Linzenstoofpot

Linzenstoofpot uit de slowcooker

Lieve lezers, vandaag neem ik jullie mee naar mijn keuken, waar het de hele dag al heerlijk ruikt naar iets warms, kruidigs en voedzaams. Op de achtergrond speelt Norah Jones, het zonlicht valt speels door de gordijnen en de ramen staan open zodat er een zacht briesje door het huis waait. Ik heb mijn favoriete linnen schort aan en een glas gekoelde citroenmelisse-thee naast me. Dit is wat ik noem: stoofweer – zomereditie.

En op zo’n dag is er niets fijner dan thuiskomen (al is het in je eigen huis) en begroet worden door het aroma van een vegetarische linzenstoof uit de slowcooker. Dit gerecht is het culinaire equivalent van een warme knuffel. Vol vezels, eiwitten, smaak en liefde – en 100% plantaardig.

Moeilijkheidsgraad:

⭐⭐⭐☆☆ (3/5)
Gemiddeld – geschikt voor enthousiaste thuiskoks

Linzenstoofpot

Linzenstoofpot uit de slowcooker

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 6 uur
Totale tijd: 6 uur 20 minuten
Servings: 4 personen
Author: Puur Koken

Ingrediënten

  • 200 gram groene of bruine linzen
  • 1 grote aubergine in blokjes
  • 1 grote ui fijngesneden
  • 3 teentje knoflook geperst
  • 1 winterwortel in blokjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij in stukjes
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1 courgette in halve maantjes
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 200 ml groentebouillon
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 laurierblaadje
  • 1 theelepel harissa
  • rasp van 1 sinaasappel
  • zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.Meng de aubergineblokjes met een eetlepel olijfolie en wat zout, en rooster ze ±20 minuten tot ze goudbruin en zacht zijn. Dit geeft extra smaakdiepte.
  • Fruit de ui en knoflook in een pan met een eetlepel olie tot glazig. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak even mee om te ontzuren
  • Doe alles (ook de aubergine) in de slowcooker behalve het laurierblad
  • Roer alles goed door, leg het laurierblad bovenop.
  • Zet de slowcooker aan:
    LOW 6 uur voor een volle, diepe smaak
    HIGH 3 uur als je minder tijd hebt
  • Controleer vlak voor het einde of de linzen gaar zijn. Ze moeten zacht zijn, maar nog wel structuur hebben.
  • Proef en breng op smaak met extra zout, peper en eventueel een kneepje citroensap voor frisheid.
  • Serveer met rustiek brood, naan, rijst of gewoon zo!
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Linzen: een duik in de geschiedenis

Linzen zijn misschien wel één van de oudste gecultiveerde gewassen ter wereld. Archeologen hebben linzenzaden gevonden in het Midden-Oosten die meer dan 9.000 jaar oud zijn. Deze kleine krachtpatsers maakten al deel uit van het dieet van de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen. En dat is eigenlijk niet zo gek – ze zijn makkelijk te bewaren, voedzaam en goedkoop.

In de Bijbel worden linzen zelfs genoemd in het beroemde verhaal van Jakob en Esau. Esau verkoopt zijn eerstgeboorterecht aan Jakob voor een “kom rode linzensoep”. Als dat geen bewijs is van hun onweerstaanbare kracht!

In India maken linzen (daar bekend als dal) al duizenden jaren deel uit van het dagelijkse menu. Elke regio heeft er wel zijn eigen recept voor, van romige gele linzendal tot pittige rode linzencurry. Linzen zijn daar niet alleen voeding, maar ook cultuur en traditie.

Europa ontdekte de veelzijdigheid van linzen later, maar tegenwoordig zie je ze overal terug. Van de klassieke Franse linzen (Lentilles du Puy) tot Marokkaanse stoofpotten – linzen zijn een onmisbaar onderdeel geworden van keukens over de hele wereld.

En met goede reden: linzen zijn niet alleen lekker, maar ook ongelooflijk gezond. Ze zijn rijk aan plantaardige eiwitten, ijzer, foliumzuur en vezels. Bovendien hebben ze een lage glycemische index, wat betekent dat ze de bloedsuikerspiegel stabiel houden. Linzen zijn dus niet alleen een slimme keuze voor vegetariërs en veganisten, maar eigenlijk voor iedereen.

Vandaag de dag zijn linzen een symbool geworden van duurzaamheid. Ze hebben weinig water nodig om te groeien, verbeteren de bodemkwaliteit én zijn lokaal verkrijgbaar in veel landen. Kortom: linzen zijn klein, maar krachtig – en verdienen absoluut een plekje in je weekmenu.

Tips & variaties

  • Pittiger? Voeg wat chilivlokken of verse rode peper toe.

  • Romiger? Roer een schepje kokosmelk of plantaardige yoghurt erdoor vlak voor het serveren.

  • Geen slowcooker? Maak het in een grote pan met dikke bodem, sudderend op laag vuur (1,5–2 uur).

Bewaartips

  • In de koelkast: tot 4 dagen, goed afgedekt

  • In de vriezer: tot 3 maanden. Bewaar in porties!

  • Opwarmen: in een pan op laag vuur met een scheutje water

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten in de reacties of tag me op Instagram met je foto! 📸 Ik ben zo benieuwd naar jullie variaties – voeg je bijvoorbeeld kikkererwten toe? Of een schep yoghurt erbij voor wie niet vegan eet?

Tot de volgende stoof!

– Liefs, Puur Koken

 

In deze post vind je affiliate links. Dat betekent dat als jij via zo’n link een product koopt, ik een kleine commissie ontvang – zonder dat het jou iets extra’s kost! Zo help je mij om meer heerlijke recepten en keukengeheimen met je te blijven delen. 🧑‍🍳❤️

Bedankt voor je support en eet smakelijk! 🥗🍰

(Visited 89 times, 5 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.