Pompoensoep een vrolijk herfstsoepje

Herfst

De dagen worden langzaam maar zeker weer korter, de blaadjes aan de bomen beginnen weer te verkleuren, de temperatuur is nog wel lekker, maar hoe lang blijven we dit mooie weer houden? We genieten er dan ook volop van nu het nog kan. Morgen lekker een stuk fietsen, even hoofden leeg maken om weer fris aan een nieuwe werkweek te beginnen.

Bij de Groene schuur hadden ze zoveel pompoenen liggen dat ik daar iets mee wilde gaan doen. Op zaterdag eten wij altijd soep met een stukje pizza, hartige taart of lekker broodje, de keus was dus snel gemaakt…pompoensoep met een zelfgemaakt kaas-uienbroodje zou het gaan worden.
Maar kies uit de honderden pompoenen die de Groene schuur had maar eens een lekkere uit voor de soep. Toen wij door de pompoenen….eh bomen het bos niet meer zagen schoot de boer ons gelukkig te hulp en kwam met een heerlijke pompoen terug.

Rotwerkje

Pompoen vinden wij heerlijk, alleen dat snijden en schillen is echt een drama. Dus ik heb mijn man aan het werk gezet om de pompoen te snijden en te schillen, kon ik ondertussen de andere ingrediënten klaarzetten, schillen en snijden, mooi opgelost vond ik zelf.
Ik word altijd zo vrolijk van die felle oranje kleur in de pan en de heerlijke geur van de kruiden die zijn toegevoegd. Echt een herfstsoepje wanneer het nooit meer lente lijkt te worden.
Zijn jullie ook zo gek op pompoen en pompoensoep? Geroosterd met zoete aardappel zijn ze ook erg lekker, hier later een keer een recept over.

Weetjes

  • Wist je dat er wel duizend soorten pompoenen bestaan?
  • Niet alle pompoenen zijn eetbaar, er zijn zelfs giftige pompoenen bij. Als je pompoen in de supermarkt koopt kan je er vanuit gaan dat hij eetbaar is, koop je ze bij de boer vraag dan welke pompoenen eetbaar zijn en geschikt zijn voor het recept die je wilt gaan maken.
  • Wist je dat de zwaarste pompoen ter wereld 911,27 kilo woog? Dat zijn heel veel kopjes soep 🙂
  • Wist je dat de pompoen geen groente is maar een vrucht?
  • Pompoenen tot dezelfde familie behoren als de komkommer en de courgette?

Ingrediënten:

  • Anderhalve kilo pompoen (vraag de boer naar een lekker soort als er meerdere soorten zijn, anders is een flespompoen altijd goed)
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 grote winterwortel
  • 1 kleine prei
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 2 flinke theelepels kerrie
  • 1 theelepel komijn
  • 150 ml kookroom
  • Olijfolie

How to make:

  1. Snijd de pompoen in kwarten en schil ze
  2. Snijd daarna de pompoen in blokjes van ongeveer 2 cm
  3. Schil en snipper de ui en snijd de knoflook in plakjes
  4. Snijd de prei door de helft en spoel goed schoon, snijd hierna in halve ringen
  5. Verwarm de olijfolie in de pan en voeg de ui, knoflook en prei toe, bak dit ongeveer 3 minuten tot de ui glazig wordt (let op dat de knoflook niet verkleurd, dan wordt hij bitter)
  6. Voeg de pompoen toen en bak dit 5 minuten op laag vuur mee
  7. Voeg kruiden toe en bak nog 1 minuut
  8. Voeg de bouillon toe en laat een half uurtje zachtjes koken tot de pompoen zacht is
  9. Pureer de soep met de staafmixer en voeg de kookroom toe, mix nog een keer
  10. Klaar is je soep

Ik ben heel benieuwd of jullie ook van pompoensoep houden en hoe vaak dit bij jullie op het menu staat in de herfst.

Please follow and like us:

About the author

Marjolijn

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View all posts

5 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *