Vijgenbrood

Vijgenbrood met noten

Er zijn van die momenten in het jaar waar je stiekem een beetje trots op bent dat je een tuin hebt. Voor mij is dat elk jaar weer in de zomer, wanneer onze vijgenboom zijn bladerrijke takken laat vollopen met dikke, sappige vruchten. De zon staat hoog, de dagen lijken eindeloos en de geur van rijpe vijgen hangt bijna als een parfum in de lucht. Elke ochtend loop ik naar buiten met een mand, en voor ik het weet zit die vol. Het voelt een beetje als vakantie in eigen tuin – warm, zoet en overvloedig.

En met “overvloedig” bedoel ik niet een paar vijgen hier en daar. Nee, het zijn er véél. Heel veel. Mandjes vol. Schalen vol. De koelkast puilt uit. Vrienden en buren krijgen tassen mee naar huis. Maar toch… blijft die boom maar geven.

Dit jaar besloot ik het anders aan te pakken. In plaats van alleen jam te maken of vijgen in te vriezen, wilde ik iets bedenken dat:

  1. Lang houdbaar is.

  2. Prachtig op tafel staat.

  3. Zowel bij zoet als hartig werkt.

En zo ontstond – bij toeval, zoals vaak de beste recepten ontstaan – mijn ronde vijgenbrood zonder meel en gist.

Waarom zonder meel en gist?

Veel mensen denken bij “vijgenbrood” meteen aan een brood van tarwemeel met stukjes vijg erdoor, maar deze variant is iets heel anders. Het is compact, voedzaam en bijna snoepachtig – meer een luxe snack of borrelhap dan een klassiek brood.

  • Geen meel: Daardoor glutenvrij, stevig en vol van smaak.

  • Geen gist: Geen lange rijstijden of kneedwerk. Gewoon mengen en bakken.

Het resultaat is een prachtig rond, stevig brood dat je in punten snijdt als een taart. Elke punt is een traktatie: zachtzoet door de vijgen, knapperig door de noten, kruidig door de specerijen.

De charme van de ronde vorm

Natuurlijk kun je dit vijgenbrood in een cakeblik maken, maar ik bak het het liefst in een ronde springvorm van 20 cm.

  • Het oogt feestelijk, alsof je een taart serveert.
  • Je snijdt het gemakkelijk in punten, perfect voor een borrelplank.
  • Het leent zich voor decoratie met vijgenschijfjes, noten of een takje rozemarijn.

Bovendien past die ronde vorm bij de rijke, volle smaak – het mag centraal staan op tafel.

Vijgenbrood

Vijgenbrood met noten

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Servings: 12 punten
Author: Puur Koken

Ingrediënten

  • 500 gram verse vijgen of 300 gram gedroogde vijgen
  • 200 gram gemengde noten
  • 150 gram gedroogde pruimen en abrikozen in stukjes gesneden
  • 50 gram rozijnen
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels honing
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel kruidnagel
  • snufje zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
    Bekleed een springvorm van 20 cm met bakpapier (bodem én randen).
  • Verse vijgen: verwijder steeltjes, snijd in stukken en pureer kort tot een grove pasta.
    Gedroogde vijgen: in stukjes snijden en eventueel 10 min weken in warm water.
  • Hak de noten grof, zodat er nog mooie stukjes in blijven.
    Meng vijgenpasta, noten, abrikozen/pruimen en rozijnen in een kom.
  • Klop eieren los met honing, kaneel, kruidnagel en zout.
    Voeg toe aan het vijgen-notenmengsel en roer goed.
  • Schep in de springvorm en druk stevig aan.
    Bak 40–45 minuten, tot het stevig aanvoelt.
  • Laat volledig afkoelen in de vorm.
    Haal eruit en snijd in punten of plakken.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Waar eet je dit bij?

  1. Bij kaas – Vooral blauwe kaas, oude kaas of geitenkaas.
  2. Bij de borrel – Met prosciutto, salami of paté.
  3. Als snack – Met roomboter of roomkaas.
  4. Ontbijt – Met sterke koffie en wat yoghurt.
  5. Picknick – Makkelijk mee te nemen in punten.
  6. Variatietips
  • Kaas: Serveer met gorgonzola voor een pittige tegenhanger.

  • Kruiden: Voeg rozemarijn of tijm toe voor een hartige toets.

  • Extra zoet: Meng wat pure chocolade door het beslag.

  • Vegan: Vervang eieren door 2 el gebroken lijnzaad + 6 el water.

Een verhaal bij elk punt

Elke hap van dit brood brengt me terug naar onze vijgenboom. De warme dagen, het plukken met blote voeten in het gras, de geur van rijpe vijgen die door de tuin zweeft.

En vooral naar dat moment dat dit recept ontstond: een zonnige zomermiddag, de keukentafel vol vijgen en noten, en het idee om “even iets te proberen”. Het bleek een gouden greep.

Bewaartips

  • Koel, droog en ingepakt in bakpapier: 1–2 weken houdbaar.

  • Na een paar dagen: Smaak wordt intenser.

  • Invriezen: Tot 3 maanden, per punt of plak verpakt.

En nu?

De boom draagt nog steeds trots zijn vruchten. En ik weet nu al dat dit vijgenbrood vaker op tafel komt deze zomer – misschien met andere noten, misschien met een vleugje sinaasappelrasp.

En zolang de boom blijft geven, blijf ik bakken.

Slotgedachte

Soms heb je niet veel nodig: een mand vol vijgen, wat noten en kruiden, een uurtje in de keuken. En je hebt iets dat er prachtig uitziet, heerlijk smaakt én een verhaal vertelt.

Dus als jij ooit bedolven wordt onder de vijgen, of gewoon iets bijzonders wilt maken, probeer dit ronde vijgenbrood zonder meel en gist.

Zet het midden op tafel, snijd het in mooie punten en kijk hoe het verdwijnt.

In deze post vind je affiliate links. Dat betekent dat als jij via zo’n link een product koopt, ik een kleine commissie ontvang – zonder dat het jou iets extra’s kost! Zo help je mij om meer heerlijke recepten en keukengeheimen met je te blijven delen. 🧑‍🍳❤️

Bedankt voor je support en eet smakelijk! 🥗🍰

(Visited 61 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.