Nachos wij zijn er echt gek op, en bijna iedere vrijdag of zaterdagavond maak ik wel een schaal vol die we dan heerlijk bij een goede film met een glaasje wijn oppeuzelen.
Ik wist nooit zo goed hoe ik moest variëren met nachos, maar ik heb de afgelopen tijd geleerd dat je met nachos eigenlijk niet verkeerd kan gaan. Zo maken wij ze vaak klassiek met kaas en zure room, maar heb ik ook wel eens nachos met overgebleven pulled pork gemaakt.
Met een verjaardag of wanneer we visite krijgen zet ik graag een schaal heerlijke nachos op tafel en de reacties zijn meestal erg positief. Echter vond ik de kaassaus die je in de supermarkt kan kopen maar blerf en dus ging ik experimenteren om een lekkere kaassaus te krijgen. Uiteindelijk lukte dit in de slowcooker, vanuit daar schep je het in een leuke schaal en dippen maar.
Ik gebruik graag de Dutch oven pan om de saus vanuit de slowcooker in over te hevelen, ik zorg dat de pan al goed heet is of ik zet hem nog even in de oven als de saus erin zit. Maar je kan ook een goede braadpan hiervoor gebruiken. Het vanuit de slowcooker in de oven doen hoeft niet perse, maar wij vinden dat wel erg lekker. En waarom in een braadpan? Deze houdt de warmte lekker lang vast (wanneer je braadpan van gietijzer is) en daardoor zal je sausje ook langer warm blijven.
Het sausje maak ik het liefst in de slowcooker, dit doe ik wanneer ik toch al met het eten bezig ben (twee vliegen in 1 klap) en kan ik het lekker warm houden tot het moment dat het tijd is voor de film en de nachos.
Nachos
Nachos zijn ontstaan in 1943 in de Mexicaanse grensstad Piedras Negras, Coahuila, vlak bij Texas. Het gerecht werd bedacht door Ignacio “Nacho” Anaya, een kok in een restaurant genaamd El Moderno. Hier is hoe het verhaal gaat
Het ontstaan van nachos
Op een drukke dag kwam een groep Amerikaanse vrouwen (echtgenotes van soldaten gestationeerd op de nabijgelegen militaire basis in Eagle Pass, Texas) het restaurant binnen, net nadat de keuken officieel gesloten was. Omdat ze honger hadden, wilde Ignacio hen niet met lege handen wegsturen. Hij improviseerde met de ingrediënten die nog beschikbaar waren: tortilla’s, kaas en jalapeño pepers. Hij sneed de tortilla’s in driehoeken, bakte ze in olie, strooide er gesmolten kaas over en garneerde het met plakjes ingelegde jalapeñopepers.
De vrouwen vonden het gerecht zo lekker dat ze vroegen hoe het heette. Ignacio, met gevoel voor humor, noemde het simpelweg “Nacho’s special.” Dit gerecht werd al snel populair en kreeg de naam nachos.
De verspreiding van nachos
- Lokale faam: Het gerecht verspreidde zich snel in de grensstreek, waar zowel Mexicaanse als Amerikaanse klanten er dol op waren.
- Nationaal succes: In de jaren 1970 werd het recept verder ontwikkeld door Frank Liberto, een concessionair die het introduceerde in Amerikaanse stadions. Hij maakte een “kaassaus” die langer houdbaar was, wat nachos ideaal maakte voor massaconsumptie tijdens sportevenementen.
- Internationale populariteit: Tegenwoordig zijn nachos een wereldwijd geliefde snack, vaak aangepast met extra ingrediënten zoals guacamole, zure room, bonen, gehakt, of pico de gallo.
Culturele betekenis
Nachos zijn meer dan alleen een snack. Ze zijn een symbool van Tex-Mex-keuken, die de samensmelting van Mexicaanse en Texaanse invloeden vertegenwoordigt. Bovendien tonen ze hoe eenvoudige, geïmproviseerde gerechten soms de meest iconische lekkernijen kunnen worden.
Fun fact: In 1995 werd 21 oktober uitgeroepen tot “Internationale Nacho Dag” ter ere van Ignacio Anaya.
Kaas-gehaktsaus voor nachos
Kaas-gehaktsaus voor nachos
Materials
- 500 gram mager rundergehakt
- 1 ui fijn gesnipperd
- 1 eetlepel ongezouten roomboter
- ½ theelepel chilipoeder
- ½ theelepel gemalen komijn
- 125 ml blond bier
- 200 gram cheddar
- 100 gram roomkaas bijv. monchou
- 100 gram oude Goudse kaas
- 400 gram tomatenblokjes
- 1 Japaleno peper zaadjes en zaadlijsten verwijderd en in ringetjes of fijn gesneden
- zout en peper
- Tortilla chips om te dippen
Instructies
- Bak het gehakt en de ui in een grote koekenpan met op middelhoog vuur bruin in de boter. Voeg de kruiden toe en bak nog 2 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Blus af met het bier. Doe dit mengsel in de slowcooker.
- Voeg de overige ingrediënten toe en roer door. Dek af en laat 2 uur op low staan (laat het niet langer dan 2 uur!)
- Roer voor het serveren goed door. Je kan het rechtstreeks uit de slowcooker dippen, of het in schaaltjes doen. Of zoals ik altijd doe even in een gietijzeren pan die ik in de oven goed heb voorverwarmd.
In dit artikel staan affiliate links, door een aankoop te doen via één van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou uiteraard niks extra’s.
[…] ik de gehaktballetjes in de slowcooker, soms deze spekworstjes, soms kippenvleugeltjes, soms een nachodip, het ligt er maar net aan wat aan wat ik allemaal op de plank wil hebben. En mijn borrelplank is […]