Macaroniovenschotel

Welkom, foodies en ovenschotel-liefhebbers! Vandaag duiken we in de wereld van comfortfood en maken we een heerlijke macaroniovenschotel zonder pakjes en zakjes. Want laten we eerlijk zijn: die kant-en-klare mixen zijn vaak volgestopt met onnodige toevoegingen en zout. Zelf maken is niet alleen lekkerder, maar ook gezonder én leuker. Dus trek je schort aan, zet je favoriete playlist op en laten we aan de slag gaan met deze ultieme macaronischotel!

Waarom een macaroniovenschotel?

Macaroniovenschotels zijn hét ultieme troosteten. Ze combineren zachte pasta, een rijke saus, knapperige kaas en een heerlijke vleestopping. Of je nu zin hebt in een snelle doordeweekse maaltijd of een uitgebreide weekendtraktatie, deze ovenschotel past altijd. En het mooie is: je kunt er eindeloos mee variëren!

Vandaag maken we een klassieke versie met gehakt, een romige tomatensaus en een heerlijke kaaslaag. Maar voel je vrij om groenten, kip of zelfs een vegetarische variant te proberen.



 

Macaroniovenschotel

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Totale tijd: 1 uur
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Puur Koken

Equipment

Ingrediënten

Voor de macaroni

  • 300 gram macaroni
  • 1 liter water
  • snufje zout

Voor de saus

Voor de kaassaus

  • 25 gram roomboter
  • 25 gram bloem
  • 300 ml melk
  • 100 gram geraspte oude kaas ik nam Old Amsterdam
  • snufje nootmuskaat

Voor de topping

  • geraspte kaas
  • optioneel: paneermeel voor een extra krokant laagje

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar en snijd de ui, knoflook en paprika.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking (meestal 7-9 minuten). Giet af en laat uitlekken.

Gehaktsaus maken

  • Verhit een eetlepel olijfolie in een pan op middelhoog vuur.
  • Bak de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg daarna de paprika toe en bak nog 2 minuten.
  • Voeg het gehakt toe en rul het goudbruin. Breng op smaak met zout, peper, oregano, basilicum, paprikapoeder en eventueel cayennepeper.
  • Doe de tomatenpuree erbij en bak dit een minuutje mee om te ontzuren.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en laat de saus 10 minuten pruttelen.

Kaassaus maken

  • Smelt de boter in een steelpannetje en voeg de bloem toe. Roer goed en bak dit een minuut zodat de bloem gaar wordt.
  • Schenk de melk er langzaam bij en blijf roeren tot je een gladde saus hebt.
  • Voeg de kaas en een snufje nootmuskaat toe en roer tot de kaas is gesmolten.

Ovenschotel samenstellen

  • Meng de gekookte macaroni met de gehaktsaus en schep dit in een ovenschaal.
  • Giet de kaassaus erover en meng lichtjes, zodat je nog wat ‘marmering’ in de saus ziet.
  • Bestrooi met extra kaas en eventueel een handje paneermeel voor een knapperige korst.

Bakken en genieten

  • Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven (200°C) voor 20 minuten tot de kaas goudbruin en bubbelt.
  • Laat de schotel 5 minuten rusten voordat je aanvalt.

Nutrition

Calories: 650kcal | Carbohydrates: 60g | Protein: 35g | Fat: 28g | Fiber: 6g
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Tips & Variaties

  • Vegetarische versie? Gebruik vegetarisch gehakt of voeg extra groenten toe zoals courgette en champignons.
  • Nog romiger? Voeg een lepel crème fraîche toe aan de kaassaus.
  • Pittiger? Voeg een rood pepertje toe aan de gehaktsaus.
  • Met kip? Vervang het gehakt door kipfilet in kleine stukjes.

Waarom zonder pakjes en zakjes?

Veel kant-en-klare mixen zitten vol zout, suiker en smaakversterkers. Door zelf kruiden en specerijen te gebruiken, bepaal jij wat erin gaat en proef je de pure smaken. Het is écht niet moeilijk en zoveel lekkerder!



Tot slot…

Deze macaroniovenschotel zonder pakjes en zakjes is een echte gamechanger in je keuken. Hij is romig, hartig, en met die krokante kaaskorst gewoon onweerstaanbaar. Maak ‘m een keer en je wilt nooit meer anders!

Heb jij deze ovenschotel gemaakt? Deel je foto op social media en tag me (Inta: @puur__koken, Facebook: @puurkoken20) ik ben benieuwd hoe hij bij jou is gelukt!

Eet smakelijk!

(Visited 130 times, 2 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.