Zuurdesembrood

Mijn favoriete keukenapparaten

In deze blog wil ik jullie meenemen in mijn favorieten keukenapparaten en waarom dit voor mij een favoriet is.
En dan ben ik uiteraard nieuwsgierig welke apparaten jij graag gebruikt in de keuken.

1. Slowcooker

Dit is vast geen verrassing voor jullie, maar op nummer 1 staat echt mijn twee slowcookers. Ik gebruik ze echt meerdere keren per week en helemaal sinds ik erg ziek werd van longcovid.

Koken is voor mij echt een passie, maar door longcovid kan ik vaak niet zolang in de keuken staan als ik zou willen, daarom is voor mij de slowcooker echt een uitkomst. Zo hoeft mijn man na een lange werkdag ook niet nog eens de keuken in de duiken (al doet hij dit met liefde), ‘s morgens ben ik op mijn best en dan zorg ik dat de slowcooker gevuld wordt en wordt aangezet. ‘s Avonds hoeven we dan alleen nog groente te koken of alleen wat rijst of aardappels te koken en klaar is Kees.

Ik heb twee slowcookers eentje van ruim 4 liter, deze gebruik ik voornamelijk voor kleine stoofgerechten, risotto etc. En ik heb een grote van 6 liter, deze gebruik ik graag voor soep en als er mensen komen eten.

2. Zuurdesem kast

Een wat? Ik maak gebruik van een zuurdesem kast. Al jaren bak ik zelf zuurdesembrood, mijn desem zal nu een jaartje of 4 oud zijn en daar maak ik echt de lekkerste broden mee. Zuurdesem maken is niet super moeilijk, alleen zijn de omstandigheden dat soms wel. Zo rijst het zuurdesem goed bij een temperatuur vanaf 21 graden, daaronder gebeurt er eigenlijk niet zoveel. Maar ja het is (vooral in de winter) niet altijd 21 graden in huis en dus had mijn desem er in de herfst en de winter beduidend minder zin in, of stond ik de meest krankzinnige capriolen uit te halen om er voor te zorgen dat het desem op kamertemperatuur bleef.

Maar sinds ik dit zuurdesem kastje heb is dit allemaal voorbij. Ik stel de temperatuur (23 graden) in en het kastje zorgt ervoor dat het die temperatuur blijft en dus dat mijn zuurdesem altijd in de meest optimale omstandigheden kan groeien. Ik ben er super blij mee en mijn desem ook.

Zuurdesembrood

 

3. Oven met stoomfunctie

Ik heb niet een klassieke stoomoven, maar wel een oven waar ook een stoomfunctie op zit. Deze functie gebruik ik altijd als ik brood bak. Door het gebruiken van stoom bij het bakken van brood zorg je er voor dat het brood niet gelijk een korst gaat vormen zodra het in de oven gaat, hierdoor krijg je een dunnere en knapperige korst als eindresultaat.

Het allergrootste voordeel van deze oven vind ik de pyrolyse reiniging. 2 a 3 keer per jaar gebruik ik dit en eigenlijk brand de oven zichzelf helemaal schoon. De temperatuur loopt op naar 400 of 450 graden, ik kan er voor kiezen om het een uur, anderhalf uur of 3 uur te laten reinigen. Omdat ik het maar 2 a 3 keer per jaar gebruik (de rest van de tijd maak veeg ik hem handmatig even schoon), doe ik altijd het lange pyrolyse reiniging programma van 3 uur. Na deze 3 uur is de oven weer brandschoon en ziet eruit als nieuw, ik hoef dan alleen nog maar even het as wat in de oven ligt met een natte doek te verwijderen en klaar. Echt de beste uitvinding van de eeuw.

4. Kitchenaid

Deze kreeg ik 4 jaar geleden van mijn man voor mijn verjaardag en er gaat geen dag voorbij dat ik hem niet gebruik. Even snel deeg kneden, slagroom kloppen, beslag maken etc. hij kan het echt allemaal.
Ze zeggen dat je voor het kneden van brooddeeg beter een planeetmenger kan aanschaffen, maar voorlopig vind ik dat deze Kitchenaid het ook prima doet. Het zuurdesembrood kneed ik altijd met de hand en het gistdeeg voor brood of pizza gaat prima in de Kitchenaid.

5. Quooker cube

Koud, warm, ijskoud met of zonder bubbels en kokend water, dat kan je allemaal maken met de Quooker cube. Toen wij gingen verhuizen en er wat aanpassingen in de keuken kwamen wilde ik ook heel graag een Quooker kraan. Mijn man zag er in eerste instantie niet echt de noodzaak van in, maar ik won en er kwam een Quooker cube ;-).

Toen deze geleverd en gemonteerd werd stond mijn man als eerste te springen om het te gebruiken en was direct om. Want het ijskoude water met of zonder bubbels is gefilterd water en echt heel erg lekker. Sinds wij de Quooker Cube hebben drinken we geen frisdranken meer, sterker nog als er onverwacht visite komt zullen ze koffie, thee of water moeten drinken want iets anders hebben we niet standaard in huis. Mijn man drinkt heel graag gewoon water met bubbels en ik voeg altijd een klein beetje Slimpie toe aan mijn bubbeltjes water.

Maar naast het drinken van water is het ook ideaal om direct kokend water bij de hand te hebben. Niet meer wachten tot je water voor je eitjes kookt of wachten tot het water kookt voor je de pasta toevoegt. Gewoon kokend water vanuit de kraan in de pan op het fornuis en direct verder gaan met koken, echt ideaal. Ook wanneer je zin hebt in een kop thee, niet eerst wachten tot het water in de waterkoker kookt, nee kopje onder de kraan, een druk en draai aan de knop en klaar is je kokend water voor de thee.

En in de zomer maak ik graag fruitwater door een grote karaf te vullen met ijskoud water en hier allerlei fruit aan toe te voegen.

6. Elektrische pastamachine

Ik ben gek op pasta en maak het liefste mijn pasta zelf. Voorheen had ik een pastamachine die je zelf moest instellen waar je zelf moest draaien. Dit duurde echt een eeuwigheid en dus greep ik steeds vaker terug op de gedroogde pasta’s uit de winkel. Maar ik miste echt de smaak van de verse pasta’s dus besloot ik om deze elektrische pastamachine aan te schaffen en dat was echt een schot in de roos.

Deze machine kneed het deeg en maakt er daarna de pasta van die ik wil, er zit zelf een weegschaal in die uitrekent hoeveel water ik bij de bloem moet doen die ik gebruik. Sinds ik deze machine heb maak ik alle pasta’s weer zelf of het nu spaghetti, tagliatelle, lasagne etc. is. En zeg eerlijk, er is niks zo lekker als zelfgemaakte verse pasta met deze heerlijke bolognesesaus.

Jouw favoriete keukenapparaten?

Ik denk dat dit wel de belangrijkste favoriete keukenapparaten van mij zijn, er zijn uiteraard ook nog andere keukenapparaten die ik dagelijks of bijna dagelijks gebruik, maar ik denk dat ik hiermee wel mijn favo’s heb opgenomen. Heb jij ook favoriete keukenapparaten? En welke zijn dat?

Gesneden zuurdesembrood

 

In dit artikel staan affiliate links, door een aankoop te doen via één van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou uiteraard niks extra’s. 

 

 

(Visited 77 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories