Snijd de wortels in kleine blokjes en snipper de ui fijn. Pers de knoflook. Zet alvast een pan water op voor de aardappelen, schil deze en snijd door de helft
Verhit de olie of boter in een grote koekenpan en bak hierin het rundergehakt rul op middelhoog vuur. Voeg na een paar minuten de ui en wortel toe. Laat dit zo’n 10 minuten zachtjes bakken tot alles begint te kleuren.
Voeg nu de knoflook toe, samen met de tomatenpuree, Worcestershiresaus, tijm, rozemarijn en wat peper en zout. Laat dit alles even ‘aansmoren’, zodat de smaken zich goed ontwikkelen. Voeg dan de bloem toe en roer goed door – dit zorgt voor een dikkere saus straks.
Schenk nu de runderbouillon in de pan en laat het geheel 20 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de doperwten pas de laatste 5 minuten toe, zodat ze hun kleur en bite behouden.
Kook ondertussen de aardappelen gaar in gezouten water (± 20 minuten). Giet af, laat even droogstomen, en stamp ze met boter, melk, nootmuskaat, peper en zout tot een smeuïge puree. Geen puree uit een pakje – alsjeblieft! Dat doet deze pie echt geen eer aan.
Vet je ovenschaal licht in. Schep het vleesmengsel erin en verdeel de aardappelpuree er gelijkmatig overheen. Strijk glad met een spatel of vork (leuk: maak een patroon met de vork!). Voor extra crunch kun je wat geraspte kaas over de puree strooien, al is dat geen klassiek onderdeel.
Zet de schaal 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C. De bovenkant mag mooi goudbruin worden. Zet eventueel de grill de laatste 3 minuten aan voor een knapperige korst.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!