Havermelk

Havermelk zelf maken

Ik lust geen gewone melk. Al zolang ik mij kan herinneren lust ik geen melk en daarom ben ik de afgelopen jaren opzoek gegaan naar alternatieve die ik wel lekker vind. Havermelk vind ik erg lekker, maar de prijs vind ik dan weer minder fijn. Daarom ben ik zelf havermelk gaan maken, net zo lekker maar een stuk vriendelijker voor je portemonnee.

Wat heb je nodig om zelf havermelk te maken?

Dat is het grappige, om deze melk te maken heb je alleen havermout of havervlokken en water nodig. Wat ik gebruik om de havermelk goed te zeven is een neteldoek, hiermee weet je zeker dat je alleen de “melk” en niet nog wat stukjes havermout of havervlokken in je melk krijgt, want dit is echt niet lekker. Heb je geen neteldoek en wil je deze ook niet aanschaffen? Je zou het dan kunnen proberen met een hele fijne zeef of door het in een koffiefilter te doen, maar ik weet niet zeker of dit zal lukken.

Havermelk

Waar gebruik je havermelk voor?

Ik gebruik het bij alles waar ik anders gewone melk voor zou gebruiken. Al doe ik in pannenkoekenbeslag, sausjes enz wel gewone melk. Ik lust het niet om zo te drinken, maar heb ik in een gerecht melk nodig dan gebruik ik daar wel gewone melk voor. Voor de cappuccino gebruik ik vaak wel weer havermelk, dit vind ik net iets lekkerder dan gewone melk. Maar de havermelk kan je in principe voor alles gebruiken waar je ook gewone melk voor gebruikt. Het zal iets minder romig zijn dan gewone melk, maar qua smaak zal het niet veel uitmaken.

Heb je een vegetarische of veganistische leefstijl dan zou je de havermelk heel goed kunnen vervangen voor gewone melk

Hoe maak je havermelk?

Havermelk maken

Opbrengst: 750 milliliter
Auteur: Puur koken

Equipment

  • Neteldoek
  • Keukenmachine of blender

Materials

  • 100 gram havermout of havervlokken

Instructies

  • Doe de havermout of havervlokken in een kom en vul met water tot de havermout onder staat. Dek de kom af met een douchemuts of theedoek en laat 4 uur of een nacht staan op een koele plek, maar niet in de koelkast.
  • Zeef het mengsel, gooi het water weg en spoel een paar seconden onder de kraan.
  • Doe de havermout in een blender of keukenmachine. Voeg 750 ml koud water en ½ theelepel zout toe. Mix gedurende 2-4 minuten tot het volledig glad is en er geen haver meer zichtbaar is. Hoe fijner je het mengsel maakt, hoe romiger de melk zal zijn.
  • Bekleed een zeef met neteldoek
  • Zet de zeef boven een kom of kan en giet de havermelk erin. Laat gedurende 1 uur staan. Roer af en toe goed over de bodem van het neteldoek, dit helpt om het zeven sneller te laten gaan.
  • Wanneer het grootste deel van de melk in de kan zit, breng je de zijkanten van de neteldoek samen en knijp je stevig met beide handen om de laatste melk eruit te halen. Gooi overgebleven haverpulp weg.
  • Als je een dunnere consistentie wilt, voeg dan 50 ml koud water toe aan het mengsel voordat je het in een fles of pot giet. De havermelk is 2-3 dagen houdbaar in de koelkast. Goed schudden voor gebruik.

In dit artikel staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding, het kost jou niks extra’s.

(Visited 200 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept