Tomatentaart

Hartige tomatentaart met olijven en Gruyere

Deze hartige tomatentaart doet het ontzettend goed naast een kopje lekkere tomatensoep. In dit recept geef ik aan hoe je er een grote taart van kan maken, maar je kan het deeg ook verdelen over kleinere quiche vormen en er dan kleine taartjes van maken. Deze kleine taartje zijn erg lekker voor bij de borrel of wanneer je een lunch voor familie, vrienden, collega’s etc. geeft.

Tomaten semi drogen

In dit gerecht droog  ik de tomaten half, hierdoor krijgen ze extra smaak en worden ze lekker zoet. Wil je dit niet dan kan je deze stap natuurlijk ook overslaan en de tomaten ongedroogd op je hartige taart leggen. Ook een voordeel van het vooraf drogen van je tomaten is dat je tomatentaart minder zompig zal worden. Door het drogen van de tomaten laten de tomaten al een groot gedeelte van hun vocht los wat dus niet in je taart terecht komt. Het is even een stap extra, maar wel super lekker.

Het drogen van de tomaten doe ik gewoon op een lage temperatuur in de oven. Ik zet de oven op 120 graden en laat de tomaten dan gedurende anderhalf uur drogen. Ik heb ook een voedseldroger, maar deze gebruik ik eigenlijk alleen voor grote hoeveel heden kruiden om zelf gedroogde kruiden te maken, ook droog ik tomaten voor tomatenpoeder of knoflook en uien voor knoflook- en uienpoeder. Onze hond kan de voedseldroger ook wel waarderen want regelmatig komen er ook lekkere gedroogde kipfilet of runderreepjes voor haar af. Ik heb ook een keer vis geprobeerd, maar ging bijna over mijn nek van de lucht, dat dat doen we niet meer haha.

Tomatentaart maken

Tomatentaart

Ga je deze tomatentaart maken en hou je niet van olijven? Laat ze dan gewoon lekker weg, of wanneer je de mini variant maakt doe op de helft wel en op de helft geen olijven. Wij vinden ze erg lekker en ze voegen qua smaak ook zeker wat toe, maar hou je er niet van dan laat je het gewoon weg.

Hartige tomatentaart met olijven en gruyère

Voorbereidingstijd35 minuten
Active Time50 minuten
Totale tijd2 uur 55 minuten
Gang: Borrelhapje, Hoofdgerecht, Lunch
Opbrengst: 6 personen
Auteur: Puur Koken

Equipment

  • 1 grote quichevorm of 6 kleine quichevormen
  • Bakbonen of andere gedroogde bonen

Materials

Voor het deeg

  • 200 gram bloem plus extra om te bestuiven
  • 100 gram boter
  • 50 gram geraspte gruyere

Voor de vulling

  • 500 gram tomaten ik nam kleine Roma tomaatjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • handvol basilicumblaadjes
  • 3 eetlepels pesto zelf maken of uit een potje
  • 3 eieren
  • 150 ml slagroom
  • 150 ml melk
  • 100 gram geraspte gruyere
  • handvol zwarte olijven in plakjes gesneden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 120 graden
  • Als je dezelfde tomaten als mij hebt snijd je deze door de helft, heb je grotere tomaten snijd ze dan in plakjes
  • Leg de tomaten met de gesneden kant op een bakpapier en bestrijk ze licht met de olijfolie. Leg er wat basilicum op.
  • Droog ze gedurende anderhalf uur in de oven
  • Ondertussen maken we het deeg
  • Doe de bloem in een keukenmachine met de boter en klop tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt. Voeg kaas en 2-3 eetlepels koud water toe en pulseer tot het deeg samenkomt. Keer het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en kneed kort met je handen door.
  • Leg het deeg voor een uur in de koelkast om steviger te worden
  • Rol het deeg uit en bekleed een quichevorm of steek rondjes uit het deeg die groot genoeg zijn om de minivormen te bekleden. Leg op het deeg bakpapier en vul dit met bakbonen. Bak 15 minuten, verwijder dan het papier en de bonen en bak verder tot het deeg knapperig en licht gekleurd is. Snijd met een klein, scherp mes voorzichtig het overtollige deeg weg.
  • Verdeel de pesto over de bodem van het deeg. Klop de eieren los en klop er dan de slagroom en melk door. Breng op smaak met zout en peper en roer de geraspte kaas erdoor. Giet het mengsel op het deeg en leg de tomaten erop met de snijkanten naar boven. Bestrooi met olijven en bak 25-30 minuten tot de vulling gaar is. Laat een beetje afkoelen voor het opdienen.

 

 

In dit artikel staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s. 

(Visited 149 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept