Saffraanrisotto

Saffraanrisotto uit de slowcooker

Risotto maken is altijd wel een werkje en je moet er altijd bij blijven. Niet met deze saffraanrisotto uit de slowcooker. Je kan het gerust opzetten en vervolgens andere dingen gaat doen, in de slowcooker zal deze saffraanrisotto niet aanbranden.

Milaan

De allerlekkerste saffraanrisotto at ik in Milaan. Wij waren in 2019 op vakantie in Italië ongeveer een uurtje van Milaan af. Dit was dus een mooie manier om een dagtripje naar deze stad te maken.
We kwamen aan rond lunchtijd en het was overal belachelijk druk. We besloten even wat meer de drukte uit te gaan en ergens in een verborgen straatje zagen we een restaurantje waar het heel erg rustig was. Dit kan een slecht teken zijn, slecht restaurant enz. Maar de geuren die uit de keuken kwamen en onze rammelende maagjes besloten toch plaats te nemen.

Mijn man was er al snel uit wat hij wilde…pizza, dat kon tenminste niet verkeerd gaan. Maar ik wilde eens iets anders dan pizza, spaghetti bolognese of pasta carbonara (als vind ik dat ook heerlijk). Op de kaart stond Risotto alla Milanese en dat besloot ik te proberen.
Toen onze borden gebracht werden keek mijn man toch wel iets wat jaloers naar mijn bordje heerlijk ruikende risotto. Nadat ik hem een paar hapjes had laten proeven wist hij het zeker, hij wilde dit ook. Maar ja hij had pizza en dus moest hij wachten tot de volgende eetgelegenheid.

Leestip: Top 5 stedentrips in Europa

Saffraanrisotto

Saffraanrisotto uit de slowcooker moeilijk te maken?

Veel mensen denken dat deze saffraanrisotto moeilijk te maken is. Maar dat is echt niet waar. Wanneer je de risotto in een pan maakt kan je niet even weglopen, je moet er continue bijblijven en blijven roeren. Daarom ben ik ook zo blij met mijn slowcooker, hier kan je heel goed risotto in maken zonder dat het aanbrand en zonder dat je er telkens bij moet blijven.
Ideaal dus als je etentje geeft, iets speciaals op tafel wilt zetten, maar niet continue in de keuken wilt staan (als zijn onze familie en vrienden dat inmiddels van mij wel gewend, ze komen dan ook altijd met een glas wijn of bier in de keuken staan om bij te kletsen).

Welke risotto je ook maakt het is echt niet moeilijk. Wanneer wij op vakantie zijn in Italië ga ik graag naar de markt en laat mij daar inspireren door alle geuren en smaken. Kijken, ruiken en proeven is wat ik het liefst doe en ik laat mij ook graag adviseren door de marktkoopman en of koopvrouw welke ingrediënten ik het beste kan gebruiken voor in een bepaald gerecht. Ook probeer ik altijd een lekker receptje los te peuteren bij de locals, maar veel recepten zijn familiegeheim en krijg je dus niet zomaar.

Saffraanrisotto

Saffraan

Saffraan is niet goedkoop. Maar je kan beter iets meer geld uitgeven dan goedkope saffraan kopen die vervolgens troep blijkt te zijn.
Daarom koop ik mijn saffraan altijd bij Van Beekum Specerijen hier hebben ze goede kwaliteit saffraan. En denk je goh zoveel geld voor maar 2 gram saffraan, bedenk dat je maar een heel klein beetje nodig hebt, vaak zijn 5 draadjes al voldoende.

Saffraan is zo duur om het een hels karwei is om deze draadjes te oogsten, dit wordt allemaal met de hand gedaan. Daarna wordt het gedroogd en daarna heel voorzichtig verpakt. Er komen dus geen machines aan te pas en dat maakt dat saffraan zo kostbaar is.

Saffraanrisotto uit de slowcooker

Hoe maak je dan deze saffraanrisotto uit de slowcooker?

Saffraanrisotto
Afdrukken
5 van 1 stem

Saffraanrisotto uit de slowcooker

Voorbereidingstijd20 minuten
Active Time3 uur
Totale tijd3 uur 20 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: risotto
Opbrengst: 4 personen
Auteur: Puur Koken

Materials

 • 5 draadjes saffraan
 • 100 gram boter
 • 1 ui
 • 1 liter kippenbouillon
 • 200 gram risottorijst
 • 50 ml witte wijn
 • 75 gram parmazaanse kaas

Instructies

 • Snipper de ui fijn
 • Smelt 50 gram boter in een pan met dikke bodem
 • Fruit de ui zachtjes op laag vuur tot deze zacht is (de ui mag niet verkleuren)
 • Voeg de risottorijst toe en bak dit al roerende 3-4 minuten mee
 • Doe alles in de slowcooker
 • Voeg de bouillon, saffraan en witte wijn toe
 • Zet voor 3 uur op low
 • Voeg het laatste half uur de rest van de boter en de Parmezaanse kaas toe en roer dit door de risotto heen.

Zo simpel is het dus. Als je het gemaakt hebt laat het mij dan weten. Ik zie graag jullie kookkunsten voorbij komen.

 

(Visited 1.889 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
10 comments