kroketten

Kroketten, zelf gemaakt het allerlekkerste

Het stond al een tijdje op mijn to do lijstje om over te schrijven, maar de vriezer lag nog vol kroketten dus kwam het er maar niet van.
Maar toen manlief afgelopen weekend opmerkte dat de kroketten op waren, ging ik weer aan de slag om kroketten te maken.

Het maken van kroketten is absoluut niet moeilijk, maak je zelf je runderbouillon dan moet je er wel even een paar dagen voor uittrekken. Het maken van de bouillon neemt een dag in beslag en voor het maken van de kroketten heb je ook 2 dagen nodig.

ragout

Voorbereidingen kroketten maken

Je kan de bouillon ook maken van bouillonblokjes, maar zelf bouillon maken is super simpel en veel lekkerder.
In dit recept laat ik je stap voor stap zien hoe zelf de bouillon maakt.

Heb je de bouillon gemaakt en is deze afgekoeld dan kan je beginnen met het maken van de kroketten, hiervoor gebruik je weer de bouillon die je een dag eerder gemaakt hebt. Voor de kroketten gebruik je een basis ragout, heb je deze ragout gemaakt dan kan je er eigenlijk alles in doen wat je lekker zou vinden in een kroket. In dit recept neem ik jullie mee om een heerlijke volle rundvlees kroket te maken.

Tussen het maken van de ragout en het daadwerkelijk rollen van de kroketten zit 1 dag. De ragout moet 1 nacht opstijven in de koelkast, dit moet je echt doen om goede stevige kroketten te kunnen rollen.

ragout

het recept voor kroketten

Alle kruiden in het recept van de bouillon en dit recept kocht ik bij Van Beekum kruiden en Specerijen

Wat heb je nodig:

  • 500 ml runderbouillon
  • 1 ui
  • Het vlees van de runderschenkel uit je bouillon, heb je de bouillon niet zelf gemaakt dan heb je 600 gram soepvlees nodig
  • 60 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 3 blaadjes gelatine
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • Klein bosje peterselie
  • 50 ml slagroom
  • 3 eieren
  • Fijne paneermeel
  • Panko

 

kroket

Hoe maak je het?

Dag 1

  1. Wanneer je niet zelf je bouillon hebt gemaakt bak je het soepvlees even rondom aan en daarna snijd je het heel fijn.
  2. Heb je wel zelf je bouillon gemaakt dan snijd je het vlees heel fijn
  3. Doe de gelatine in een bak met koud water
  4. Smelt de boter in een steelpannetje, maar laat dit niet bruin worden
  5. Voeg de bloem toen en roer even goed door om de bloem te garen. Wanneer het mengsel goed los komt van de bodem is je bloem gaar
  6. Voeg de helft van de bouillon toe en roer goed door tot het begint te binden
  7. Voeg de overige bouillon toe en roer goed door tot je een gebonden saus hebt
  8. Knijp de gelatine uit en meng dit door je ragout
  9. Voeg de slagroom en nootmuskaat toe aan de ragout en roer dit door
  10. Snijd de peterselie en de ui fijn en voeg dit samen met het vlees toe aan de ragout, roer goed door
  11. Kiep de ragout in een ovenschaal en laat op kamertemperatuur komen, hierna zet je het een nacht in de koelkast

 

kroketten

Dag 2

  1. Je ragout is nu goed opgesteven en dus is het tijd om de kroketten te maken.
  2. Kluts de eieren in een kommetje en kiep dit vervolgens in een diep bord
  3. Vul nog 2 borden, de ene met fijne paneermeel de andere met panko
  4. Schep een beetje ragout uit de ovenschaal (het is aan jou hoe groot je kroketten moeten worden en dus hoeveel ragout je eruit haalt)
  5. Rol dit over het aanrecht tot een kroket
  6. De kroket rol je vervolgens door het ei en daarna door het fijne paneermeel
  7. Rol hierna de kroket weer door het ei en vervolgens door de panko
  8. Doe dit bij alle kroketten
  9. Klaar zijn je kroketten, je kan ze nu direct frituren op 175 graden tot ze mooi goudbruin zijn
  10. Je kan ze ook per stuk in een stukje vershoudfolie rollen en ze vervolgens in een diepvrieszak in de vriezer stoppen.

 

kroketten

 

as Easy as that

Hoe makkelijk was dit? Op deze manier kan je heel veel kroketten maken, hou je van chorizokroketjes of kaaskroketjes? als je de basis hebt kan je alle kroketten maken die je lekker vindt.
Vandaag ga ik een nieuwe ragout maken om morgen chorizo- en kaaskroketjes te maken. Ook dit recept zal ik binnenkort voor jullie uitschrijven. Voor de kaaskroketjes gebruik ik geen runderbouillon maar zelfgemaakte groentebouillon, ook dit recept komt zeer binnenkort online.

Sorry dat het recept niet zoals ander is, maar het programma wat ik normaal gebruik om recepten te publiceren ligt er uit door een storing, ik weet niet hoe lang dit gaat duren en wilde het recept graag met jullie delen.

(Visited 242 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *