Pittige wortel en linzensoep is een heerlijk zomers soepje. Eten er kinderen mee? Je kan de chili ook weglaten waardoor de soep niet meer pittig is, maar zelf een beetje de zoete kant op gaat.
Deze soep maakte ik toen we een logeetje hadden, gezien de leeftijd besloot ik om twee pannetjes te maken eentje met en eentje zonder chili. Maar gezien zijn achtergrond had ik kunnen weten dat hij die met chili veel lekkerder zou vinden dan die zonder haha. Dus heb ik mezelf maar opgeofferd en de soep zonder chili opgegeten en wat overbleef bij de soep met chili gedaan.
Oorsprong van deze pittige wortel en linzensoep
Normaal schrijf ik altijd iets over de oorsprong van een gerecht, hoe oud het is, waar het oorspronkelijk vandaan komt enz. Maar dat is bij deze soep niet mogelijk haha. Het is namelijk een soep waarbij ik de koelkast leeg heb gemaakt. Ik had nog wortels over en ik had nog linzen over die echt op moesten en gooide dit bij elkaar, het resultaat is dit heerlijke soepje.
Dus ja we kunnen zeggen dat de oorsprong bij mij ligt en dat het soepje nog niet zo oud is. Het geen arme luis eten is, maar wel heel erg lekker en ook zeer geschikt is om bijvoorbeeld op de vakantie te maken. Wij aten er een stokbroodje met (zelfgemaakte) kruidenboter en een salade bij.
De komijn en de chili flakes uit deze soep kocht ik bij Van Beekum Specerijen omdat ik hier altijd mijn kruiden en specerijen haal. Kruiden en specerijen uit de supermarkt ruiken en smaken vaak muf en je hebt er veel van nodig wil je een gerecht lekker op smaak brengen. Met de kruiden en specerijen van Van Beekum haal je echt goede kruiden en specerijen in huis. Gebruik je een bepaald kruid of specerij niet zo vaak? Dan kan je er voor kiezen om een kleine verpakking aan te schaffen, gebruik je een kruid daarin tegen juist heel veel dan kan je deze in een grote verpakking kopen. Zo zit je nooit zonder je favoriete kruiden of specerijen.
Leestip: Broccolisoep met mosterd en cheddar
Hoe maak je deze pittige wortel en linzensoep?
Pittige wortel en linzensoep
Equipment
- Staafmixer
Materials
- 1 theelepel komijnzaadjes
- 1 theelepel chili flakes
- 2 eetlepels olijfolie
- 600 gram wortels geschild en in stukjes gesneden
- 140 gram rode linzen ik nam split linzen, die hoef je niet voor te weken
- 1 liter groentebouillon
- 125 ml melk
Instructies
- Bak het komijnzaad en de chili flakes een minuutje in een droge soeppan zodat ze hun aroma's goed afgeven.
- Haal het komijnzaad en de chili flakes uit de pan
- Doe de olijfolie in dezelfde pan en voeg de wortels, linzen, bouillon en melk toe en breng aan de kook
- Kook tot de linzen gaar zijn, dit duurt ongeveer 15 minuten
- Maak er een gladde soep van door er even met de staafmixer doorheen te gaan
- Schep de soep in een bord of soepkom en strooi er wat van de geroosterde kruiden over.
In deze blog staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links krijg ik een kleine vergoeding. Het kost jullie niks extra’s.Â