Wij zijn hier in huis allebei een beetje grieperig, geen idee waar het aan ligt maar we voelen ons beide al een paar dagen niet fit. Aangezien het tegen de vakantie aan loopt kunnen we niet ziek op bed gaan liggen omdat we allebei op zakelijk gebied erg druk zijn. Dus maakte ik een grote pan kippensoep en dit helpt ons heel goed om deze griep door te komen.
Waarom kippensoep bij griep en/of verkoudheid?
Heb jij je ook altijd afgevraagd waarom je je snel weer beter voelt nadat je kippensoep hebt gegeten?
Ik ben voor jullie op onderzoek uitgegaan en kwam tot de volgende conclusie.
In kippensoep zit het stofje carnosine. Dit stofje komt van nature ook voor in ons lichaam en helpt ons immuunsysteem om griep en verkoudheid ons lichaam uit te werken. Het zijn dus de soldaatjes die keihard aan het werk zijn wanneer we ziek en/of verkouden zijn.
De soep zou ook een verlichtende werking hebben als we verkouden zijn en onze neus dichtzit. Door de soep goed warm te eten opent de stoom die van de soep afkomt onze neus en voelen we ons direct een stuk beter. Maar ditzelfde effect zou je ook krijgen wanneer je boven een bak met stomend water hangt, dus of dit specifiek toegewezen mag worden aan de soep durf ik niet met zekerheid te zeggen.
Maar ziek of niet ziek een heerlijk bord vers getrokken kippensoep gaat er bij mij altijd in. De geur brengt mij altijd weer terug naar mijn jeugd. Mijn moeder maakte echt heel vaak verse kippensoep en zodra ik die geur weer ruik ben ik in 1 klap weer een meisje van 8 die haar moeder graag hielp in de keuken.
Koop/leestip: Slowcooker e-book boordevol heerlijke recepten
Kippensoep uit de slowcooker
Mijn moeder had vroeger nog geen slowcooker en maakte het in een mega grote pan. Maar ik ben super blij dat ik een 6 liter slowcooker heb en dus ook een lekkere grote hoeveelheid kan maken. Wat niet opgaat gaat per liter in de vriezer en zo hebben wij altijd vers getrokken kippensoep op voorraad.
De soep laat ik altijd 6-8 uur (ligt er aan of wij de deur uit zijn of niet) trekken en daarna pluk ik hem uit elkaar. Om de kip gaar te krijgen is 4 uur al voldoende, maar voor een lekkere kippensoep wil je een “krachtige” bouillon dus raad ik aan om het zeker 6 uur op te laten staan.
Leestip: bottenbouillon maken
Hoe maak je deze kippensoep?
Kippensoep uit de slowcooker
Equipment
- Slowcooker
Materials
- 1 ui fijn gesneden
- 2 stengels bleekselderij in plakjes gesneden
- 2 wortels geschild en in blokjes gesneden
- 2 prei gewassen en in halve ringen gesneden
- 1 laurierblaadjes haal er op het eind uit
- 4 takjes tijm haal er op het eind uit
- 1 hele soepkip ongeveer 1,5 kilo
- 2 liter kippenbouillon
Instructies
- Doe alle groente, kruiden, de kip en de bouillon in de slowcooker
- Zet de slowcooker voor 6-8 uur op low
- Haal op het eind het laurierblaadje en de tijm eruit. Je kan ook een theezeefje of kruidenzeefje gebruiken om de kruiden in te doen. Dit scheelt vissen.
- Haal de kip uit de soep en trek deze uit elkaar en doe het vlees terug in de soep. Kijk goed uit dat je geen botjes terug doet in de soep.
- Roer de soep goed door en dien dan op.
Dit artikel bevat affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s.
[…] maakte ook heel graag tomatensoep. Elk weekend stond er ook soep op tafel, meestal de ene week kippensoep, de andere week tomatensoep en weer een andere week groentesoep. En in de winter uiteraard ook […]