Kippensoep

Ouderwetse kippensoep uit de slowcooker

Kippensoep is een van de meest klassieke gerechten in de wereldkeuken. Het is een gerecht dat in vrijwel elke cultuur voorkomt, vaak met een eigen twist. De basis is eenvoudig: kip, groenten, kruiden en water of bouillon die samen een voedzame en verwarmende soep vormen. Door de eenvoud en veelzijdigheid is kippensoep door de eeuwen heen uitgegroeid tot een van de meest geliefde comfortfoods.

Historisch gezien zijn soepen waarschijnlijk ontstaan kort na de uitvinding van aardewerken kookpotten, enkele duizenden jaren voor Christus. Men ontdekte dat het langzaam garen van vlees en groenten in water niet alleen voedzaam was, maar ook smaken versterkte. Kip, als veelgehouden boerderijdier, lag daarbij voor de hand. De Romeinen kookten al bouillons van gevogelte, kruiden en specerijen. In de middeleeuwen verspreidde de traditie van kippenbouillon zich over Europa, vaak als onderdeel van feestmaaltijden of geneeskrachtige brouwsels.

In veel landen is kippensoep nog altijd verbonden met genezing en herstel. In de Joodse keuken wordt “Jewish Penicillin” vaak genoemd: kippensoep die volgens traditie helpt bij verkoudheid en griep. In de Chinese keuken wordt kippensoep vaak bereid met gember en andere verwarmende specerijen, niet alleen vanwege de smaak, maar ook vanwege de traditionele geneeskundige werking die eraan wordt toegeschreven. In Nederland kennen we de ouderwetse kippensoep vaak als een heldere bouillon met vermicelli, wortel, prei en selderij.

De slowcooker heeft dit eeuwenoude gerecht een moderne draai gegeven. Waar kippensoep traditioneel urenlang op het fornuis stond te pruttelen, neemt de slowcooker dit werk uit handen. Het resultaat is een soep die op lage temperatuur langzaam gaart en daardoor diepere smaken ontwikkelt. Het vlees wordt boterzacht en de bouillon rijk en vol van smaak.

Het bijzondere van kippensoep is dat het tegelijkertijd eenvoudig en veelzijdig kan zijn. Met een handvol basisingrediënten zet je een voedzaam gerecht op tafel, maar je kunt ook variëren met exotische specerijen, verschillende soorten groenten of zelfs pasta of rijst toevoegen. De kern blijft echter altijd dezelfde: een hartverwarmende soep die symbool staat voor huiselijkheid, zorg en traditie.

Een kleine persoonlijke noot: ik maak mijn kippensoep nooit met vermicelli. Mijn man houdt daar namelijk niet van, dus laat ik het standaard weg. Grappig genoeg hield hij vroeger eigenlijk helemaal niet van kippensoep. Toen we samen gingen wonen heb ik hem toch mijn versie laten proeven, gemaakt in de slowcooker. Sindsdien is hij helemaal om en vraagt hij er regelmatig naar. Het laat maar zien hoe een gerecht dat je misschien altijd links liet liggen, een favoriet kan worden zodra het op de juiste manier wordt klaargemaakt.

Kippensoep

Ouderwetse kippensoep

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 6 uur
Totale tijd: 6 uur 20 minuten
Servings: 4 personen
Author: Puur Koken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 hele soepkip van ongeveer 1,2 kilo of 1 kilo kipdelen (poten, dijen etc)
  • 2 liter kippenbouillon
  • 3 wortels in plakjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij in maantjes gesneden
  • 1 prei in halve ringen gesneden
  • 1 ui in stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 peperkorrels
  • 1 stukje foelie
  • handje verse peterselie 3/4 fijn gesneden, de rest voor de garnering
  • zout en peper naar smaak
  • eventueel vermicelli of noedels

Instructies

  • Spoel de kip af onder koud water. Plaats de kip in de slowcooker.
  • Voeg de groenten, knoflook, laurier, foelie, peperkorrels en peterselie toe.
  • Schenk de bouillon erbij zodat de kip onderstaat.
  • Zet de slowcooker op de lage stand voor 6 tot 8 uur.
  • Haal de kip na de kooktijd uit de slowcooker. Verwijder het vel en de botten, en trek het vlees met twee vorken uit elkaar (ik vind het vel erg lekker, mijn man niet, dus doe ik het altijd terug in mijn kopjes soep en laat ik het bij hem achterwege)
  • Zeef de bouillon indien je een heldere soep wilt. Voeg daarna de gesneden groenten en het kippenvlees toe.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper. Voeg eventueel vermicelli of noedels toe en laat nog 10 minuten meekoken.
  • Serveer warm, gegarneerd met wat verse peterselie.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Kippensoep en verkoudheid of griep

Kippensoep wordt al eeuwenlang gezien als een huisremedie bij verkoudheid en griep. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er wel degelijk redenen zijn waarom dit gerecht verlichting kan bieden. Allereerst is het een warme vloeistof die helpt om de keel te verzachten en de luchtwegen vrij te maken. De stoom van de soep kan bovendien tijdelijk de neus openmaken en zo verlichting geven bij een verstopte neus.

Daarnaast bevat kippensoep voedingsstoffen zoals eiwitten, mineralen en vitamines die belangrijk zijn bij herstel. De bouillon is licht verteerbaar en daardoor geschikt wanneer de eetlust verminderd is. Sommige onderzoeken suggereren dat bepaalde stoffen in kip ontstekingsremmend kunnen werken, waardoor symptomen van verkoudheid iets minder heftig kunnen worden ervaren.

Hoewel kippensoep geen wondermiddel is dat een verkoudheid geneest, kan het wel bijdragen aan comfort en sneller herstel. Het psychologische aspect speelt daarbij ook een rol: een kom warme soep geeft een gevoel van geborgenheid, wat minstens zo belangrijk kan zijn als de voedingswaarde zelf.

Tips en variaties

  • Voeg gember en kurkuma toe voor een Oosterse twist met extra verwarmende eigenschappen.
  • Maak de soep extra stevig door aardappelblokjes mee te laten garen.
  • Voeg vlak voor het serveren wat citroensap en verse dille toe voor een frisse smaak.
  • Voor een glutenvrije variant kun je de vermicelli vervangen door rijst of glutenvrije noedels.

Slotgedachte

Ouderwetse kippensoep uit de slowcooker is meer dan alleen een gerecht. Het is een traditie die generaties verbindt en een middel dat warmte en zorg uitstraalt. Het bereiden van deze soep kost weinig inspanning, maar levert veel voldoening. Of je nu verkouden bent, een voedzame maaltijd zoekt of simpelweg een huiselijke geur in de keuken wilt verspreiden: deze kippensoep is een gerecht dat altijd tot zijn recht komt.

 

In deze post vind je affiliate links. Dat betekent dat als jij via zo’n link een product koopt, ik een kleine commissie ontvang – zonder dat het jou iets extra’s kost! Zo help je mij om meer heerlijke recepten en keukengeheimen met je te blijven delen. 

Bedankt voor je support en eet smakelijk! 

(Visited 261 times, 261 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.