Zelf tomatenketchup maken

Jullie kennen vast wel de knalrode tomatenketchup uit de winkel, die waar meer suiker in zit dan iets anders. Wil je een echt lekkere tomatenketchup, zonder toegevoegde suikers? Lees dan verder.

Zelf tomatenketchup maken is echt niet veel werk. Ik ben voor ruim een halve pot vol tomatenketchup ongeveer een 10 minuutjes aan het snijden geweest, als het eenmaal in de pan zit heb je er bijna geen omkijken meer naar.
Ook eens proberen? Volg dan dit recept.

Ingrediënten

  • 1 kilo goed rijpe pruimtomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 1 paprika
  • 25 ml goede balsamicoazijn
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 gedroogd laurierblad
  • 2 takjes tijm
  • olijfolie
  • zout en peper naar smaak

How to make it:

  • Verwarm de oven voor op 180 ℃ (hete lucht)
  • Was de tomaten en paprika en snijd de tomaten in kwarten (kleintjes door de helft) en de paprika in grove stukken
  • Snijd ook de ui in grove stukken
  • Leg alles in een ovenschaal en besprenkel net de olijfolie en de helft van de balsamicoazijn, strooi er wat zout en peper over heen en leg de takjes tijm er bovenop
  • Plaats de ovenschaal in de oven voor 40 minuten
  • Schrik niet als je ziet dat de groente zwarte plekjes krijgen, dit geeft straks alleen maar meer smaak aan de ketchup
  • Haal ondertussen het schilletje van de knoflook en plet het een beetje, leg dit teentje knoflook de laatste 20 minuten tussen de groente
  • Haal na 40 minuten de ovenschaal uit de oven en verwijder de takjes tijm
  • Doe alle groente in een pan, pureer de groente tot een gladde massa
  • Voeg de rest van de balsamicoazijn en de paprikapoeder toe
  • Leg het laurierblad erin en laat op een heel laag vuur inkoken
  • Wanneer de tomatenketchup dik genoeg is kan je naar smaak nog wat witte wijn azijn toevoegen
  • Plaats nu een bolzeef boven een kom en wrijf de ketchup door de zeef heen
  • Laat nu alles goed afkoelen en doe vervolgens de ketchup in een schone pot
  • De ketchup is ongeveer 3 weken houdbaar in de koelkast

Laat me weten als jullie dit ook gemaakt hebben en wat jullie vinden van deze zelfgemaakte tomatenketchup.

Please follow and like us:

About the author

Marjolijn

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View all posts

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *