Winterse boerenkool ovenschotel

Winterse boerenkool ovenschotel

Wat ben ik blij dat het herfst is. Ik heb geen hekel aan de zomer, maar ik was die hoge temperaturen echt wel een beetje zat. Vooral omdat het in huis maar niet wilde afkoelen (lang leve de airco) en we ‘s nachts slecht sliepen. Nu geniet ik extra van de dikke trui die weer aan kan en de winterse gerechten, zoals deze winterse boerenkool ovenschotel, die weer op tafel mogen.

Winterse overschotel en houtkachel

En over een paar weken genieten we ook van een houtkachel. Eindelijk is het gelukt een houtkachel te vinden die geen levertijd van maart 2023 heeft. Eind volgende maand wordt de kachel bezorgd en kunnen we een afspraak maken met de schoorsteenveger om deze te installeren en gelijk de schoorsteen te vegen (in Duitsland mag je dit soort dingen niet zelf doen).
Het hout is ook al geregeld, lang leve de houthandel op de hoek die voor een leuke prijs een aantal kuub hout bij ons voor de deur komt storten. Tot die tijd proberen we de verwarming niet aan te zetten, tot nu toe lukt dat door een dikke trui aan te trekken en met z’n tweeën onder een dekentje te kruipen, lekker knus en lekker warm. Maar ik vraag mij af hoelang we dit nog gaan volhouden, want het wordt wel steeds kouder in huis.
Wij stoken niet op gas maar hebben in de kelder een grote olietank staan. Maar ook de prijs voor stookolie is belachelijk hoog. Toen we hier kwamen wonen hebben we hem half laten vullen en hopen daardoor dat we kunnen voorkomen de verwarming aan te doen tot de houtkachel er is. Maar goed als het echt niet meer te doen is dan gaan we de kachel aandoen, we willen sowieso de olie nog een keer laten bijvullen, zodat we, als het een extreem koude winter wordt, toch de verwarming aan kunnen doen zonder bang te zijn dat de tank snel leeg is (met 1500 liter zouden we zo’n 2 jaar moeten kunnen stoken).

Winterse boerenkool ovenschotel

Winterse boerenkool ovenschotel, hoe maken we die?

Mij kan je niet gelukkiger krijgen dan met stamppotten of lekkere stevige soepen. De eerste erwtensoep stond vorige week alweer op tafel en dit weekend ga ik een lekkere grote pan bruine bonensoep maken.

Hier vind je nog een ander lekker recept van een boerenkoolschotel met champignons en aardappelschijfjes

Deze winterse boerenkool ovenschotel is ook perfect voor een koude dag. Je kan hem zelfs al van te voren klaarmaken zodat je hem bij thuiskomst alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven, ideaal toch?

Tip: voor dit gerecht gebruik ik de heerlijke sambal Oelek van Van Beekum SpecerijenPure sambal zonder rotzooi.

Boerenkool ovenschotel

Voorbereidingstijd25 minuten
Active Time20 minuten
Totale tijd45 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: Boerenkool, herfst, ovenschotel, verwarmend, winter, winters gerecht
Opbrengst: 4 personen
Auteur: Puur Koken

Equipment

  • pureestamper
  • ovenschotel (25 x 35 cm)

Materials

  • 600 gram boerenkool
  • 800 gram kruimige aardappelen
  • 2 tenen knoflook
  • 450 gram dopewtjes diepvries
  • 2 eetlepels olijfolie
  • ½ eetlepel sambal oelek
  • bakje hamreepjes
  • 200 gram geraspte oude kaas

Instructies

  • Verwarm de oven op 180 graden (hete lucht)
  • Schil de aardappelen en kook deze zo'n 20 minuten in water met wat zout tot ze gaar zijn
  • snijd ze daarna in gelijke stukken
  • Giet de aardappelen af en vang 200 ml kookvocht op
  • Stamp de aardappelen fijn en voeg net zoveel kookvocht toe toe je een lekkere smeuïge puree hebt
  • Kook de boerenkool ongeveer 8 minuten
  • Spoel daarna in een vergiet af onder koud stromend water
  • Duw vervolgens met een lepel zoveel mogelijk vocht eruit
  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit de knoflook op een laag vuur ongeveer 1 minuut.
  • Voeg de tuinerwten en sambal toe en bak nog zo'n 3 minuten
  • Schep de hamreepjes, tuinerwtjes en sambal door de boerenkool en verdeel dit over de bodem van de ovenschaal
  • Schep de aardappelpuree er bovenop en strooi de geraspte kaas erover
  • Bak ca. 20 minuten in de oven

Ga jij deze winterse boerenkool ovenschotel ook op tafel zetten deze winter?

(Visited 239 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




2 comments