Dit is weer zo’n slowcooker gerecht die je gewoon eens gemaakt moet hebben. Het is super simpel en echt heel erg lekker.
Let op: eten er kinderen mee, laat dan de chilipoeder weg of verminder het, anders is het wellicht te pittig.
New York
Wij waren in december 2021 in New York en aten dit recept in een restaurant. We hadden 3 uur in de vrieskou staan wachten tot we een covid test konden doen (dit was nodig voor de terugvlucht) en we hadden daarna eigenlijk nergens meer zin in. Het liep tegen lunch tijd en we doken het eerste restaurant in wat we onderweg tegen kwamen, iets warms daar waren we wel aan toe. En dus bestelde we allebei deze macaroni met kaas en chili, daar werden we weer lekker warm van.
Thuis gekomen bleek ik, ondanks alle voorzorgsmaatregelen en het vele testen, toch besmet te zijn met corona met dusdanige gevolgen dat ik nu 50% ben afgekeurd, revalidatietherapie volg en ik veel dingen niet meer kan. Het gaat nu na bijna 3 jaar langzaam weer iets beter, maar helemaal beter zal ik nooit meer worden.
En terwijl wij foto’s aan het bekijken waren van onze reis naar New York schoot dit recept ineens weer in mijn hoofd en besloot ik een poging te wagen om dit te maken, maar ja wat zat er ook alweer allemaal in? Na lang proberen, experimenteren, huilen, weggooien en weer doorgaan lukte het eindelijk om het recept te maken die veel leek op het recept zoals wij het in New York aten. Toen dit was gelukt besloot ik om te kijken of ik er ook een slowcooker versie van kon maken en dat is goed gelukt al zeg ik het zelf.
Waar komt dit recept vandaan?
Macaroni met kaas en chili is een ultieme comfortfood-combinatie die twee geliefde gerechten samenbrengt: de romige rijkdom van mac ‘n cheese en de pittige, hartige warmte van chili. Dit gerecht is populair in de Verenigde Staten, met name in de zuidelijke en zuidwestelijke regio’s, en combineert elementen van de Amerikaanse keuken en Tex-Mex-invloeden.
Kenmerken van het gerecht
- Smaakprofiel:
- Het gerecht is een harmonieuze balans tussen romigheid en pit. De kaas zorgt voor een zachte en rijke basis, terwijl de chili een kruidige en hartige diepte toevoegt.
- De combinatie van zachte pasta en stevige chili geeft het gerecht een interessante textuur.
- Culturele oorsprong:
- Macaroni met kaas heeft zijn wortels in de Amerikaanse keuken en wordt vaak beschouwd als een troostmaaltijd.
- Chili heeft een sterke Tex-Mex-achtergrond, beïnvloed door Mexicaanse ingrediënten zoals bonen, tomaten en specerijen.
- Samen brengen ze een symbool van fusion-keuken voort: een mix van zuidelijke gezelligheid en zuidwestelijke flair.
- Populariteit:
- Het gerecht is geliefd vanwege zijn veelzijdigheid. Het kan eenvoudig worden geserveerd als een snelle doordeweekse maaltijd, maar met wat extra ingrediënten of een mooie presentatie kan het ook een showstopper zijn op feesten of potlucks.
- De schaalbaarheid maakt het ideaal voor grote groepen.
- Variaties:
- Het gerecht kan eenvoudig worden aangepast aan verschillende smaakvoorkeuren en dieetwensen. Vegetarische versies, extra pittige interpretaties, of juist mildere versies voor kinderen zijn allemaal mogelijk.
- Tex-Mex-invloeden worden vaak versterkt door toppings zoals guacamole, zure room of salsa.
- Symboliek:
- Dit gerecht weerspiegelt de veelzijdigheid en creativiteit van comfortfood. Het laat zien hoe traditionele gerechten kunnen worden aangepast en gecombineerd om iets nieuws te creëren dat zowel vertrouwd als verrassend aanvoelt.
Geschiktheid
Macaroni met kaas en chili is ideaal voor koude dagen of wanneer je een stevig gerecht nodig hebt dat zowel voedzaam als smaakvol is. Het is een crowd-pleaser dat zowel individuen als groepen aanspreekt, van kinderen tot volwassenen. Dit gerecht wordt vaak gezien als een “alles-in-één-maaltijd”, wat het extra praktisch maakt.
Kortom, macaroni met kaas en chili is een hartverwarmende maaltijd die traditie en innovatie op een heerlijke manier samenbrengt.
Hoe maak je macaroni met kaas en chili?
Macaroni met kaas en chili uit de slowcooker
Equipment
- Slowcooker van minimaal 3.5 liter
Materials
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 ui gesnipperd
- 500 gram rundergehakt
- 400 gram zwarte bonen uitgelekt
- 400 gram tomatenblokjes
- 4 eetlepels tomatenpuree
- 500 ml runderbouillion
- 1 theelepel chilipoeder
- ½ theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel zout
- ½ theelepel zwarte peper
- 300 gram grote macaroni
- 150 gram geraspte cheddar
Instructies
- Smelt een beetje boter in een koekenpan
- Bak het gehakt rul, voeg na 2 minuten de ui toe en bak verder mee
- Voeg de laatste minuut de knoflook toe, het gehakt hoeft nog niet helemaal gaar te zijn.
- Giet het vet uit de pan weg weg en doe het gehakt in de slowcooker.
- Voeg de bonen, tomaten en kruiden toe.
- Zet voor 6 uur op low.
- Voeg het laatste half uur de macaroni toe (controleer na 20 minuten even of het al gaar is)
- Voeg de kaas toe en roer dit er goed doorheen
- Eet smakelijk
In deze post vind je affiliate links. Dat betekent dat als jij via zo’n link een product koopt, ik een kleine commissie ontvang – zonder dat het jou iets extra’s kost! Zo help je mij om meer heerlijke recepten en keukengeheimen met je te blijven delen. 🧑🍳❤️
Bedankt voor je support en eet smakelijk! 🥗🍰