Runderbouillon, zelf gemaakt het allerlekkerste en dat is echt niet gelogen. Waneer je eenmaal begint met zelf je bouillon te maken wil je echt geen blokjes meer gebruiken. OkΓ© ik gebruik nog wel blokjes als ik even snel iets wil maken en vergeten ben om bouillon uit de vriezer te halen. Zelf bouillon maken is niet veel moeilijker dan 1+1 bij elkaar optellen. Ik maak altijd een paar liter van verschillende bouillons en vries deze per 500 ml liter in. Zo heb ik altijd verse bouillon in huis voor soepen, kroketten, risotto of andere gerechten.
In dit recept leer ik je stap voor stap om runderbouillon te maken. Heb je een slowcooker dan kan het ook heel erg goed in de slowcooker. Mijn slowcooker was bezet en dus maakte ik het deze keer in een grote soeppan op een heel laag pitje. Neem er wel de tijd voor, want voor een echt krachtige bouillon mag het rundvlees zeker 15 uur rustig opstaan.
Het vlees en de groente wordt verder niet gebruikt in de bouillon, maar van het soepvlees maak ik altijd heerlijke rundvlees kroketten en de groente uit de bouillon doe ik in een zakje en gebruik ik wanneer ik groente soep maak, zo hoef je niks weg te gooien.
De kruiden en specerijen koop ik altijd bij Van Beekum Specerijen. Hier koop je echt goede en lekkere kruiden zonder toevoegde rommel, maar gewoon het puur zoals de natuur het bedoeld heeft.
Leestip: Tomatenrisotto net even anders
RunderbouillonΒ hoe maak je dat?
Wanneer je gewend bent om spullen in een pan te gooien en op te warmen dan kan je ook runderbouillon maken. π Mijn man merkte op dat de zelfgemaakte kroketjes op waren en hij had eigenlijk wel zin in een broodje kroket. Sorry schat, maar de runderbouillon is ook op, dus als jij even op de fiets springt voor wat boodschappen, dan maak ik voor jou weer lekkere kroketjes. Ik was nog niet uitgesproken of de fiets was al uit de garage gehaald en hij fietste weg om de boodschappen te halen die ik nodig had.
Ik heb hem maar niet verteld dat hij vandaag geen kroketjes meer gaat krijgen, de runderbouillon moet een paar uur opstaan en ook de ragout voor de kroketjes moet een nacht opstijven in de koelkast. Maar ik ga het echt goed Β maken met hem, en zorg er voor dat hij aankomende week weer een lekker kroketjes op brood kan eten.
Runderbouillon
Equipment
- Soeppan of slowcooker
Materials
- 700 gram runderschenkel met veel vlees
- 1 ui
- ΒΌ knolselderij
- 3 takjes selderij
- 1 eetlepel tijm
- 1 winterwortel
- 1 prei
- 4 peperkorrels
- 2 stukjes foelie
- klein bosje peterselie
- zout
- 3 liter water
Instructies
Klaarmaken in een soeppan
- Doe alles in een soeppan en laat zachtjes aan de kook komen
- Verlaag de temperatuur zodat alles heel zachtjes pruttelt
- Laat het 8 uur staan
- Haal het vlees uit de pan en zeef de bouillon boven een andere pan
- Gebruik de bouillon direct op vries het in porties van 500 ml in
Klaarmaken in de slowcooker
- Doe alles in de slowcooker en zet deze op low
- Laat minimaal 8 uur zachtjes pruttelen
- Haal het vlees eruit en zeef de bouillon boven een pan
- Gebruik direct op vries in porties van 500 ml in.
Morgen ga ik de ragout maken voor de rundvlees kroketjes en dinsdag maak ik de kroketjes af, ik zal jullie ook dan meenemen in en stap voor stap recept, zo kunnen jullie ook zelf jullie eigen kroketjes maken.