Ratatouille taart

Ratatouille taart met kaas en tijm

Ratatouille ik ben er gek op, ik maak het regelmatig in de oven maar ook in de slowcooker kan je dit heel goed maken, kijk maar eens naar dit recept.
In dit recept maken we een heerlijke ratatouille taart en in de korst van de taart verwerken we heerlijke kaas en tijm, wanneer je dan een punt afsnijd zie je heerlijke draden kaas uit de korst komen, goddelijk!

Wat is ratatouille en waar komt het vandaan?

Ratatouille is niet zomaar een gerecht; het is een kleurrijk kunstwerk op je bord dat de smaken van de Provence, Frankrijk, omarmt. Deze heerlijke en levendige groentestoofpot is een feest voor de zintuigen, met een mengeling van geuren en smaken die je rechtstreeks naar de zonovergoten velden van Zuid-Frankrijk lijken te transporteren.

De oorsprong van ratatouille is net zo charmant als het gerecht zelf. Het vindt zijn wortels in de boerenkeukens van de Provence, waar slimme koks besloten om de overvloed aan verse groenten uit de zomerse oogst te combineren tot een smakelijke en gezonde schotel. Het gerecht is een viering van de eenvoud en de overvloed van de Provençaalse tuinen, waar kleurrijke tomaten, sappige courgettes, mollige aubergines en geurige kruiden samenkomen om een harmonieus geheel te vormen.

Wat ratatouille zo bijzonder maakt, is niet alleen de combinatie van groenten, maar ook de manier waarop ze worden bereid. Elke groente behoudt zijn eigen textuur en smaak, waardoor het geheel een symfonie van diverse smaken wordt. Het gerecht is niet alleen een streling voor de tong maar ook een visueel festijn, met zijn kleurrijke laagjes die als een schilderij op het bord liggen.

Hoewel ratatouille begon als een eenvoudig boerengerecht, heeft het nu zijn weg gevonden naar restaurants over de hele wereld. Het is een gerecht dat de Franse culinaire finesse belichaamt terwijl het tegelijkertijd een eerbetoon brengt aan de rustieke eenvoud van de Provence. Dus, als je ooit behoefte hebt aan een culinaire reis naar het zonnige zuiden van Frankrijk, dan is een bord ratatouille de perfecte kaart voor die smakelijke reis!

Hoe maak je ratatouille taart?

Ratatouille taart met korst van kaas en tijm

Voorbereidingstijd40 minuten
Active Time1 uur 30 minuten
Opbrengst: 8 stukjes
Auteur: Puur Koken

Equipment

  • ronde ovenschaal van 28 cm

Materials

Voor het deeg (maak dit een dag voor je de taart wil eten)

  • 150 gram boter
  • 300 gram bloem plus extra om te bestuiven
  • 4 eetlepels polenta de meeste supermarkten verkopen dit
  • 50 gram belegen kaas grof geraspt
  • klein bosje verse tijm naar smaak blaadjes gerist
  • 1 eigeel los geklopt

Voor de taart

  • 5 tomaten in dunne plakjes
  • 1 aubergine in dunne plakjes
  • 2 rode uien in dunne halve ringen
  • 4 teentjes knoflook in hele dunne plakjes
  • 2 courgettes in dunne plakjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 20 gram parmazaanse kaas geraspt

Instructies

  • Wikkel de boter voor het deeg de avond voordat je de taart gaat maken in vershoudfolie en vries het in (zo kun je het makkelijker raspen). Om het deeg te maken, doe je de bloem in een grote kom en meng je de helft van de polenta, alle kaas, tijm (bewaar een paar blaadjes om te serveren) en een flinke snuf zout erdoor. Rasp met een grove rasp de bevroren boter erdoor (probeer deze zo min mogelijk aan te raken zodat hij niet zacht wordt) en roer hem er met een mes doorheen (maak snijdende bewegingen door de boter en de bloem). Roer het mengsel een laatste keer door om ervoor te zorgen dat alle boter bedekt is met bloem en roer er dan snel 125 ml zeer koud water door. Maak er voorzichtig een bol van (kneed niet te lang want je wilt niet dat de boter en kaas zacht wordt). Wikkel het in vershoudfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koelkast. Verwarm de oven op 200 graden met een bakplaat erin (of een ondiepe ovenschaal van 28 cm, als je die hebt). Rol het deeg uit op een groot vel bakpapier bestoven met een beetje bloem, tot een cirkel van ongeveer 35 cm breed.
  • Strooi de overgebleven polenta over het deeg (dit zorgt er voor dat je deeg niet zompig wordt)
  • Verdeel de plakjes tomaat, aubergine, uien en knoflook en de courgettes in overlappende cirkels op het deeg.(blijf 3 cm van de rand af) Bestrijk de groenten met de olie, breng op smaak en bestrooi met de parmezaan. Vouw de rand van het deeg lichtjes over de groenten en druk zachtjes aan om af te sluiten. Bestrijk de rand met de losgeklopte eidooier.
  • Schuif de taart, nog steeds op het bakpapier, voorzichtig op de hete bakplaat of in de ovenschaal. Bak gedurende 45 minuten tot het goudbruin is en bestrooi ze dan met de extra tijmblaadjes. Laat een beetje afkoelen en serveer warm of op kamertemperatuur.

In deze blog staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s. 

(Visited 201 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept