De lekkerste Churros maak je eenvoudig zelf thuis

Wie wel eens in Spanje is geweest kent ze vast wel, de Churros, of zoals mijn vader ze altijd noemde ‘Spaanse oliebollen’.
De Churros zijn de laatste jaren ook flink overgewaaid naar Nederland, je kan tegenwoordig geen kermis, braderie of festival oplopen of er staat wel ergens een kraampje die Churros verkoopt.

EVIVA ESPANA

Churros zijn een typisch Spaanse lekkernij, origineel gemaakt van tarwemeel of aardappelmeel.

In Spanje worden Churros het liefst bij het ontbijt gegeten, of bij de koffie gedoopt in een chocolade saus oftewel  Churros con chocolade

Er is geen eenduidige verklaring waar de oorspong van de churros liggen. Sommige beweren dat ze voor het eerste aan het begin van de negentiende eeuw werden gegeten door de Catalanen. Weer andere beweren dat de Moren ze daarvoor al hadden geïntroduceerd op het Iberische Schiereiland. En dan gaat er ook nog een verhaal rond dat de Spaanse priesters ze voor het eerst bereidden en die aan rondreizende zigeuners aanboden. Kortom, het is niet duidelijk waar nu de oorsprong van de Churros liggen.

Wereldgerecht

De Churros zijn tegenwoordig niet alleen in Spanje populair, maar ook in andere Spaanstalige landen, maar ook in Azië, Noord-Amerika en Europa.
Traditioneel worden Churros gegeten met chocoladesaus, maar je kan ze ook bestrooien met kaneelsuiker of poedersuiker.

Er is ook een variant op de Churros, de buñuelo, het grootste verschil met de Churros is dat in het deeg pompoen en sinaasappel wordt verwerkt Maar ook deze variant wordt gegeten door hem te dopen in een lekkere dikke chocoladesaus of met suiker.

DE BEKENDSTE CHURRERIA VAN SPANJE

De bekendste plek om de lekkerste Churros te kopen is in Madrid bij Chocolateria San Ginés. Deze winkel is al sinds 1894 geopend en staat bij de Spanjaarden maar ook bij de toeristen bekend als churreria waar je ’s werelds lekkerste Churros kan kopen.
Ik ben er zelf nog nooit geweeest, maar aangezien een tripje naar Madrid nog op mijn bucketlist staat ga ik deze churreria zeker met een bezoekje vereren.

Mocht je naar Madrid gaan en ook ’s werelds lekkerste Churros willen proeven? Je vindt Chocolateria San Ginés op dit adres: Pasadizo de San Ginés 5, 28013 Madrid.
Het schijnt er wel altijd super druk te zijn, hier moet je dus wel rekening mee houden. Zonde als je een weekendje naar Madrid gaat en je staat de halve dag in de rij om Churros te kopen.

HOE MAAK JE DE CHURROS ZELF?

Zelf churros maken is niet moeilijker dan oliebollen bakken. Je hebt er wel een frituurpan voor nodig, heb je deze niet kan je ook een pan met dikke bodem gebruiken.

Ingrediënten:

 • 300 ml water
 • 50 gram suiker + 1 eetlepel extra
 • 100 gram roomboter
 • 250 gram bloem
 • ½ tl zout
 • 2 eieren (M)
 • ½ el kaneel + 2 tl extra
 • 1 liter zonnebloemolie
 • Spuitzak met gekarteld spuitmondje

 

Check? Hoe maak je hier nu churros van?

 1. Doe het water, zout, boter en suiker in een pan en roer op een laag vuur tot de boter en de suiker gesmolten zijn
 2. Voeg dan in één keer alle bloem toe, roer goed dat het beslag een bal vormt
 3. Neem de pan van het vuur en klop de eieren los
 4. Voeg nu 1/3 van het ei toe aan het beslag en roer net zolang tot het beslag het ei volledig heeft opgenomen
 5. Voeg weer 1/3 van het ei toe en roer weer net zo lang tot ei door het beslag is opgenomen
 6. Voeg het laatste beetje ei toe en roer weer net zo lang tot het ei is opgenomen. Je zal merken dat het nu wat langer duurt voor het ei door het beslag is opgenomen. Het roeren gaat ook steeds zwaarder.
 7. Roer nu de 2 theelepels kaneel door het beslag en laat het beslag afkoelen
 8. Verwarm de friteuse of de pan met olie tot 180°C
 9. Doe het beslag in een spuitzak. Niet alles zal in één keer passen, je zal de spuitzak regelmatig moeten bijvullen
 10. Als de olie op temperatuur is spuit je een sliert beslag in de hete olie. Bij mij passen er 4 slierten in de olie. Zorg er voor dat ze niet tegen elkaar aan komen, dan krijg je een grote klomp met Churros en dat is niet lekker.
 11. Draai de Churros regelmatig om, als ze goudbruin zijn kan je ze op een bord met wat keukenpapier leggen.
 12. Herhaal de stappen en 10 en 11 tot je beslag op is.
 13. Schep de overige suiker en kaneel door elkaar en strooi dit over de Churros.

Klaar zijn je zelfgemaakte en overheerlijke Churros. Zet ze eens op tafel tijdens een verjaardag, ik weet zeker dat je verrassende reacties zal krijgen.

Eet de Churros wel de zelfde dag op, hoe langer je ze laat liggen hoe zachter ze worden, en we willen ze natuurlijk lekker knapperig van buiten en zacht van binnen.

 

 

 

 

 

(Visited 177 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *