel een groot verschil tussen de balletjes uit deze landen. Gebruiken ze in Italië basilicum in hun gehaktballetjes, in Griekenland gebruiken ze graag wat chilipeper en in Spanje gebruiken ze graag wat extra paprikapoeder.

kruiden en specerijen kopen

Braadpan of slowcooker

Aangezien ik verslaafd ben aan mijn slowcooker maakte ik ook dit gerecht in de slowcooker. Maar heb je deze niet? Geen probleem. In een braadpan met dikke bodem en op een laag vuur maak ook jij deze heerlijke gehaktballetjes.

Maar toch raad ik echt iedereen die graag kookt aan om een slowcooker te kopen. Het gemak wat je hiervan hebt is echt zoveel waard.
Aardappel, vlees en groente maak ik er niet in, net als ik er geen stampotten in maak. Maar heerlijke stoofgerechten, soepen, pastasaus en deze gehaktballetjes daar is de slowcooker echt ideaal voor. Blader eens door mijn recepten voor de slowcooker en zie wat er allemaal mogelijk is.

Maak je deze gehaktballetjes in een gewone braadpan? Voeg dan wel wat extra vocht toe. Ik zou dan 120 ml wijn en 120 ml bouillon aanhouden.

Hoe maak je deze gehaktballetjes in tomatensaus?

Gehaktballetjes in tomatensaus

Voorbereidingstijd20 minuten
Active Time3 uur
Totale tijd3 uur 20 minuten
Gang: Borrelhapje
Keuken: Spaans
Trefwoord: Gehaktballetjes in tomatensaus, Slowcooker
Auteur: Puur Koken

Equipment

  • Slowcooker of braadpan met dikke bodem

Materials

Voor de gehaktballetjes

  • 1000 gram half-om-half gehakt
  • paneermeel kijk zelf even hoeveel je precies nodig hebt, het ene gehakt is wat natter dan het andere
  • 85 gram chorizo in hele kleine blokjes gesneden
  • 2 sjalotten fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 groot ei
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 1 eetlepel milde paprikapoeder
  • ½ theelepel zwarte peper
  • boter om in te bakken

Voor de tomatensaus

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 teentjes knoflook uitgeperst
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 theelepels milde paprikapoeder
  • 80 ml rode wijn
  • 1 kaneelstokje
  • 2 blikken tomatenblokjes a 400 gram
  • 80 ml groentebouillon
  • zout en peper

Instructies

Gehaktballetjes maken

  • Doe het gehakt in een kom en voeg de overige ingrediënten voor gehaktballetjes toe
  • Maak gehaktballetjes van ongeveer de grootte van een walnoot
  • Verhit wat boter in een braadpan en bak de balletjes rondom bruin
  • Leg de balletjes in de slowcooker (ze hoeven nog niet gaar te zijn)
  • Doe alle overige ingrediënten in de slowcooker en roer dit even goed (wel voorzichtig zodat je balletjes niet uit elkaar vallen) door
  • Zet de slowcooker voor 3 uur op low
  • Vind je de tomatensaus te dun, laat dan het laatste uur het deksel van de slowcooker zodat de saus kan indikken. Blijf dan wel regelmatig roeren.
  • Proef de tomatensaus en voeg eventueel nog wat extra zout en peper toe

Dit artikel bevat affilate links. Door via deze links iets te kopen krijg ik een kleine vergoeding. Het kost jullie niks extra’s. 

(Visited 2.441 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




1 comment