hartige kaastaart met gekarameliseerde ui

Hartige kaastaart met gekarameliseerde ui

 

Op zaterdag eten wij graag een kop soep met daarbij een lekker broodje of een hartige taart. Een grote favoriet is deze Zwitserse kaastaart in combinatie met een lekkere flinke kop uiensoep. Maar deze hartige kaasstaart met gekarameliseerde ui is zeker een goede tweede favoriet.

Fijne herinneringen

Ik heb ontzettend fijne herinneringen aan de Zwitserse kaastaart. Toen ik kind was gingen wij elk jaar naar dezelfde camping in Zwitserland en elk jaar waren daar weer dezelfde vriendjes en vriendinnetjes. Ik heb echt toptijden gehad op deze camping en keek er elk jaar weer naar uit. Waar de meeste kinderen uit mijn klas vaak richting Spanje of zelf verder gingen, heb ik nooit aan mijn ouders gevraagd waarom wij niet naar Spanje gingen of naar een ander land. Nee de vakanties in Zwitserland waren echt fantastisch dat ik nergens anders naar toe wilde. Met een aantal mensen uit die tijd heb ik nog steeds contact, erg leuk.

Maar wat de kaastaart nou te maken heeft met deze herinnering? Als wij boodschappen gingen doen deden we dit altijd bij de Migros in Interlaken, boven deze supermarkt zat een restaurant en omdat wij meestal rond lunchtijd boodschappen gingen doen, gingen we ook altijd even lunchen in het restaurant. Daar maakte ik voor het eerste kennis met de kaastaart en deze vond ik zo ontzettend lekker dat deze kaastaart altijd in verband staat met de fijne vakanties in Zwitserland.

Hartige kaastaart met gekarameliseerde ui

In het recept gaat geraspte cheddar, maar dit is in Nederland lastig te verkrijgen (wij kopen het altijd in Engeland en vriezen het thuis in). Je zou in plaats van de geraspte cheddar ook een belegen Goudse kaas kunnen nemen. Neem zeker geen plakjes smeltkaas, want dit gaat niet goed en wordt ontzettend smerig.

Je hebt verschillende quichevormen, maar ik vind de quichvormen met losse bodem altijd het meest praktisch. Als je de randen goed invet haal je de hartige taart zonder problemen en kleerscheuren gemakkelijk uit de vorm. Je kan eventueel ook een springvorm nemen, maar omdat deze rand een stuk hoger is dan de quichevorm heb je ook flink wat meer deeg nodig.

Hartige kaastaart met gekarameliseerde ui

Voorbereidingstijd40 minuten
Active Time2 uur
Totale tijd2 uur 40 minuten
Gang: Hoofdgerecht, Lunch
Auteur: Puur Koken

Equipment

  • quichevorm van 24 cm

Materials

Voor het deeg

  • 200 gram bloem plus extra om te bestuiven
  • 125 gram koude boter in kleine blokjes gesneden
  • 1 ei geklutst

Voor de vulling

  • 50 gram boter
  • 8 uien in dunne halve ringen gesneden
  • 300 ml slagroom
  • snufje nootmuskaat
  • 4 eidooiers het eiwit gebruik je niet
  • 100 gram geraspte cheddar of belegen Goudse kaas
  • bieslook en peterselie heel fijn gesneden

Instructies

  • Maak eerst het deeg. Doe de bloem en de boter in een kom en wrijf met je vingertoppen door elkaar tot het mengsel op grof broodkruim lijkt.
  • Meng het ei erdoor en breng alles samen met je handen tot het net gemengd is
  • Maak er een platte ronde schijf van en pak deze in vershoudfolie in. Laat minimaal een uur rusten in de koelkast (ik maak het deeg vaak in grote hoeveelheden en vries dit per portie in)
  • Rol het deeg op een licht met bloem bestoven aanrecht uit tot een schijf met een diameter van ongeveer 28 cm
  • Gebruik de deegroller om het over een quichevorm te tillen en drapeer het dan over de quichevorm
  • Duw het deeg goed in de randjes van de vorm en snijd het overtollige deeg af met een scherp mes.
  • Zet de quichevorm met het deeg voor 20 minuten in de koelkast om te laten rusten.
  • Smelt ondertussen de boter in een pan op een zacht vuur en bak de uien 45 minuten, kruid ze royaal met zout en roer af en toe tot ze kleverig en goudbruin worden. Giet de room erbij, voeg de nootmuskaat toe en roer. Breng het geheel aan de kook en haal het van het vuur.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Prik de bodem van de taart lichtjes in met een vork
  • Leg een stuk bakpapier op het deeg en vul met bakbonen, gedroogde rijst of andere gedroogde peulvruchten. Bak 20 minuten, verwijder dan de bonen en het bakpapier en bak nog eens 10-15 minuten tot het deeg lichtbruin is.
  • Roer ondertussen de eidooiers door het uien- en roommengsel en roer er tweederde van de kaas door.
  • Schep in de quichevorm, strooi de rest van de kaas erover en bak 20-25 minuten, of tot het goudkleurig is.
  • Bestrooi met bieslook, peterselie en meer kaas, als je dat lekker vindt. Restjes zijn gekoeld maximaal twee dagen houdbaar. Verwarm voor het serveren opnieuw op een lage temperatuur in de oven.

In dit artikel staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s. 

(Visited 890 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories