Voorbereiding: Snijd de groenten en aardappelen in kleine blokjes. Spoel de maiskorrels af als je blikmais gebruikt.
Verhit een koekenpan en bak de spekjes (indien gebruikt) tot ze knapperig zijn. Haal ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Fruit in dezelfde pan de ui en knoflook in het spekvet (of een beetje olijfolie). Voeg de bloem toe en roer goed door.
Doe het ui-mengsel in de slowcooker samen met de mais, aardappelen, kruiden en bouillon. Roer alles goed door en zet de slowcooker aan.
Laat de soep 4 uur op lage stand pruttelen
Of zonder slowcooker: Breng het geheel in een soeppan aan de kook en laat het 30-40 minuten op middelhoog vuur sudderen totdat de aardappelen zacht zijn.
Pureer de helft van de soep met een staafmixer om een romige textuur te krijgen, maar laat nog wat stukjes heel voor een bite. Voeg de slagroom toe en roer goed door.
Snijd de bovenkant van de broodjes af en hol ze voorzichtig uit met je vingers.
Schep de soep in de broodkommen en garneer met geraspte cheddar, spekjes en verse koriander of lente-ui.