Slowcooking Sunday, Indian butter chicken uit de slowcooker

Het is weer slowcooking Sunday, de slowcooker kwam weer uit de kast vanmorgen en mocht een heerlijke Indiase curry maken, butter chicken deze keer.

Wat is butter chicken?

Butter chicken is een Indiase curry, er wordt veel boter gebruikt (vandaar de naam butter chicken), Griekse yoghurt, tomatensaus en kruiden. deze combinatie zorgt voor een boterzachte kip in een boterzacht sausje.

Het is mild pittig en daardoor ook erg geschikt voor kinderen. Houden je kinderen helemaal niet van pittig eten dan kan je de chilipeper er ook uitlaten. Dit veranderd alleen de pittigheid niet de smaak.

Oorsprong butter chicken

De butter chicken is in 1947 ontdekt door medewerkers van restaurant Moti Mahal in Delhi (India). Het gerecht werd bij toeval ontdekt door overgebleven kippenpoten, tomatensaus, veel boter en room samen te mengen.

In 1974 werd het recept voor het eerst gepubliceerd voor Murgh Makhani, het recept kreeg de naam Tandoori kip gekookt in boter en tomatensaus. In 1975 kreeg het de Engelse naam butter chicken (boterkip).

Beste butter chicken

Om een lekker bordje boterkip te eten hoef je niet helemaal naar India. Je kan het zelf maken, heb je hier geen zin in of tijd voor dan kan je in Den-Haag de beste butter chicken van Nederland eten. Dit kan bij Indian Restaurant Maharani.
Dit restaurant schijnt volgens kenners de lekkerste butter chicken te maken. Ik ben er zelf nog nooit geweest (Den-Haag ligt niet bij ons om de hoek), maar mochten wij ooit in Den-Haag komen dan gaan wij hier zeker de butter chicken proeven. Zijn jullie wel eens in dit restaurant geweest?

Hoe maak je het?

Indiaanse butter chicken uit de slowcooker

Boterzachte kip in een boterzachte tomatensaus
Voorbereidingstijd 2 uur 15 min
Bereidingstijd 6 uur 10 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indiaas
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 600 gram kippendijen
  • 40 gram roomboter

Marinade

  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 2 theelepels Garam masala
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel kurkuma
  • ½ theelepel chilipoeder hou je van pittig gebruik dan gerust meer
  • 1 theelepel zout

Saus

  • 60 gram roomboter
  • 350 gram passata
  • ½ theelepel chilipoeder laat weg of voeg extra toe naar smaak
  • ½ theelepel Garam masala
  • 200 gram kokoscreme kan je geen kokoscreme vinden, gebruik dan 200 ml kokosmelk
  • zout en peper

Instructies
 

  • Snijd de kippendijen in blokjes
  • Meng alle ingredienten voor de marinade door elkaar
  • Voeg de marinade toe aan de kip en roer goed door
  • Zet dit voor 2 uur in de koelkast (een hele nacht is nog lekkerder)
  • Smelt 40 gram roomboter in een braadpan en voeg de kippendijen toe
  • Bak ongeveer 5 minuten en leg het daarna in de slowcooker, zet deze op low
  • Smelt 60 gram roomboter in de braadpan, maar laat dit niet bruin worden
  • Voeg de passata en kokoscreme of kokosmelk toe
  • Voeg de kruiden toe en het zout en peper
  • Kook ongeveer 5 minuten en doe het daarna bij de kip in de slowcooker
  • Laat het 6 uur op low pruttelen
  • Je kan er naan of rijst bij eten.
Trefwoord Butter, Chicken, Curry, Indianfood, Kip
Please follow and like us:

About the author

Marjolijn

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View all posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept