Griekse pastaschotel met biefstuk

Griekse pastaschotel met biefstukreepjes

Vandaag neem ik jullie mee op culinaire reis naar het zonnige Griekenland. Niet met het vliegtuig, maar gewoon via je fornuis. Ik maakte namelijk een Griekse pastaschotel met biefstukreepjes en geloof me, dit is zo’n gerecht waarbij je familie aan tafel HOPPA! roept nog vóór je het hebt geserveerd.

Griekse smaken? Check. Comfort food? Dubbel check. Sappige biefstukreepjes gecombineerd met romige pasta, zongedroogde tomaten, verse oregano en een vleugje feta… Dit is een feestje in een ovenschaal.

Moeilijkheidsgraad:
⭐️⭐️⭐️☆☆

Griekse pastaschotel met biefstuk

Griekse pastaschotel met biefstukreepjes

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Servings: 4 personen
Author: Puur Koken

Ingrediënten

  • 300 gram biefstukreepjes
  • 300 gram penne
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 rode ui in halve ringen gesneden
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 100 gram zongedroogd tomaatjes in stukjes gesneden
  • 200 ml slagroom
  • 100 gram feta verkruimeld
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • ½ theelepel kaneel
  • rasp van 1 citroen
  • verse peterselie grof gehakt
  • zout en peper naar smaak
  • olijfolie
  • optioneel: zwarte olijven in stukjes

Instructies

  • Verwarm je oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
  • Kook de pasta al dente volgens de verpakking. Giet af en zet apart met een scheutje olijfolie erdoor.
  • Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan. Bak de biefstukreepjes kort (2-3 minuten) op hoog vuur zodat ze mooi bruin zijn maar van binnen nog sappig. Haal ze uit de pan en zet opzij.
  • In dezelfde pan: fruit de ui, knoflook en paprika zachtjes. Voeg de zongedroogde tomaten toe en kruid met oregano, kaneel, zout, peper en citroenrasp. Laat even pruttelen.
  • Voeg de slagroom toe aan de pan en laat 2-3 minuten indikken.
  • Doe de pasta, biefstukreepjes en saus samen in een ingevette ovenschaal. Verkruimel de feta erover, strooi eventueel wat olijven en chilivlokken erop.
  • Zet de schaal 25-30 minuten in de oven tot het bovenlaagje goudbruin is.
  • Strooi er vlak voor het serveren nog verse peterselie overheen. Serveer eventueel met een frisse komkommersalade of wat knapperig brood.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Kleine culinaire geschiedenis van Griekenland

Griekenland het land van mythologie, filosofie én fenomenale gerechten. De Griekse keuken is diep geworteld in duizenden jaren geschiedenis en beïnvloed door talloze beschavingen. Denk aan de Minoërs, Romeinen, Byzantijnen en Ottomaanse overheersers. Elk liet een kruid, kooktechniek of ingrediënt achter.

De eerste schriftelijke bronnen over voedsel in Griekenland dateren al uit de 8e eeuw v.Chr., toen Homerus in de Ilias sprak over het belang van brood, wijn en geitenkaas. Wist je dat zelfs toen al gerechten met olijfolie, kruiden en granen op het menu stonden? Niet zo gek dus dat veel traditionele recepten, zoals moussaka of pastitsio, nog steeds teruggrijpen op deze basis.

In de oudheid was eten verbonden met filosofie en gezondheid. Hippocrates (460–370 v.Chr.) zei al: “Laat voeding uw medicijn zijn.” Men at met balans en respect voor het lichaam, iets wat je vandaag nog steeds ziet in het mediterraan dieet.

Met de komst van de Romeinen en later de Ottomanen, veranderde de eetcultuur drastisch. Denk aan de introductie van aubergine, citroen, yoghurt en nieuwe specerijen zoals kaneel en kruidnagel. Zo kreeg Griekenland z’n eigen karakteristieke keuken, eentje waarin aardse smaken, zuivel, verse kruiden en olijfolie centraal staan.

Wat maakt Grieks eten zo bijzonder?

  • Authenticiteit – gerechten blijven generaties lang onveranderd.
  • Seizoensgebondenheid – men kookt met wat de natuur biedt.
  • Samen eten – eten is een sociaal ritueel, vaak gedeeld met mezedes (tapasachtige hapjes) en wijn.

En dan zijn er de unieke producten:

  • Feta – sinds 2002 beschermd als product uit Griekenland

  • Kalamata-olijven – geliefd om hun volle smaak

  • Kritische kruiden zoals oregano, tijm, laurier en dille

  • Raki en ouzo – sterke dranken die vaak ná een maaltijd worden geserveerd

De Griekse keuken kent bovendien sterke regionale verschillen. In Kreta vind je meer wilde kruiden en geitenkaas, terwijl in Noord-Griekenland paprika’s, vleesstoofschotels en pikante kazen domineren. En op de eilanden zie je meer vis, octopus en citroen in overvloed.

Wat begon als een bescheiden, agrarische keuken is vandaag de dag een van de meest geliefde ter wereld. En terecht. Want of je nu in Athene een gyros eet, in Thessaloniki een zoete bougatsa of thuis deze pastaschotel maakt: Grieks eten is hartverwarmend, eenvoudig én zó lekker.

Tot slot

Dus… heb je zin in vakantie op je bord? Probeer deze Griekse pastaschotel eens. Het is een perfecte mix van comfort food en mediterraanse flair. Zet een glaasje ouzo klaar, een muziekje van Mikis Theodorakis op de achtergrond en… eet smakelijk!

In deze post vind je affiliate links. Dat betekent dat als jij via zo’n link een product koopt, ik een kleine commissie ontvang – zonder dat het jou iets extra’s kost! Zo help je mij om meer heerlijke recepten en keukengeheimen met je te blijven delen. 🧑‍🍳❤️

Bedankt voor je support en eet smakelijk! 🥗🍰

(Visited 33 times, 33 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.