Soms heb je zin in even iets anders, iets met meer pit en kruiden. Kippensoep is heerlijk, maar van deze Mexicaanse kippensoep ga je zeker nog een keertje opscheppen. Voor de foto heb ik een stukje kipfilets gebakken en bovenop de soep gedaan, anders zou je niet goed kunnen zien dat het om kippensoep gaat. Maar in het recept gebeurd dit dus niet, je kan het uiteraard wel doen.
Kruiden
Voor dit recept heb je wederom veel kruiden nodig. Jullie weten dat ik mijn kruiden graag bij Van Beekum Specerijen koop, 9 van de 10 keer hebben ze daar precies de kruiden die ik zoek. Maar soms hebben ze ook iets niet en dan moet ik verder kijken. Gelukkig hebben we dan de Kruidenbaron nog, meestal slaag ik daar. Slaag ik ook daar niet dan ga ik naar een toko of naar de markt of ik laat de kruiden uit het buitenland komen.
Bij de Kruidenbaron koop je uiteraard ook kruiden zonder rotzooi. Alleen de puurheid van de kruiden en specerijen en verder helemaal niks. Waar mijn voorkeur naar uit gaat? Ik heb geen voorkeur, zowel de kruiden van Van Beekum als de Kruidenbaron zijn allebei erg goed.
Wat ik een groot voordeel vind van de Kruidenbaron is dat zij ook een groot assortiment hebben aan noten, thee, muesli, boemboes etc. Dat mis ik soms wel bij Van Beekum. Maar ik zal zeker mijn kruiden bij Van Beekum blijven bestellen en mijn noten, thee en boemboes bij de Kruidenbaron :-).
Topping
Voor deze kippensoep kan je allerlei toppings gebruiken, ik vind avocado erg lekker en zure room. Maar je kan ook koriander, tortilla chips, limoen etc toevoegen. Ik geef je in het recept een aantal tips voor toppings, dan is het aan jou wat je wilt toevoegen.
Hoe maak je Mexicaanse kippensoep?
Ik maakte de soep wederom in de slowcooker, maar ook voor deze soep geldt dat je hem ook in een gewone pan kan maken. Voeg dan 1 liter kippenbouillon toe en houdt verder het recept aan. Verlaag alleen de tijd naar zo’n 1 uur en controleer of de kip gaar is en makkelijk uit elkaar te trekken is. Als dat nog niet lukt laat het dan nog een half uurtje langer op staan en probeer het dan opnieuw.
Mexicaanse kippensoep
Equipment
- Slowcooker van minimaal 3.5 liter
Materials
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 1 rode paprika in stukjes gesneden
- 3 teentjes knoflook geperst
- 750 ml kippenbouillon
- 800 gram kidneybonen
- 800 gram mais
- 800 gram tomatenblokjes
- 500 gram kipfilet
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 2 theelepel komijnpoeder
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel cayennepeper
Toppings
- geraspte kaas
- zure room
- Griekse yoghurt
- avocado
- tortilla chips
- partjes limoen
- koriander
Instructies
- Verhit de olie op middelhoog vuur in een grote koekenpan en fruit de ui, paprika en knoflook in 5 minuten glazig.
- Voeg een scheut kippenbouillon toe, breng het geheel aan de kook en doe het in de slowcooker.
- Voeg de resterende kippenbouillon, kruiden, maïs, bonen en tomaat toe. Roer alles goed door elkaar, voeg dan de kip toe en druk het geheel onder water.
- Laat 6 tot 8 uur langzaam garen op low
- Leg de kip op een bord en trek het uit elkaar met 2 vorken. Pureer de soep en doe de kip terug in de slowcooker en roer goed door. Proef of er meer zout of peper nodig is.
- Schep in kommen en serveer met toppings naar keuze
In deze blog staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou uiteraard niks extra’s.