Paella met Zeeduivel, Grote Garnalen en Chorizo

Paella met zeeduivel, grote garnalen en chorizo

Hola foodies! Vandaag neem ik je mee naar de zonovergoten terrassen van Valencia, zónder je huis te verlaten. Want wat is er nu gezelliger dan met vrienden of familie genieten van een grote pan dampende paella, vol geuren, kleuren en smaken? En niet zomaar een paella… Nee, deze versie is rijk gevuld met malse zeeduivel, sappige grote garnalen en kruidige chorizo. Een feestje voor je smaakpapillen Ć©n je ogen!

Geschiedenis van paella

Paella is een van de bekendste en meest geliefde gerechten uit de Spaanse keuken, maar haar oorsprong ligt verrassend bescheiden. De oorsprong van dit iconische gerecht voert ons terug naar de 18e en 19e eeuw in de regio Valencia, aan de oostkust van Spanje. De naam ā€œpaellaā€ is afgeleid van het Oud-Franse woord ā€œpaelleā€ (pan) en uiteindelijk van het Latijnse ā€œpatellaā€, wat ook pan betekent. Het verwijst dus oorspronkelijk niet naar het gerecht zelf, maar naar de brede, ondiepe pan waarin het wordt bereid.

De eerste versies van paella waren eenvoudige eenpansgerechten die werden bereid door landbouwarbeiders op het platteland van Valencia. Zij kookten in het veld, met wat ze voorhanden hadden: rijst, konijn, kip, slakken, bonen en groenten. Deze ingrediƫnten werden gecombineerd met olijfolie, water, saffraan (voor kleur en smaak) en rijst uit de nabijgelegen rijstvelden van de Albufera-lagune. Het resultaat was een voedzame, vullende en smaakvolle maaltijd die gemakkelijk gedeeld kon worden.

De paella evolueerde door de tijd heen. Toen Spanje in de 20e eeuw steeds meer internationale bezoekers trok, begonnen chefs variaties te maken die beter aansloten bij toeristische verwachtingen. Zo ontstonden versies met zeevruchten, zoals mosselen, garnalen en inktvis, die vandaag de dag vaak als ā€˜paella marinera’ worden geserveerd. Ook combinaties zoals paella mixta, met zowel vlees als vis, werden populair, hoewel deze hybride niet traditioneel is volgens Valencianen.

Voor Valencianen is paella meer dan alleen een gerecht; het is een symbool van samenkomen, familie, en culturele identiteit. Traditionele paella wordt vaak op zondag gemaakt, als familie en vrienden bijeenkomen voor een ontspannen lunch. In Valencia bestaat zelfs een officieel recept voor ā€œpaella Valencianaā€, waarin precies staat welke ingrediĆ«nten wel en niet thuishoren in het traditionele gerecht.

Vandaag de dag is paella een wereldwijd geliefd gerecht, dat in talloze varianten wordt gemaakt en geserveerd. Maar de essentie blijft hetzelfde: een gedeelde pan vol hartigheid, eenvoud, en liefde voor lokale ingrediƫnten. Wie paella maakt, maakt niet zomaar een maaltijd. Je kookt een stukje geschiedenis, vol zon, arbeid en traditie.

Moeilijkheidsgraad

ā­ā­ā­ā­ā˜†
Redelijk uitdagend – maar absoluut te doen voor de thuiskok met liefde voor koken!

Paella met Zeeduivel, Grote Garnalen en Chorizo

Paella met Zeeduivel, Grote Garnalen en Chorizo

Voorbereidingstijd: 25 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Servings: 6 personen
Author: Puur Koken

Ingrediƫnten

  • 300 gram zeeduivel in blokjes gesneden
  • 300 gram grote rauwe garnalen ongepeld
  • 150 gram chorizo in halve of hele plakjes
  • 1 rode paprika in reepjes gesneden
  • 1 gele paprika in reepjes gesneden
  • 2 tomaten fijngehakt
  • 150 gram doperwten vers of diepvries
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 300 gram paellarijst
  • 900 ml kippen- of visbouillon
  • 1 zakje saffraan ongeveer 0,1 - 0,2 gram
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • zout en peper naar smaak
  • extra vierge olijfolie
  • citroen in partjes gesneden
  • verse peterselie ter garnering

Instructies

  • Zorg dat alle ingrediĆ«nten gesneden en klaarstaan. Verhit olijfolie in de paellapan en bak de garnalen kort aan tot ze roze zijn. Haal ze eruit.
  • Bak de chorizo tot hij z'n olie loslaat. Voeg de ui toe, daarna knoflook, paprika's en tomaat. Laat het mengsel inkoken.
  • Voeg de zeeduivel toe en bak 2 minuten mee.
  • Voeg de rijst toe en meng kort. Voeg bouillon, saffraan en paprikapoeder toe. Niet meer roeren! Laat 20 minuten zachtjes koken. Voeg na 10 minuten de doperwten toe.
  • Leg de garnalen terug bovenop. Laat het vuur op het eind iets hoger voor een krokant korstje onderin (socarrat).
  • Haal van het vuur, dek af met een doek en laat 5 minuten rusten.
  • Serveer direct uit de pan, met partjes citroen en verse peterselie. Zet de pan midden op tafel, schenk de wijn in en geniet!
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Variaties

  • Geen zeeduivel? Vervang door kabeljauw of heek.
  • Geen vlees? Laat de chorizo weg en voeg meer zeevruchten toe.
  • Vegetarisch? Gebruik artisjokken, kikkererwten en extra paprika.

De setting maakt het af

Een houten tafel in de tuin, glazen witte wijn in de zon, en in het midden een dampende paellapan. Iedereen lacht, vogels fluiten, en de zomer voelt even oneindig.

Samenvatting

Onderdeel Informatie
Aantal personen 4 tot 6
Bereidingstijd ± 1 uur en 10 min
Moeilijkheidsgraad ā­ā­ā­ā­ā˜†
Pan nodig? Ja, liefst paellapan
Smaakprofiel Hartig, zilt, licht pittig, aromatisch
Beste moment Zomerse avond met vrienden of familie

In deze post vind je affiliate links. Dat betekent dat als jij via zo’n link een product koopt, ik een kleine commissie ontvang – zonder dat het jou iets extra’s kost! Zo help je mij om meer heerlijke recepten en keukengeheimen met je te blijven delen. šŸ§‘ā€šŸ³ā¤ļø

Bedankt voor je support en eet smakelijk! šŸ„—šŸ°

(Visited 34 times, 8 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.