Goulash staat bij ons best met grote regelmaat op tafel. Wanneer het jachtseizoen weer geopend is maak ik ook heel graag een hertengoulash.
Tot een paar jaar terug lustte ik geen hertenvlees (dacht ik), ik ben sowieso geen wildliefhebber dus dacht ik automatisch dat ik ook hert niet lekker zou vinden. Tot we in een restaurant zaten en mijn man hertenbiefstuk had besteld, hij vroeg mij om toch eens een stukje te proberen. En met mijn glas drinken al in de aanslag zodat ik de smaak kon wegspoelen nam ik een muizenhapje van zijn biefstuk. Maar dit muizenhapje werd een grotere hap en voor ik het door had zat ik bijna de hele biefstuk van mijn man op te eten…oeps.
Hertenvlees heeft geen typische wildsmaak zoals konijn en haas dit wel hebben (dit vind ik dan ook echt niet lekker). Als ik hertenvlees zou mogen vergelijken dan zou ik zeggen dat het qua smaak heel veel lijkt op rundvlees, maar dan veel malser en zachter. Mocht je net als mij geen liefhebber zijn van wildvlees, probeer eens hert ik weet zeker dat je het lekker zal vinden.
Hertengoulash
Het is niet zo dat je van de gewone goulash het rundvlees kan vervangen door hertenvlees, dit gaat niet lekker worden. Het recept lijkt dan ook helemaal niet op het recept van gewone goulash. Deze goulash heeft veel meer herfstachtige smaken als gedroogde pruimen, jeneverbes en laurierblad. Hierdoor krijg je een heerlijke, eigentijdse goulash die perfect past in de herfst.
Dit jaar krijgen wij eerste kerstdag vrienden te eten, ik zal ze het niet aandoen om hertengoulash voor te zetten, ook al denk ik dat ze het lekker zullen vinden. Maar ik hou dit lekker voor ons zelf voor tweede kerstdag, glaasje rode wijn erbij en heerlijk genieten samen.
Wat eet je bij hertengoulash? Je kan er veel bij eten, wij eten er graag maïskolven bij die ik gegrild heb en waar een lekkere klont boter op smelt. Maar ook is rode kool heel erg lekker, het kan ook heel goed bij spruitjes en wellicht is het ook wel erg lekker bij hutspot. Dat laatste heb ik nog niet geprobeerd, maar ik denk dat dit wel erg lekker kan zijn.
Hoe maak je hertengoulash?
Hertengoulash uit de slowcooker
Equipment
- Slowcooker
Materials
- 1 kilo hertengoulash koop het bij een goede poelier en laat de peesjes verwijderen
- 250 gram kastanjechampignons in plakjes gesneden
- 100 gram gedroogde pruimen in hele kleine stukjes gesneden
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 winterpeen geschild en in blokjes gesneden
- 2 teentjes knoflook geperst
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 250 ml wildbouillon kan je dit niet vinden dan kan runderbouillon ook
- 250 ml krachtige rode wijn
- 3 pimentkorrels
- 2 jeneverbessen
- 1 laurierblad
- 3 eetlepels maizena om het op het laatste eventueel in te dikken
- peper en zout
Instructies
- Dep het vlees droog
- Leg het vlees in de slowcooker en daarop alle groente en de pruimen
- Roer alles goed door elkaar.
- Voeg de tomatenpuree toe en roer alles weer even goed door
- Doe de rest (behalve de maizena) in de slowcooker, roer nog een keer goed door, breng op smaak met zout en peper en zet vervolgens voor 5 uur op low
- Kijk op het laatst of je de saus wilt indikken. Is dit het geval los dan 1 eetlepel maizena op een beetje water, roer goed door tot de klontjes weg zijn en voeg dit toe aan de goulash. Roer goed door en kijk of je de juiste dikte hebt. Is dit niet zo herhaal deze stap dan nog een keer net zolang tot je de juiste dikte hebt bereikt.
In deze blog staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s.Â
Lijkt mij heerlijk.
Laat het zo zijn dat ik het ook op kan slaan, bv in whatsup
Ik weet niet of je Pinterest hebt? Maar al mijn recepten zijn op te slaan in Pinterest. Je kan ook de link van het recept kopiëren en ergens op je computer opslaan (bijvoorbeeld in je notities).