Wederom een Mexicaans gerecht. Het viel mij op dat veel wereldgerechten van de bekende pakjes en zakjes uit Mexico komen.
Nacho’s dus, wij maken ze regelmatig als snack op vrijdag- of zaterdagavond, alleen is die niet zo uitgebreid als deze ovenschotel. Voor de snack in het weekend gebruiken wij alleen tortilla chips, geraspte kaas en zure room, that’s it. Maar voor een volwaardige maaltijd moet er toch wel iets meer aan te pas komen. En nog steeds vind ik het raar om chips te eten als avondeten, dus maakte ik er ook een lekkere salade bij.
Oorspong van de nacho’s
De geschiedenis van ons eten vind ik erg leuk. Waar komt het oorspronkelijk vandaan, hoe werd het toen gemaakt? Is er misschien nog een authentiek recept te vinden?
Jammer genoeg zijn veel recepten echte familierecepten en zijn deze niet meer terug te vinden. Soms heb je geluk en vind je in een kringloopwinkel nog een oud receptenboekje waar authentieke familierecepten in staan.
Hoe zijn de nacho’s ontstaan?
In 1943 woont net over de grens bij Piedras Negras (in Mexico) de kok Ignacio Anaya, hij wordt door zijn vrienden ‘Nacho” genoemd. In die dagen wordt Piedras Negras regelmatig bezocht door grote groepen dames, dit zijn echtgenotes van Amerikaanse soldaten die gestationeerd zijn in Fort Duncan (Texas).
De dames besloten om tijdens hun shoptripjes naar Mexico te gaan eten bij Ignacio. ‘Nacho’ wilde eigenlijk al sluiten maar greep deze kans aan om extra omzet te maken. Hij bedenkt snel een nieuwe snack met alles wat hij nog in de keuken kan vinden. Hij vindt nog wat tortilla’s en snijdt deze in driehoekjes. Ook vindt hij nog wat geraspte cheddar en een verdwaalt jalapeño pepertje. Hij bakt de tortilla’s samen met de kaas en de peper in de oven. De dames vinden het gerecht overheerlijk en op de vraag hoe dit gerecht heet antwoord hij trots: Nacho’s especiales.
Dit originele recept verschijnt voor het eerst in 1954 in kookboek St. Anne’s Cookbook). In 1975 is ‘Nacho” Anaya overleden. 21 oktober is sinds die dag uitgeroepen tot Internationale dag van de Nacho’s.
Ik hoop dat jullie de geschiedenis van gerechten ook leuk vinden. Anders moeten jullie er maar heel hard voorbij scrollen ;-).
Wat heb je nodig voor een nacho ovenschotel?
- 1 zak tortilla chips
- 300 gram rundergehakt
- 1 ui
- 1 groene paprika
- 1 rode paprika
- 1 pot kidneybonen
- 1 grote tomaat
- 200 gram geraspte kaas
- 3 lente-uitjes
- 1 maiskolf of een blikje mais
Voor de kruidenmix
- 3 tl knoflookpoeder
- 2 tl uienpoeder
- 1 el paprikapoeder
- 2 tl oregano
- 1 tl gedroogde koreander
- 1 tl gemalen piment
- 2 tl gerookte paprikapoeder
- 1/2 tl cayennepeper
- 1/2 tl nootmuskaat
- mespuntje kruidnagel
Hoe maak je de ovenschotel?
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Snijd de onderkant van de tomaat kruislings in
- Kook wat water en leg de tomaat in een kom
- Giet het kokende water hierop en laat staat tot de velletjes van de tomaat krom gaan staan
- Spoel de tomaat af onder de koude kraan en verwijder het velletje
- Snijd de tomaat in blokjes en leg aan de kant
- Snijd de ui in halve ringen en de paprika’s in blokjes
- Meng alle kruiden door elkaar
- Smelt wat boter in de pan en bak het gehakt rul
- Voeg de ui en paprika toe en bak voor 5 minuutjes mee
- Voeg de kruidenmix toe en bak voor 2 minuten mee
- Voeg de tomatenblokjes toe en bak nog 5 minuten
- Verdeel de nacho chips over de bodem van een ovenschaal en bedek deze met het gehaktmengsel en strooi de gerapste kaas erover
- Zet de ovenschotel voor 8 minuten in de oven
Klaar is je nacho ovenschotel. Wij aten het dus met een lekkere salade.
Houden jullie ook zo van nacho’s?
Benieuwd wat je nog meer met Nacho’s kan maken? Wat dacht je van deze heerlijke nachotaart?