Meng gist, suiker en een beetje van het lauwwarme water in een kommetje. Laat het 10 minuten staan tot het begint te schuimen – dat betekent dat de gist actief is.
Doe de bloem in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg het gistmengsel, de rest van het water, zout en olijfolie toe.
Kneed alles tot een soepel deeg, dit duurt ongeveer 10 minuten met de hand of 6 minuten met een keukenmachine.
Vorm een bal van het deeg, dek af met een vochtige doek en laat rijzen op een warme plek tot het verdubbeld is in omvang (± 1 uur).
Meng de geraspte kazen, feta, peterselie, dille, bosui, zwarte peper en eventueel pul biber in een kom. Zet opzij.
Verwarm de oven voor op 230°C (boven- en onderwarmte). Gebruik bij voorkeur een pizzasteen of een voorverwarmde bakplaat.
Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken.
Rol elk stuk uit tot een ovale lap van ongeveer 25-30 cm lang.
Schep een kwart van de vulling in het midden, laat de randen vrij.
Vouw de randen naar binnen en knijp de uiteinden dicht zodat je een bootvorm krijgt.
Leg de pides op bakpapier. Bestrijk de randen met het eigeel-melkmengsel en bestrooi eventueel met sesam- of maanzaadjes.
Bak de pides in het midden van de oven voor ± 12-15 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.