Ravioli. Er gaat niets boven zelfgemaakte ravioli. De zachte, dunne pastakussentjes gevuld met een heerlijke vulling en overgoten met een zijdezachte roomsaus – dat is pure comfort food op z’n best. Hoewel het misschien een beetje intimiderend lijkt om zelf pasta te maken, beloof ik je dat het de moeite waard is. Bovendien is het een geweldige manier om indruk te maken op familie en vrienden. Dus trek je schort aan, want we gaan zelf ravioli maken met een verrukkelijke roomsaus!
Waarom zelf ravioli maken?
Je vraagt je misschien af waarom je zelf ravioli zou maken als je het gewoon kant-en-klaar in de supermarkt kunt kopen. Het antwoord is simpel: smaak en textuur. Zelfgemaakte ravioli zijn zachter en delicater dan de meeste supermarktvarianten. Bovendien kun je zelf de vulling kiezen en aanpassen naar jouw smaak. Van klassieke ricotta-spinazie tot verrassende combinaties zoals pompoen en geitenkaas – de mogelijkheden zijn eindeloos!

Equipment
- Pastamachine of deegroller
Ingrediënten
Voor het pastadeeg
- 200 gram bloem het liefst tipo 00
- 2 grote eieren
- snufje zout
- 1 theelepel olijfolie
Voor de vulling
- 250 gram ricotta
- 100 gram verse spinazie
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 1 teentje knoflook geperst
- rasp van ½ citroen
- zout en peper naar smaak
Voor de roomsaus
- 250 ml slagroom
- 50 gram boter
- 2 teentjes knoflook geperst
- 50 gram geraspte parmezaanse kaas
- peper en zout naar smaak
- optioneel: verse basilicum om te garneren
Instructies
Pastadeeg maken
- Maak een bergje van de bloem op een schoon werkblad en maak een kuiltje in het midden.
- Breek de eieren in het kuiltje en voeg een snufje zout en de olijfolie toe.
- Gebruik een vork om de eieren voorzichtig door de bloem te mengen.
- Kneed het deeg met de hand ongeveer 10 minuten tot het glad en elastisch is.
- Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten.
De vulling maken
- Was de spinazie en laat deze goed uitlekken. Bak de spinazie kort in een pan met een beetje olijfolie en de knoflook tot hij geslonken is.
- Laat de spinazie afkoelen en hak deze fijn.
- Meng de spinazie met de ricotta, Parmezaanse kaas en citroenrasp. Breng op smaak met zout en peper.
Ravioli vormen
- Bestuif je werkblad met bloem en verdeel het deeg in twee gelijke stukken.
- Rol beide stukken uit tot dunne lappen (met een pastamachine of deegroller)
- Leg met een theelepel kleine hoopjes vulling op één deeglap, met ongeveer 3 cm tussenruimte.
- Bestrijk de randen met een beetje water en leg de tweede deeglap eroverheen.
- Druk het deeg rondom de vulling goed aan, zodat er geen luchtbellen ontstaan.
- Snijd de ravioli uit met een pastawieltje of een glas.
- Leg de ravioli op een met bloem bestoven bakplaat en laat ze even rusten.
Roomsaus maken
- Smelt de boter in een pan en bak de knoflook op laag vuur tot hij zacht is.
- Voeg de slagroom toe en laat het geheel zachtjes inkoken.
- Roer de Parmezaanse kaas erdoor en breng op smaak met peper en zout.
- Laat de saus een paar minuten pruttelen tot hij iets is ingedikt.
Koken en serveren
- Breng een grote pan water met een snuf zout aan de kook en kook de ravioli in 3-4 minuten gaar. Ze zijn klaar wanneer ze boven komen drijven.
- Giet de ravioli af en schep ze direct in de romige saus. Roer voorzichtig om en serveer direct, eventueel met verse basilicum en een extra snufje Parmezaanse kaas.
Genieten maar!
En daar heb je het: zelfgemaakte ravioli met een verrukkelijke roomsaus. Het is een gerecht dat liefde en aandacht vraagt, maar zodra je die eerste hap neemt, weet je dat het het allemaal waard was. Serveer dit met een frisse groene salade en een glas witte wijn voor de ultieme Italiaanse ervaring.
Ben je geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan? Laat het me weten in de reacties en deel jouw creaties. Smakelijk eten!