Wikkel de boter voor het deeg de avond voordat je de taart gaat maken in vershoudfolie en vries het in (zo kun je het makkelijker raspen). Om het deeg te maken, doe je de bloem in een grote kom en meng je de helft van de polenta, alle kaas, tijm (bewaar een paar blaadjes om te serveren) en een flinke snuf zout erdoor. Rasp met een grove rasp de bevroren boter erdoor (probeer deze zo min mogelijk aan te raken zodat hij niet zacht wordt) en roer hem er met een mes doorheen (maak snijdende bewegingen door de boter en de bloem). Roer het mengsel een laatste keer door om ervoor te zorgen dat alle boter bedekt is met bloem en roer er dan snel 125 ml zeer koud water door. Maak er voorzichtig een bol van (kneed niet te lang want je wilt niet dat de boter en kaas zacht wordt). Wikkel het in vershoudfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.
Haal het deeg uit de koelkast. Verwarm de oven op 200 graden met een bakplaat erin (of een ondiepe ovenschaal van 28 cm, als je die hebt). Rol het deeg uit op een groot vel bakpapier bestoven met een beetje bloem, tot een cirkel van ongeveer 35 cm breed.
Strooi de overgebleven polenta over het deeg (dit zorgt er voor dat je deeg niet zompig wordt)
Verdeel de plakjes tomaat, aubergine, uien en knoflook en de courgettes in overlappende cirkels op het deeg.(blijf 3 cm van de rand af) Bestrijk de groenten met de olie, breng op smaak en bestrooi met de parmezaan. Vouw de rand van het deeg lichtjes over de groenten en druk zachtjes aan om af te sluiten. Bestrijk de rand met de losgeklopte eidooier.
Schuif de taart, nog steeds op het bakpapier, voorzichtig op de hete bakplaat of in de ovenschaal. Bak gedurende 45 minuten tot het goudbruin is en bestrooi ze dan met de extra tijmblaadjes. Laat een beetje afkoelen en serveer warm of op kamertemperatuur.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!