Doe de havermout of havervlokken in een kom en vul met water tot de havermout onder staat. Dek de kom af met een douchemuts of theedoek en laat 4 uur of een nacht staan op een koele plek, maar niet in de koelkast.
Zeef het mengsel, gooi het water weg en spoel een paar seconden onder de kraan.
Doe de havermout in een blender of keukenmachine. Voeg 750 ml koud water en ½ theelepel zout toe. Mix gedurende 2-4 minuten tot het volledig glad is en er geen haver meer zichtbaar is. Hoe fijner je het mengsel maakt, hoe romiger de melk zal zijn.
Bekleed een zeef met neteldoek
Zet de zeef boven een kom of kan en giet de havermelk erin. Laat gedurende 1 uur staan. Roer af en toe goed over de bodem van het neteldoek, dit helpt om het zeven sneller te laten gaan.
Wanneer het grootste deel van de melk in de kan zit, breng je de zijkanten van de neteldoek samen en knijp je stevig met beide handen om de laatste melk eruit te halen. Gooi overgebleven haverpulp weg.
Als je een dunnere consistentie wilt, voeg dan 50 ml koud water toe aan het mengsel voordat je het in een fles of pot giet. De havermelk is 2-3 dagen houdbaar in de koelkast. Goed schudden voor gebruik.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!