Ik kan nooit wachten tot het weer asperge seizoen is en de heerlijke witte asperges weer bij de boer liggen waar wij onze groente halen. Voor deze tartelette gebruik ik zowel witte als groene asperges, groene asperges kan je in de supermarkt vrijwel het hele jaar krijgen, voor de witte asperges moet je ongeveer wachten tot moederdag, vaak kan je dan de eerste asperges wel weer kopen.
Tartelette met pasen
Toen mijn moeder nog leefde zette ik deze quiche vaak op tafel met moederdag, vooraf snijd ik het al in stukken zodat iedereen een stukje kan nemen. Met Pasen maak ik hem ook vaak, alleen gebruik ik dan alleen groente asperges. Even iets warm met de paaslunch is altijd wel lekker.
Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een tartelette/quiche en een hartige taart?
Het grootste verschil is het deeg. Een tartelette/quiche heeft een bodem van zanddeeg en een hartige taart heeft vaak een bodem van bladerdeeg.
Verder is een hartige taart nooit zoet en een tartelette kan ook zoet zijn.
Hou je niet van Parmezaanse kaas? Je kan ook heel goed Goudse kaas of een lekkere Gruyere gebruiken.
Hoe maak je het?
Ik heb een mooie rechthoekige tartelettevorm. Heb je deze niet? Je kan ook een ronde gebruiken of een springvorm. Alleen krijg je in een springvorm niet zo’n mooi kenmerkend randje aan je tartelette
Tartelette met asperges en Parmezaanse kaas
Equipment
- 1 tartelettevorm 35 x 11 centimeter
- vershoudfolie
- bakpapier
- blindbak bonen
Materials
- 250 gram bloem + wat extra's
- zout
- peper
- 125 gram roomboter
- 4 eieren
- 2 eetlepels ijskoud water
- 6 witte asperges
- 6 groene asperges
- 150 mililiter slagroom
- 70 gram Parmezaanse kaas geraspt
Instructies
- Doe de bloem, een 1 theelepel zout in een grote mengkom
- Snijd de boter in blokjes en wrijf de boter met de bloem door je handen tot je grove kruimels krijgt
- Voeg 1 ei en het ijskoude water toe
- Kneed het deeg tot een samenhangend deeg
- Dek het af met vershoudfolie en leg minimaal 6 uur in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht)
- Bestuif het aanrecht met de extra bloem en rol het deeg uit ter grote van je bakvorm
- Prik gaatjes in het deeg met een vorm
- Leg een bakpapiertje op het deeg en leg de blindbak bonen erop
- Bak het deeg ongeveer 35 minuten in de oven
- Schil de witte asperges en verwijder de onderkanten. Verwijder ook de onderkanten van de groene asperges (deze hoef je niet te schillen)
- Kook een pan met water (het liefst een aspergepan) en blancheer de asperges 6 minuten.
- Spoel de asperges af onder koud water
- Verwijder bakbonen en het bakpapier van het deeg
- Verdeel de groene en witte asperges om en om over het deeg
- Meng in een kom de overige eieren, de slagroom en een beetje van de kaas
- Giet het mengsel over de aspergers en strooi de rest van de kaas erover
- Bak de tartelette vervolgens in 20-25 minuten goudbruin
Hou je net als wij ook zo erg van quiche? Kijk dan dit recept eens van quiche Lorraine.
Leave a reply